Liten skylt …

 »Not every disability is visible«, står det på en liten skylt vid dörren på handikapptoaletterna på Londons storflygplats Heathrow. Det är en tröst i bedrövelsen för de, likt ego, som tillhör den gruppen: de osynligt handikappade.

Jag har inte sett liknande skyltar på andra platser. Det verkar vara ett unikt engelskt fenomen, som cricket.

Man kan spekulera i varför skyltarna har kommit på plats just på en engelsk flygplats. Den klassiska engelska artigheten – »en gentleman är aldrig oavsiktligt oartig« – och deras sätt att göra det vardagliga snyggt, något som vi har ärvt från dem i sporten där vi säger »dam-« och »herr-« om till exempel fotboll, friidrott, tennis och handboll. Amerikanarna däremot drev »women« i stället för »ladies« i sport, så det heter WNBA och NWSL, men golf organiserade sig kvinnligt i USA redan 1950, så det är LPGA och de vägrar att böja knä.

Det kan ju också ha varit så mondänt att en resenär, som blev utsatt för ovett, skrev och bad om en dylik skylt? Kanske det blev ett handgemäng där någon stackare blev påpucklad med en käpp eller överkörd av en rullator? Jag undrar hur länge det dröjer innan andra inrättningar följer färg?

Sverige har fina och rena handikapptoaletter, och ganska många av dem överallt, jämfört med andra länder. Det kan vi vara stolta över. Nästa steg: den lilla skylten som gör skillnad. Size matters – eller inte alltid!