Huddinge sjukhus heter numera Karolinska universitetssjukhuset, Huddinge, och verkar i symbios med äldre syskonet i norr, Karolinska universitetssjukhuset, Solna. Men ända från 1970-talet och två år in på det nya millenniet stod Huddinge på egna ben med ansvar för sin egen kompetensutveckling.
– Minnesboken vill berätta om Huddinges trettio år som självständigt sjukhus och om det unika arbete som förvandlade det från ett litet odelat lasarett härute i urskogen till ett av Sveriges ledande universitetssjukhus med internationellt renommé, säger Folke Sjöqvist, professor emeritus i farmakologi.
Han är bokens redaktör tillsammans med tidigare sjukhuschefen, neurofysiologen Anders Persson. Båda tillbringade så gott som alla sina yrkesverksamma år på Huddinge sjukhus, och de ingick redan i den referensgrupp som rekryterades till Huddingeprojektet när det påbörjades i mitten av sextiotalet. Projektet avsåg att förbättra undervisning, forskning och sjukvård inom en »akademiskt svältfödd del av Stockholm«.

I boken berättar ett stort antal medförfattare från sjukhusets olika verksamhetsområden om respektive inblandning i en solskenshistoria: om laboratorie- och kliniska disciplinernas uppbyggnad, om forskningen och undervisningen. Huddinge sjukhus blev, och är fortfarande, ett universitet med tandläkar-, logoped-, sjukgymnast- och sjuksköterskeutbildning på plats. Texterna framhåller Huddinges speciella förutsättningar att bli ett forskningscentrum och nav för samverkan mellan naturvetenskap, medicin och humaniora. Satsningen på Novum forskningspark har också ett eget kapitel.
Folke Sjöqvist och Anders Persson ger i ett eget kapitel en övergripande bild av utvecklingen under de första trettio åren. De berättar öppenhjärtigt om såväl glädjeämnen som missräkningar men lämnar gott om utrymme även för den som vill »läsa mellan raderna«.

Huddinge sjukhus har av många betraktats som en vårdfabrik i mastodontformat – ändå blev sjukhuset, enligt Folke Sjöqvist, mindre än det var tänkt från början. I den akademiska världen hade Huddinge i södra Storstockholm status av en sorts skrymmande lillebror till syskonsjukhuset Karolinska i norr. Och den akademiska dragkampen mellan väderstrecken märks tydligt i boken: onkologispecialiteten som man måste »pruta bort«, en neurokirurgisk klinik som inte blev av, den urologiska kliniken och öronkliniken som flyttade flera gånger fram och tillbaka mellan Södersjukhuset och Huddinge.
Till Huddinges triumfer räknas Gunnar Birkes snabba uppbyggnad av medicinkliniken till internationell toppnivå. »Iver och företagsamhet« flyttade in i byggnaden i och med »Serafenkirurgernas intåg«, med Curt Franksson. Och när »Rolf Blomstrand en natt förde över sin masspektrometer från Serafen till HS inleddes en enastående uppbyggnad av Sveriges mest avancerade laboratoriemedicin«.
– På det hela taget har det blivit väldigt bra, och sjukhuset har hållit för tidens tand, sammanfattar Folke Sjöqvist utan åthävor. Men tillägger gärna att Huddinge sjukhus som 30-åring år 2002 var Sveriges vetenskapligt mest citerade sjukhus i »ISI Web of Science«.


Till invigningen av Novum forsknings scentrum kom både kung och drottning. Det välkomnades av Folke Sjöqvist. Foto: Staffan Larsson