ST-läkare Ulrika Nettelblad har tidigare medverkat som krönikör i Läkartidningen. Foto: Christoffer Relander

– Det är jätteroligt och en uppmuntran till att fortsätta skriva, säger Ulrika Nettelblad om att vinna.

Vad handlar din novell om?

– Den handlar om uppväxt och om den första kärleken och utspelar sig på ett tåg i ett land på väg in i krig. Det är en tidlös berättelse som kan läsas på många olika sätt.

Över 200 bidrag hade skickats in till den så kallade Solveig von Schoultz-tävlingen, och prismotiveringen till Ulrika Nettelblads novell löd: »Från första meningen väcker ’Tåget’ intresse och författaren visar både mognad och kunskap om genren genom gestaltning, tydliga personporträtt och en kittlande underton om att något är fel. Den vuxna läsaren förstår mer än huvudpersonen, som är ett barn, och det oskyldiga blandas med det accelererande brutala.« 

Vad skriver du på nu?

– Jag har en blogg som jag skriver mycket på och som når ut till många, och så har jag ett romanprojekt på gång, säger Ulrika Nettelblad, som också vann Lilla Augustpriset 2012 och tidigare har medverkat som krönikör i Läkartidningen. 

Svenska folkskolans vänner är en allmännyttig förening som sedan år 1882 främjar utbildning, bildning och kultur på svenska i Finland. För att få delta i novelltävlingen måste man vara finländsk medborgare, något Ulrika Nettelblad har kunnat bli efter att ha bott många år på Åland. Till vardags jobbar hon som ST-läkare och är till sommaren färdig specialist i psykiatri.