»En person börjar läsa medicin för att den tror att det förväntades, men vill kanske inte egentligen, men känner sig stolt – som militärrocken.

Tvångsrocken är mitt under utbildningen när man är inlåst i allt pluggande. Bröllopsrocken kommer när man nästan är klar, när man själv ’gift’ sig med yrkesrollen och inte längre är där för att uppfylla andras krav och ser fram emot att utvecklas i relationen med skräckblandad förtjusning.«

Cecilia, psykiater, Stockholm


En kvinna bör ha flera rockar. »Jag tänker på olika sätt att utöva makt, tvång, våld, sexuellt och intellektuellt … De olika rockarna ger mig associationer kring alla bitar du – som kvinna – ska bemästra i perfekt balans för att få en maktposition … Man måste vara fantastiskt flexibel beroende på vem man möter; vilken rock väljer du? Ska man vara ljuv, vän och omhändertagande kvinnlig eller mer rättfram snabb och effektiv? Det gäller att läsa sin patient, kollega eller chef för att visa upp den person som situationen kräver. Män tillåts vara mer sig själva. De får skämta, vara burdusa och lite egna, och det är bara charmigt, alternativt ’så de är’. Kvinnor blir lättare ’en bitch’, okunnig, lynnig och ful, ’inte fått ordentligt med stock’, och allt det där. Har du som kvinna bara en rock är du rätt rökt helt enkelt.«

Kvinnlig beroendeläkare, Stockholm


Militärrock: »Stolt och rakryggad kvinna. En tennsoldat. Bestämd och perfektionist. Rocken är viktig för att hon ska kunna komma in i sin läkarroll och lägga upplevda svagheter bakom sig.«

 

Tvångsrock (framifrån): »Denna kvinna behöver egentligen inte sin rock, hennes yrkesutövning går utmärkt ändå eftersom hon utstrålar just självsäkerhet, att hon kan sin sak. Samtidigt signalerar hennes korslagda armar ett distanserande och hon ser lite arg och tjurig ut. Som ett litet barn som säger ’ta inte min rock ifrån mig’.«

Tvångsrock (på huk): »Ångest. Förtvivlan. Jag är fastlåst men gör ändå inget försök att ta mig loss. Kanske är det rocken som vill forma henne till något hon inte vill vara?« 

Bröllopsrock (framifrån): »Lugn, lycka, harmoni. Alla flickors dröm? En kvinna som slits mellan en önskan att var snygg och sexig men som samtidigt vill tas på allvar. Jag tror dock hon har hittat en balansgång som passar henne, därav hennes lugn.«

Sara, ST-läkare, psykiatri, Trollhättan


Tvångsrock (på huk): »Bilden fick mig att tänka på … att den vita rocken symboliserar min karriär, hur den ibland har känts precis som en tvångströja för mig. Det [påminde om] att vara AT-läkare, att arbeta löjligt många timmar, och uttrycket i hennes ansikte fick mig att tänka på att behöva undertrycka mina behov under den här perioden i livet, att vilja ha barn och vara gift och vara en kvinna medan jag arbetade i en så krävande miljö, som dränerade så mycket ur mig. Det är så här jag föreställde mig att jag skulle ha sett ut i slutet av en lång dag, med rocken symboliserande känslan av att vara fastkedjad till den karriär jag valt.«

Fiona, läkare i allmänmedicin, Edinburgh


Militärrock: »Hierarki, myndighet, regler – något som människor ofta klagar över när det gäller sjukvård. Jag gör inte det. Jag tror att det är nödvändigt att veta sin position, sin exakta uppgift, vem man ska rapportera till och vem som är ansvarig, men det måste också finnas sätt att uttrycka en avvikande åsikt … annars kan det bli farligt.«

Tvångsrock: »En läkares händer är bundna av regler, förordningar, budget och naturlagarna. Man är sällan fri att göra precis som man behagar – vilket kanske inte är en dålig sak … Påminner mig om att gå en mil i mina ofrivilliga patienters skor. Men för mig är det mitt jobb och jag kan ta av min rock och gå hem vid dagens slut, de kan inte det.«

Kvinnlig rättspsykiater, Stockholm


Militärrocken: »Heligt krig, kvinnlig styrka, kraftfull, ren, kvinnan tar över det moderna samhället.«

Tvångsrocken: »Frustration, smärta, hämmad, oförmåga att genomföra det man vill, sorg, bakbunden av politikerna.«

Bröllopsrocken: »Frigörelse, kompetens, kvinnlig mångfald – både fru, läkare, mamma och fri.«

Maria, läkare i allmänmedicin, Stockholm

Läs även:
Vita rocken – spelar den roll?