Klotet är ett minnesmärke över splittringen pandemin orsakade

Klotet är ett minnesmärke över splittringen pandemin orsakade

Sverre Wikström jobbar till vardags som habiliteringsläkare och ägnar sig åt glaskonst på sin fritid. Under pandemin skapade han ett coronavirus i glas som han kallar [spli: t]. 

»Vi behöver mer civilkurage – inte mer dokumentation«

»Vården behöver mer civilkurage – inte ännu mer dokumentation«

Neurologen och forskaren Anja Smits roman »Den tysta korri­doren« tar upp svårigheter läkare och forskare kan mötas av på arbetsplatsen, men också vad som händer med en människa som blir allvarligt sjuk.

»Forskningen jätteviktig – den brinner jag för«

»Forskningen är jätteviktig för mig – den brinner jag för«

Den första juli i år blir professor och överläkare Birgitta Henriques Normark ny ordförande för Kungliga Vetenskapsakademien. 

Hyllad för uppmärksammande av ohörda patienter inom psykiatrin

Hyllad för uppmärksammande av ohörda patienter inom psykiatrin

För sitt arbete med att försöka förbättra den psykiatriska vården fick läkarstudenten Hanna Larsson nyligen ta emot ett stipendium på slottet av kung Carl XVI Gustaf. Hon har själv under många år varit sjuk i anorexia. (3 kommentarer)

»En enskild studie ändrar inga kliniska rutiner«

Maria Ekholm: »Enskild studie ändrar inga kliniska rutiner«

Maria Ekholm leder bröstcancerstudien PDM-MBC (Personalised disease monitoring in patients with metastatic breast cancer) och har fått ett nyinstiftat stipendium för sin translationella cancerforskning. Hon kombinerar en halvtidstjänst som överläkare i onkologi med en halvtid som postdoktor vid Sahlgrenska akademin i Göteborg. Med sin forskningsinriktning fungerar hon som en länk mellan klinik och grundforskning.

»Det borde vara mer simulering inom den vanliga sjukvården«

»Det borde vara mer simulering inom den vanliga sjukvården«

Sedan 2009 jobbar anestesi- och intensivvårdsläkaren Rolf Andersson två veckor om året i Abu Dhabi som läkare åt Förenade Arabemiratens motorsportförbund. Hemma i Sverige har han precis bytt jobb från Sahlgrenska universitetssjukhuset till Försvarsmakten.

»Stolt över forskningen som kommer patienterna till nytta«

»Stolt över forskningen som kommer patienterna till nytta«

Jacob Hollenberg har nyligen blivit Sveriges första professor i kardiologi med inriktning mot intensivvård. Halvtidstjänsten är på Centrum för hjärtstoppsforskning, Karolinska institutet/Sös, där han sedan flera år leder en forskningsgrupp, och halvtid fortsätter han som överläkare på Miva, medicinska intensivvårdsavdelningen vid hjärt­kliniken på Södersjukhuset. (1 kommentar)

»Nya behandlingsrutiner kan få stor påverkan på hur vi jobbar framöver«

Aktiv behandling kan få stor påverkan på hur vi jobbar

Niclas Abrahamsson, överläkare, sektionschef och forskare vid Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet, tar utnämningen till internationell expert inom övervikt/obesitas av Expertscape som ett erkännande för forskningen inom endokrinologi i Uppsala. Hans egen forskning är inriktad på mekanismerna bakom GLP-1-analoger, som använts för behandling av typ 2-diabetes, men visat sig kunna ge viktminskning vid obesitas.

Det tog henne fem år att nå målet – att jobba som läkare i Sverige

Det tog henne fem år till målet – att jobba som läkare i Sverige

När en bomb slog ner tio meter från barnens dagis tyckte Rafal Salah Abdelqader att det inte längre gick att bo kvar i Irak. Det blev en lång resa från ett myllrande Bagdad till lilla Ludvika, med målet att fortsätta att jobba som läkare i det nya landet.

»Elitstyrkans hemligheter« en av utmaningarna för ST-läkaren

»Elitstyrkans hemligheter« nu en av utmaningarna för ST-läkaren

Karim Hotek fick kämpa för att uppnå sin dröm att bli läkare. I höstas skrev han en bok som delvis bygger på erfarenheter­na att växa upp i ett utsatt område. Nu syns han i tv-programmet »Elitstyrkans hemligheter«, där deltagarna utsätts för extrema fysiska och psykiska prövningar.

Stamcellsforskningen byttes mot ett lugnare liv på Gotland

Stamcellsforskningen byttes mot ett lugnare läkarliv på Gotland

Anna Grönlund jobbade i den forskargrupp som anmälde Pao­lo Macchiarini, men när hela den historien blev känd valde hon att lämna forskarkarriären och flyttade till Gotland för att jobba som läkare – och skrev en bok inspirerad av händelserna inom stamcellsforskningen på Karolinska institutet.

Fasansfulla operationer och krig i ny bok om historiska kirurger

Fasansfulla operationer och krig i ny bok om historiska kirurger

För 38 år sedan flyttade Per-Olof Hasselgren med sin familj till USA. Som historie­intresserad kirurg har han nu skrivit en bok om »revolutionära« kirurger som både medi­cinskt, politiskt och militärt deltog i det amerikanska revolutionskriget 1775–1783 och där utförde »heroiska« operationer.

»Att ha upplevt en annan verklighet har varit en drivkraft«

»Att jag har upplevt en annan verklighet har varit en drivkraft«

Till sommaren är 23-åriga Muataz Lafta klar med läkarprogrammet i Uppsala. Samtidigt forskar han och har varit med och bildat två student­föreningar. Nyligen utsågs han till Årets Uppsalastudent 2021. 

Hon förmedlar konstnärlig bild av kropp och hälsa i teaterform

Hon förmedlar konstnärlig bild av kropp och hälsa i teaterform

Ett team av bland andra konstnärer, skådespelare och läkare bidrog till att förverkliga läkaren Anna Nordlanders idé om att öka människors folkhälsobildning. Resultatet blev en kombination av utställning, teater och samtal på Kulturhuset i Stockholm under hösten.

Tiktok-läkare: »Om jag kan sprida lite kunskap är jag jätteglad«

Tiktok-läkare: »Om jag kan sprida kunskap är jag jätteglad«

Under namnet dr.tracy gör ST-läkaren Tracy Ghattas videor på Tiktok om ämnen som eksem, mjäll, aterom, akne, mensvärk, migrän och IBD, för att nämna några. Sedan hon startade kontot för ett år sedan har hon fått över 80 000 följare.

Jazzen hjälper honom att se helheten i yrket som psykiater

Jazzmusiken en hjälp i läkaryrket

Erik Nordström delar sin tid mellan att vara psykiater på Kungälvs sjukhus och jazzmusiker inom olika musikkonstellationer. I december släpper han en skiva med bandet Limbic Resonance.

I Kiruna är det fokus på »hjärtebarnen« – och på sporten

I Kiruna fokuserar hon på »hjärtebarnen« och sport

Många med medfödda hjärtfel har en något kortare längd, en nedsatt kondition och försvagad styrka. Det fick forskaren Karna Johansson att vilja undersöka om patienterna har en avvikande kroppssammansättning och om sjukdomen påverkar patienternas hälsa på lång sikt. Nyligen försvarade hon sin avhandling vid Umeå universitet.  (1 kommentar)

»Det skulle vara en fördel om läkare hade en bättre språkbehandling«

»Det vore en fördel om läkare hade en bättre språkbehandling«

Det är många läkare som även skriver, både böcker och and­ra texter. Carl Lindgren är en av dem, och i sin senaste bok »Läkare med penna och patos« har han valt att titta närmare på 20 läkarförfattare.

»Jag är ärligt talat stolt över att jag vågade skriva boken«

»Jag är ärligt talat stolt över att jag vågade skriva den här boken«

Lotta Borg Skoglund, specialist i allmänmedicin och psykia­tri, forskare, föreläsare och författare, har just släppt boken »Svart bälte i föräldraskap« (medförfattare Martina Nelson), men kan inte riktigt stanna upp och njuta av att den första upplagan sålde slut på en vecka.

»Samvård av barn och mammor är nödvändig«

Samvård av barn och mammor räddar liv – WHO-policy på gång

Redan för över 25 år sedan förespråkade Nils Bergman hud-mot-hud-kontakt mellan mor och för tidigt födda barn. Han jobbade då som missionsläkare i Zimbabwe och använde sig av metoden då de medicinska resurserna var knappa. Nu är det han vetat under så många år vetenskapligt bevisat i en stor studie genomförd av WHO: hud-mot-hud-kontakt kan minska dödligheten hos för tidigt födda barn med upp till 25 procent.  (2 kommentarer)

1 2 3 11