Serien som visas på Disney Plus är baserad på verkliga händelser kring läkemedelsföretaget Purdue Pharmas införande av Oxycontin i USA i slutet av 1990-talet. Detta gjordes under falska premisser och ledde till ett utbrett opioidmissbruk i landet. Läkaren i sig är fiktiv, men karaktären är baserad på intervjuer av läkare som var involverade.

Dr Finnix har en fin och nära relation med sina patienter, som han följer genom livet på den nordamerikanska landsbygden. Arbetet försvåras dock av att många av patienterna lider av svårbehandlade smärttillstånd orsakade av arbetet i den lokala kolgruvan.

En dag kliver en ung man med bakåtkammat hår, vit skjorta och mörk kavaj in på mottagningen. Med sig har han två lådor med rykande het Kentucky Fried Chicken samt information om den nya medicinen Oxycontin.

Familjeläkaren förhåller sig initialt avvaktande till den unge mannen och tycker att det låter för bra för att vara sant att risken för att utveckla beroende av Oxycontin skulle vara mindre än en procent. Genom upprepade lunchbesök kommer de två männen varandra närmare.

»Nog borde du väl ha någon patient med kronisk smärta som skulle kunna få prova medicinen?« undrar läkemedelsrepresentanten över lunchtallriken. »Smärtan«, upprepar han, som han lärt sig på Purdue Pharmas internutbildning, »gör ju att man inte kan leva ett fullgott liv«.

Patienterna blir så nöjda när de äntligen får en medicin som fungerar mot smärtan att dr Finnix tvivel börjar skingras. Läkemedelsrepresentanten berömmer dr Finnix arbete och övertalar honom att ställa upp som föreläsare på en smärtutbildning, ordnad av företaget i storslagen miljö, och berätta om sina lyckade patientfall.

Medan dr Finnix för ett ögonblick förlorar sig i företagets stjärnglans börjar hans patienter snabbt att utveckla ett opioidberoende. Vad seriens titel »Dopesick« syftar på blir snart tydligt. Svåra influensaliknande symtom och ångest drabbar den som försöker sluta med drogen. Oavsett hur goda intentionerna är att sluta gör abstinensen att enbart två alternativ tycks kvarstår: att dö eller att få tag på mer.

Samtidigt som desperation, död och lidande sprider sig som en löpeld genom samhället funderar företaget själva obekymrat på hur de ytterligare kan vidga indikationerna för förskrivning av Oxycontin.

Dr Finnix skuldkänslor över vad han har bidragit med, i kombination med en olycka, leder ironiskt nog även in honom själv i ett opioidmissbruk. I en mardrömsliknande scen börjar han under morfinpåverkan att operera en patient. Den tänkta ytliga excisionen blir allt djupare. »Ta skalpellen ifrån honom!«, vill man ropa till mottagningssköterskan genom tv-rutan medan blodet sprutar från patienten.

Serien belyser tänkvärda frågor om smärtbehandling, missbruk och vikten av att som läkare ha ett oberoende i förhållande till läkemedelsindustrin.

Mot slutet av serien kan ett ljus i mörkret anas, och fokus återkommer till grunden för läkaryrket: att aldrig skada, ofta lindra och att alltid trösta och ge hopp.