Bild ur filmen »De ostyriga«. Foto: Folkets bio

Mellan 400 och 500 kvinnor togs vid den här tiden till anstalten på ön mitt emellan Fyn och Själland i stora Bält, utan att veta hur länge de skulle behöva stanna och utan möjlighet att komma därifrån. Sexuell promiskuitet och brist på moral var en vanlig orsak till att en kvinna placerades på Sprogø, men även kvinnor som fick låga poäng på intelligenstest kunde hamna där. 

Mannen bakom institutionen, läkaren Christian Keller, önskade sig en särskild isolerad anstalt för att  kvinnor som ansågs ha en »farlig läggning« inte skulle kunna rymma. Sterilisering blev en väsentlig del av behandlingen, som skulle förebygga ytterligare belastning för samhället. Kvinnorna fick lära sig hushållssysslor, jordbruk och trädgårdsskötsel. Bestraffningar i form av isolering och fastspänning förekom.

Många kvinnor fick stanna på ön i flera år in­nan de släpptes »fria«, men det vanligaste var att de placerades på annan institution, skrevs ut till kontrollerad familjevård eller fick annan tillsyn.

Med den nu aktuella filmen »De ostyriga« vill skaparen Malou Reyman hylla dessa kvinnor: 

– Flickor och kvinnor som var flirtiga, viljestarka, envisa, arga, aggressiva, roliga, högljudda och på andra sätt inte levde upp till idealet om passiv kvinnlighet kunde riskera att få diagnosen ’moraliskt bristfälliga’ och skickas till ön Sprogø. Inte bara för ett eller två år, utan på obestämd tid.

En av de kvinnor som har gett Malou Reyman inspiration till filmen är den nu 93-åriga Karoline Olsen, som blev placerad på Sprogø i början av 1950-talet. Hon var en av de kvinnor som blev tvångssteriliserade, och om det har hon tidigare sagt till danska TV2 Fyn: »De har taget den vigtigste del af min krop.« Efter att hon släpptes ut från Sprogø träffade hon Sven från Sverige, de gifte sig och flyttade till Skåne.

»De ostyriga« har premiär den 15 september. Distributör är Folkets bio.