Romantiken var en rörelse som uppstod i slutet av 1700-talet i opposition mot att den objektiva naturvetenskapens rationella tänkande dominerade över den individuella erfarenheten, upplevelsen och inlevelseförmågan. Sällan har en utställning i ett statligt konsthistoriskt museum behandlat ett – i vår tid – mer relevant ämne. Vi måste göra tydlig åtskillnad mellan det romantiska begreppet, den subjektiva men sant existerande äkta upplevelsen, och naturvetenskapens begrepp, den sanna, verifierbara, objektiva verklighetsbeskrivningen. Var sak har sin plats.
Naturvetenskapens verkligheter är objektivt mätbara kombinationer av massa och energi med olika egenskaper. Natur-vetenskapens metod är upprepade mätningar. Påvisbara samband mellan orsak och verkan visar att tidsdimensionen måste exi-stera, och att verkligheterna existerar i ett tidsflöde bortom, men även inom, jagets avgränsningar.
Romantikens verkligheter är subjektiva mentala föreställningar, upplevda kombinationer av sinnesintryck, minnen och fantasier. Romantiken bejakar upplevelse och inlevelse. Sinnes-intrycken och alla våra medvetna eller omedvetna minnesbilder och fantasier samverkar i vår hjärna. De bildar subjektiva verkligheter som bara existerar sporadiskt inom jaget, exempelvis konstupplevelser, emotionella upplevelser, information eller propaganda som påverkar människors attityder och beslut.
Skamlöst ljugande via artificiell intelligens och i USA:s valrörelse har skapat förljugna verklighetsuppfattningar, som är existentiellt utmanande för sanningsbegreppet och därigenom utgör ett hot mot demokratin. Diffusa tankesätt, men också en alltför konsekvent och kylig maktlogik, i samverkan med nationell megalomani, kan bidra till framväxten av diktaturer.
Näringslivets bedömningar av bokslutsmatematik måste kompletteras med samhällskunskap, teknisk kunskap, erfarenhet och inte minst gott omdöme. Handelshögskolans rektor Lars Strannegård har som föregångsman sedan många år öppnat skolans portar för konsten, en källa till ökad insikt, förståelse och inlevelseförmåga. I DN Kultur 1 november 2024 kritiserar han den ökande förljugenheten och framhåller att ungdomarna bör drillas i bildanalys.
I de medicinska universitetens föreläsningssalar dominerar naturvetenskapens objektiva verklighetsbeskrivningar, exempelvis redovisningar av orsaker till lungcancer, hjärtinfarkt, magsår eller eksem; sjukdomarnas tidsförlopp med eller utan olika slags behandling. Men patienternas verklighetsuppfattningar på mottagningen eller på vårdavdelningen består primärt av sinnesintryck i samverkan med fantasier och medvetna eller omedvetna minnesbilder. En subjektiv verklighet som påverkar patienten, inte sällan starkare än läkarens sakliga information.
Missförstånd eller misstro kan skapa en felaktig föreställning om sjukdomens allvar. Därför kräver klinisk kompetens, utöver naturvetenskaplig kunskap, gott omdöme, inlevelseförmåga, medkänsla och insiktsfull förståelse för den sjuka människans upplevelser och känsloreaktioner: romantikens metoder och mål.
I sjukvården är förståelse för romantikens inre mentala verklighetsupplevelser ett viktigt komplement till den yttre, objektiva, naturvetenskapliga verklighetsuppfattningen. Gränsdragningen och balansen mellan dessa olikartade verklighetsuppfattningar måste ständigt diskuteras, bearbetas och respekteras.
Gå till Nationalmuseum, se konsten, läs texterna, känn och tänk själva, gärna gemensamt – tillsammans! Det är en bra start.
»Romantiken. Ett sätt att se«, en utställning på Nationalmuseum i Stockholm, kan ses till och med 5 januari 2025.