Tisdagen den 15 september är dr Tyko Gabriel Glas hemma hos sig igen. På Klara Östra kyrkogata nr 10, just den adress där hans upphovsman författaren Hjalmar Söderberg en gång tänkte sig att romanfiguren kunde bo. Huset som står där i dag är sedan länge hem åt Svenska Läkaresällskapet, och där, i samband med en tisdagssammankomst på temat »Konst och läkekonst«, kommer den olycklige Dr Glas att återberätta sitt tragiska liv, bekänna sitt diabo­liska brott, blotta sin sargade själ.

Han gestaltas av en modern kollega, specialisten i allmänmedicin och företagshälsovård Odd Lindell, tillika amatörskådespelare. Odd Lindell har spelat sin egen uppsättning av Dr Glas i ett tjugotal föreställningar på senare tid. Den timslånga monologen är en så gott som ordagrann dramatisering av Hjalmar Söderbergs roman.

– Hela den här storyn är ju evig för en läkare, säger Odd Lindell. Jag tror att alla läkare någon gång har blivit förälskade i en patient. Och då gäller det att ta till professionella trix för att hantera situationen på rätt sätt. Dr Glas är ju ett strålande exempel på hur man inte borde göra. Framför allt bör man låta bli att mörda kvinnans make.

Föreställningen ackompanjeras i omgångar av en Chopin-nocturne, pianomusik som i romanen tröstar den olycklige Dr Glas. Brottstyckena spelas nu av anestesiologen och amatörmusikern Hans Persson, tidigare chef för Giftinformationscent­ralen.

– Kan du tänka dig någonting mera lämpligt än att den före detta chefen för Giftinformationscentralen spelar Chopin som stämningsmusik till en pjäs om en giftmördare, skojar Odd Lindell när vi träffar honom och Hans Persson på en repetition.