Är det migrän han har, världens just nu mest populäre trollkarl, Harry Potter? Eller är det posttraumatisk huvudvärk efter ärkefienden Voldemorts förbannelse? Alternativt kanske smärtan kan härledas till en graft-versus-host­-reaktion efter att Voldemorts själ överfördes till Harry Potter den där dagen när han fick sitt ärr?

Frågorna ställs av barnläkaren och epidemiologen Jonas F Ludvigsson som tillsammans med den amerikanska författaren Julie Labes försöker analysera det medicinska innehållet i de sju Harry Potter-böckerna i sin nyutkomna e-bok »Diseases, injuries and death in the Harry Potter books – a systematic review of seven books« (Kindle Direct Publishing; 2014). 

– För den som uppskattar medicin är Harry Potter en djup källa att ösa ur, berättar Ludvigsson. Här finns ingående beskrivningar av koma, akromegali, brännskador, förgiftningar och av såväl gamla som nya infektionssjukdomar. Vad säger månne Smittskyddsinstitutet om stänkkoppor?

– Psykologiska trauman är vanliga och de elaka dementorernas anfall leder vid upprepade tillfällen till syrebrist, som vid astma – och skräck, fortsätter han. Om somrarna, när svenska föräldrar varnar för ormbett, tvingas trollkarlseleverna vid Hogwarts internatskola att oroa sig för drakar och den fruktade basilisken. En blick från basilisken räcker för att den drabbade ska förstenas och hamna på Sankt Mungos sjukhus.

– Hudproblem förekommer ofta, inte minst finnar. Värst drabbad tycks missnöjda Myrtle vara, en flicka som lever inuti en toalett.

Ludvigsson påpekar att flera av trollkarlseleverna har goda farmaceutiska kunskaper, och att de genom att äta näsblodsnougat, kräkkarameller eller feberkola framkallar de sjukdomar och symtom som gör att de befrias från lektionerna. En mindre populär biverkan av övermedicinering är varbölder, i synnerhet när bölderna hamnar på en plats man »inte kan visa offentligt«, och det blir svårt att sitta på en kvast.

– Misshandel, sömnapné, trafik­olyckor och svår osteoporos är andra åkommor som drabbar deltagarna i Harry Potters äventyr. Och Voldemorts röda ögon – är det konjunktivit eller rentav irit han lider av? frågar sig Jonas F Ludvigsson.