Jultider är också senapstider. I slott och koja runtom i Sverige mixas det och kokas julsenap enligt mer eller mindre beprövade recept – de flesta strängt hemliga. Även senapskokarna själva brukar vilja hålla sig i bakgrunden och låta smaken av sin gulbruna smet tala för sig själv. Inför årets julhelg kan dock Läkartidningen avslöja bakgrunden till en julsenap som tillverkats sedan 1942 och som i år har valts till »Årets senap« av Apoteket AB, en senapsleverantör av tradition och rang. Johan Olsson, legitimerad veterinär på Smittskyddsinstitutet i Stockholm, berättar om sin morfar – uppfinnaren av det 70 år gamla senapsreceptet.

Min morfar Nisse Svensson är född i Hammerdal, Jämtland, i mitten av 1920-talet. Vid den här tiden var det i de svenska utmarkerna ovanligt med en skolgång som sträckte sig längre än 6 år. Min morfars skolgång utgjorde inget undantag. Om somrarna assisterade morfar sin far och sina bröder som var målare. De målade allt möjligt både inomhus och utomhus, bland annat en hel by. Efter fullgjord skolgång fortsatte morfar att sommartid hjälpa sin far; vintertid arbetade han i skogen.
När en av morfars kusiner slutade den anställning han hade vid apoteket i Hammerdal för att flytta utomsocknes, övertog morfar hans plats. Morfar tillträdde tjänsten redan som 16-åring och var sedan kvar på samma arbetsplats till sin pension, 49 år senare. I baklokalen tillreddes alla mediciner och där fanns bland annat en destillationsapparat och andra kärl som användes till att tillverka destillerat vatten och till att koka alla möjliga mediciner, vars ångor inte alltid var speciellt hälsosamma att inandas. Vissa produkter innehöll till exempel arsenik.
Morfar bodde första tiden av sin apoteksanställning hemma på föräldragården. När han två år senare gifte sig med min mormor, flyttade de in i ett litet rum med kök i apotekets baklokal. Här fick de sina tre barn. Bostaden var med en liten dörr förbunden med apotekets expedieringslokal. Efter en tid flyttade familjen till ett torp i byns utkant. Detta hände på vintern och hela flyttlasset inklusive det minsta barnet (min mamma) drog morfar på en kälke!
Under sina 49 år på apoteket gjorde morfar senap till varje jul. Hans julsenap blev väldigt populär i bygden och jag kommer ihåg den från min barndoms jular som en utsökt blandning av sötma och sting – perfekt att smeta på julskinkan! Efter morfars pension rationaliserades den lokala senapstillverkningen bort, men på senare år har Apoteket AB plockat upp gamla lokala recept och erbjudit kunderna Årets senap. Just i år har apoteket valt ut det recept som min morfar använt sedan 1942 (se bilden här under). I dagarna är det 70 år sedan min morfar började med detta recept och nu är det alltså möjligt att återigen njuta av hans goda julsenap – denna gång inte bara i Hammerdal, men i hela Sverige.

Johan Olsson
leg veterinär

Hemligt recept – hemlig källa
Det finns bara ett problem med Morfars gamla senapsrecept: såväl ingredienserna som tillredningen är en väl bevarad hemlighet. Inte ens genom envis tillämpning av grävande journalistik har vi lyckats få fram mer än att den klassiska julsenapen från Hammerdal innehåller ingefära och spansk peppar. Som en julklapp till de läsare som ändå vill göra egen julsenap bidrar vi i stället med två delikata recept, ett snabblagat och ett som kräver en längre stund. Källan till recepten? Det får bli vår hemlighet.

Snabb senap med apelsinsmak

Till en sats behövs:
1 dl svensk senap
1 dl skånsk senap
1 msk Colman’s senapspulver
2 msk dijonsenap
2 msk flytande honung
Skalet från en apelsin, rivet
½ tesked salt
1 krm svartpeppar
½ msk färsk timjan, hackad

Gör så här: Blanda ihop ingredienserna och rör till en slät senapssmet. Smaka av med svartpeppar och timjan efter behag.

Hemmagjord julsenap med konjak

Till en sats behövs:
100 g bruna senapsfrön
100 g gula senapsfrön
1 ½ dl röd vinäger
½ dl ättika
½ dl kallt vatten
2 ½ dl socker
1 krm salt
1 tsk malda kryddnejlikor
3 msk flytande honung
1 msk konjak

Gör så här: Blanda frön, vinäger, ättika och vatten i en skål. Blanda väl och låt stå i köket med en handduk över i två dygn. Mixa hälften av blandningen med 1 msk flytande honung till en fin smet. Blanda smeten med resten av fröna i en kastrull och rör ner sockret. Koka upp och sjud i 15 minuter, så att sockret smälter. Krydda med salt, kryddnejlika, resten av honungen och konjak. Förvara senapen i kyl.

Skribentens morfar Nisse Svensson, pensionerad från apoteket i Hammerdal, men med sitt 70 år gamla recept på julsenap aktuellare än någonsin. »Årets senap« på Apoteket AB, tillverkad enligt samma recept som kom till 1942.