Alzheimers sjukdom

Alzheimers sjukdom orsakar den vanligaste formen av demens och är också en av våra största folksjukdomar med i dag över 100 000 patienter i Sverige. Trots att befintlig litteratur om Alzheimers sjukdom är riklig, utgör denna nya bok, sammanställd av Sveriges främsta experter inom alzheimerforskningen, ett mycket välkommet tillskott.

Genom att engagera en rad framstående forskare och kliniker på alzheimer-området har redaktören lyckats skildra sjukdomens mångfasetterade yttringar ur olika aspekter. Resultatet är en gedigen bok om Alzheimers sjukdom på svenska, som i en och samma volym och på en mycket hög vetenskaplig nivå beskriver sjukdomens epidemiologi, riskfaktorer, tidiga kliniska symtom, kända genetiska kopplingar samt behandling.

Framställningen imponerar. Den inleds med en hälsoekonomisk analys av resurser, kostnader och kostnadseffektivitet vid alzheimerbehandling, och avslutas med två kapitel skrivna av anhöriga till och vårdare av alzheimerpatienter. Kapitlen däremellan avhandlar epidemiologi, neuropatologi, kognitiv förmåga, grundläggande kliniska undersökningsmetoder, genetik, biomarkörer i cerebrospinalvätska, neuroimaging, aspekter på nutrition samt läkemedelsbehandling. Samtliga kapitel är välskrivna, lätta att förstå och utformade i syfte att ge en sammanfattande vetenskaplig redovisning av våra aktuella kunskaper om Alzheimers sjukdom. Samtidigt ges en översyn av gällande klinisk praxis, vilket gör boken både lärorik och användbar även i det dagliga kliniska arbetet.

Boken vänder sig främst till allmänläkare och specialister, sjuksköterskor och annan vårdpersonal som har daglig kontakt med alzheimerpatienter i olika stadier av sjukdomen. Texten kan användas som kurslitteratur i utbildningen av läkare, sjuk-sköters-kor och andra studerandegrupper, men även anhöriga och personal inom kommunal omsorg kan ha stor nytta av den.

Redaktören har uppenbart lyckats sammanställa ett unikt och högst användbart verk som sammanfattar de viktigaste aspekterna och det senaste kunskapsläget beträffande den komplexa och svårbehandlade sjukdom som alzheimer är. Detta välkomna tillskott i den svenskspråkiga litteraturen om Alzheimers sjukdom kommer sannolikt att utgöra ett referensverk under många år framöver.