När advokat John Stone träffar den åtalade för första gången bär han ett par öppna sandaler utan strumpor för att lufta eksemet. Foto: HBO

Den kritikerrosade amerikans-ka deckarserien »The night of« visas just nu på HBO Nordic. Under de åtta spännande avsnitten får vi följa Naz, en ung, till synes skötsam man med rötter i Pakistan, som hamnar i en olycklig situation när den första kvinnan som han har intimt umgänge med blir mördad samma natt. Han blir anklagad för detta brutala mord och sätts i fängelse.

Som försvarsadvokat ställer den slitne, eksemdrabbade John Stone upp. Just försvarsadvokatens eksem får sedan en central roll i serien, då inte ett avsnitt går utan att hans eksem av en eller annan anledning hamnar i fokus.

För den som jobbar med eksempatienter får detta ses som ett mycket positivt inslag, då eksempatienter sällan får så mycket uppmärksamhet medialt eller i andra sammanhang. Det finns också en tendens bland andra kollegor, som inte är hudläkare, att anse att eksem inte är särskilt spännande eller intressant. Dock rör sig detta trots allt om en mycket vanlig diagnos som kan vara väldigt besvärlig med stor påverkan på livskvaliteten och som saknar botande behandling. Eksemdiagnosen förtjänar därför att bli uppmärksammad.

Syftet med den här artikeln är att gå igenom försvarsadvokatens förhållningssätt till eksemet och att försöka hitta faktorer som kan lindra hans besvär. 

När advokat John Stone träffar den åtalade för första gången, bär han utöver sina propra advokatkläder ett par opassande öppna sandaler utan strumpor, då hans läkare har uppmanat honom att lufta eksemet. Han har en besvärlig klåda på fötter och underben och bär med sig en strumpsticka som han kliar sig med i tid och otid. När människor han träffar ser eksemet är det många som avlägsnar sig då de blir rädda att bli smittade. Stundvis bär John Stone också vita bomullsvantar när hans handeksem är förvärrat.

Under seriens gång besöker John Stone en hudläkare som ordinerar honom att smörja med en fet salva på eksemet och sedan linda runt plastfolie, en enklare form av så kallad ocklusionsbehandling. När denna behandling inte ger tillräckligt resultat uppsöker försvarsadvokaten en annan läkare som ordinerar honom en peroral kortisonkur, klorinbad samt inhandlandet av en UVB-lampa. Vid denna tidpunkt besöker han också en eksemgrupp som består av andra eksemdrabbade medelålders män, där de utbyter erfarenheter kring sina besvär.

När John Stone gör en brottsplatsutredning upptäcker han att offrets katt finns kvar ensam, och han förbarmar sig då över denna och låter den flytta in hos honom. Där får den bo instängd i ett av rummen då John Stone också lider av pälsdjursallergi. Det händer att katten lyckas smita ut och lägga sig bredvid sin nya husse på natten, varpå han får besvärliga symtom i form av astma, kliande ögon och näsa, och även förvärrat eksem. Utifrån detta kan det konstateras att John Stone lider av atopiskt eksem, som har en tydlig koppling till astma och allergisk rinit.

När John Stone upplever att ingen av de traditionella medicinerna han förskrivits har någon större effekt på eksemet känner han sig desperat, varpå han söker upp en kinesisk man med egen praktik. Kinesen undersöker eksemet noga och förskriver sedan ett oidentifierbart, dyrt pulver som ska vara bra för eksemet. Pulvret visar sig ha en snabb och positiv effekt och John Stone känner sig mycket glad och kan stolt bära sina fina skor som han inte kunnat ha på länge. Den snabba effekten får antas bero på hög dos av kortison i pulvret. 

Effekten är dock kortvarig och försvarsadvokaten uppsöker åter kinesen, som korrekt föreslår att hans kund ska göra sig av med katten. John Stone beslutar sig högst motvilligt att göra detta varpå hans symtom blir bättre.

När rättegången går in i slutfasen är John Stone mycket stressad och känner stark klåda på kroppen och i hårbotten. Han kliar sig desperat och eksemet blommar upp som på beställning. Han beslutar sig då att ta en ny ordentlig dos av kinapulvret. Denna gång dröjer det inte länge förrän röda kliande utslag sprids över hela kroppen och han får svåra andningsbesvär, varpå John Stone tvingas uppsöka akuten. Han har utvecklat allergi mot okänd ingrediens i pulvret.

I sista avsnittet när rättegången är över, känner sig John Stone ensam och tom. I slutscenen när han har gått ut kommer dock katten gåendes fritt genom lägenheten, som ett tecken för den romantiske, att John Stone inte är ensam längre, men för den realistiske att en förvärrad allergi och eksem är i antågande. 

Som illustreras i serien kan eksem vara riktigt besvärligt. John Stone har som ovan konstaterats atopiskt eksem, en känslig hud med eksemtendens som förvärras av olika sorters påfrestningar. Viktigast här är att bryta den så kallade klådcirkeln som underhåller och förvärrar eksemet och som ökar risken för sekundärinfektioner. 

Fotnot: Tack för hjälpen, Nirina Andersson, ST-läkare och med doktor vid hud- och STD-kliniken Norrlands universitetssjukhus.

För optimering av försvarsadvokatens eksem föreslås följande:

  • Smörja med mjukgörande kräm ofta.
  • Fortsätta med ocklusionsbehandling men med kortisonkräm i perioder.
  • Eliminera allergen/irritant i form av kattpäls.
  • Sluta lufta eksemet dagtid, bättre använda strumpor; slipper då också en del negativ uppmärksamhet.
  • Fortsätta använda bomullsvantarna vid behov.
  • Inse att det inte finns några snabba lösningar, undvika okända pulver.
  • SLUTA KLIA, slänga strumpstickan omgående.
  • Fortsätta delta i eksemgruppen, bra att dela erfarenheter med andra med samma diagnos.
  • Vid försämring tillägga period av UVB-ljusbehandling och eventuellt även klorinbad, som dock inte är någon rekommenderad behandling i Sverige men väl i andra länder.
  • Vid fortsatta besvär eventuell insättning av systemisk behandling i samråd med dermatolog.