Denna bok har framställts under redaktion av David Jaraj, Daniel Schain, Andreas Pettersson och Torgny Svenberg, den senare professor emeritus vid Karolinska institutet. Målet var en gemensam, evidens­baserad handbok i kirurgi och urologi för akutmottagningarna i Stockholm. Boken finns också i en webb-upplaga ‹http://internetkirurgi.se›.
Utöver redaktionen medverkar ytterligare 66 namngivna författare. Finns det fler kirurger och urologer i Stockholm?
Kapitelrubriker är: Trauma, lilla
kirurgin, kirurgi (med underrubriker akut buk, postoperativa sårinfektioner, ÖGI, NGI, proktologi, kärlkirurgi, bröst- och endokrinkirurgi), urologi, handkirurgi och diverse.
Boken riktar sig till underläkare på akutmottagningar, varför man ofta avslutar ett avsnitt med rådet att konsultera en erfaren kollega.
Många råd är påtagligt kloka, t ex föreslås vid »akut buk« att man bör göra patientens vistelse på akutmottagningen kort och att inte förvänta sig att kunna ställa en korrekt diagnos i alla fall. Ett annat exempel är förslaget under avsnittet »dyspepsi, ulcus och GERD« att göra gastroskopi på alla patienter över 50 år och dessutom i alla åldrar vid specificerade varningssymtom. Alltför många yngre patienter remitteras på mycket klen indikation till gastroskopi, där undersökningen oftast inte bidrar till vare sig diagnos eller terapival.
I kapitlet om »appendicit« konstateras korrekt att diagnosen är osannolik hos vuxna med normalvärde för CRP/LPK. Däremot är det fel att avstå från operation vid förhöjt CRP och positivt bukstatus, vilket sker alltför ofta enligt recensentens erfarenheter som medicinsk rådgivare i PSR AB. Vid »divertikulit« påpekas att antibiotika kan undvaras i många fall. Nog så klokt i en era med ökande problem med antibiotikaresistens.

Under rubriken »knöl i bröstet«, knölen vidare preciserad som oöm, lämnas fyra förslag till differentialdiagnos. Egendomligt nog är diagnosen bröstcancer utelämnad, denna diagnos sannolikt den som får patienten att söka akut. I övrigt föreslås korrekt trippeldiagno­stik med klinisk undersökning, mammografi och cytologi.
Åtskilliga avsnitt behandlar ytterst ovanliga tillstånd, vilket gör boken onödigt omfattande. »Postoperativ blödning efter kirurgi på halsen« hör knappast hemma i en bok av det här slaget. Inte heller »incidentalom i binjure«, vilket får betraktas som ett av de minst akuta tillstånden inom medicinen.
I urologikapitlet har »spermatocele«, »varikocele« och »hydrocele« egna avsnitt. Även dessa tillstånd saknar aktualitet för akutmottagningens verksamhet.
Handkirurgi har fått ett stort utrymme, vilket är befogat med hänsyn till ämnets tyngd på akuten. Här har dock omfattningen blivit alldeles för stor och närmar sig lärobokens. Hur vanlig är t ex »scapho-lunär« respektive »luno-triquetral« ligamentskada?

Bortsett från ovanstående synpunkter är detta en utmärkt bok, som fyller ett behov av sammanfattande art för yngre och oerfarna läkare. Formatet är bra och skulle bli ännu bättre efter omdömesgilla strykningar. Den får plats i fickan till den numera av hygienmaffian förbjudna läkarrocken. Boken kan naturligtvis fylla sin funktion också utanför Stockholm.