Jag är ung och glad, vi är ett gäng kvinnliga AT-doktorer som går ut på ett kombinerat mat- och danshak i staden. Vi har knappt hunnit sätta oss vid ett bord när ett gäng unga män söker kontakt med oss. Smickrade låter vi dem sätta sig hos oss och konversationen flyter på.

Mannen närmast mig verkar tro att han är en fantastisk kille, han flirtar med mig, men jag flirtar faktiskt inte tillbaks. Plötsligt känner jag en hand på insidan av mitt lår och jag reagerar blixtsnabbt. Min hand formas till en knytnäve, med tummen utanpå och dig 2 och 3 i platt rak linje, precis som jag tidigt fått lära mig av en äldre och beskyddande bror. Jag placerar den bestämt mot hans haka och säger att nästa gång slår jag hårt.

Hans ansikte skiftar färg och han tar bort sin hand från mitt lår. Rätt snart avlägsnar han sig från vårt bord. Han säger när han går att jag inte ska tro att jag är något.

Det ska jag visst. Jag är visst något, jag är en människa som har rätt att säga ja eller nej. Även om jag råkade få två X och bli en kvinna. Om jag som kvinna säger nej behöver inte det recenseras.

Under gynekologikursen kom manliga kursare att bli bortvalda. Det recenserade även annars helt igenom reko manliga kursare utan att blinka. Deras framtida läkargärning var i fara, sa de.

Själv var jag måttligt intresserad av att lära mig gynekologi och undersökningsteknik när det gällde underliv. Jag ville inte bli gynekolog eller ha någon inriktning där detta ingick. Jag gjorde enbart det som krävdes för att bli godkänd. Förlossningsplaceringarna som övergick det obligatoriska antalet gav jag glatt bort och min läkargärning har aldrig varit i fara.

En manlig gynekolog på utbildningen påstod att alla läkare måste kunna hantera en förlossning. Jag sa emot och påpekade att om jag ville bli geriatriker eller labbläkare skulle det inte inträffa. Gissa om han sedan utsåg mig till sitt hatobjekt.

Gång på gång framförs det att det är förfärligt att manliga studenter inte får delta i undersökningar av alla patienter på gynekologikursen. Det sägs att det är fel att gynekologen frågar patienten om studenten får delta. Det framförs alltid som om varenda manlig student ska bli gynekolog, lappmarksdoktor eller ha minst fem oväntade hemförlossningar i sin omedelbara närhet.

Jag skulle vilja säga att män som anser att de är hemskt förfördelade för att de inte får gräva in sina undersökande händer i vissa kvinnors underliv »bara« för att de är manliga studenter på gynekologikursen har lite att fundera på. Ska de verkligen bli gynekologer eller ha en annan specialitet där de måste kunna denna undersökningsteknik, kommer de med all sannolikhet att få lära sig det tids nog. När de mognat lite.

För allvarligt talat, det är otroligt att det överhuvudtaget finns kvinnor som tillåter läkarstudenter att gräva runt med handen där nere. Om de visste vilken låg procent av dessa studenter som verkligen behöver lära sig detta skulle de flesta säga nej. Deras val borde aldrig recenseras.