»Samvård av barn och mammor är nödvändig«

Samvård av barn och mammor räddar liv – WHO-policy på gång

Redan för över 25 år sedan förespråkade Nils Bergman hud-mot-hud-kontakt mellan mor och för tidigt födda barn. Han jobbade då som missionsläkare i Zimbabwe och använde sig av metoden då de medicinska resurserna var knappa. Nu är det han vetat under så många år vetenskapligt bevisat i en stor studie genomförd av WHO: hud-mot-hud-kontakt kan minska dödligheten hos för tidigt födda barn med upp till 25 procent.  (2 kommentarer)

»Du är den enda som kan få patienterna att äta – stanna och lär mig hur man gör«

»Snälla, stanna. Du är den enda som kan få patienterna att äta. Stanna, lär mig hur man gör«

Björn Axel Johansson beskriver hur utmanande anorexia nervosa kan vara för alla inblandade, och hur livsavgörande det är med rätt stöd. (1 kommentar)

»Min professur kan kanske inspirera andra kvinnor«

»Min professur kan kanske inspirera andra kvinnor«

Marianne Arner, överläkare på handkirurgiska kliniken på Södersjukhuset i Stockholm, blev nyligen Sveriges första kvinnliga professor i handkirurgi. »Jag är stolt över att jag uppfyllde kriterierna trots att jag har jobbat mycket kliniskt och har varit chef och inte bara skrivit vetenskapliga artiklar«, säger hon. (2 kommentarer)

Sjukskrivningen utmynnade i en bok – och en ny syn på livet

Sjukskrivningen utmynnade i en bok – och en ny syn på livet

Efter bara några veckor fick Frida Herrgård avbryta sin AT på grund av en smärtdia­gnos som ledde till långvarig sjukskrivning. Det gav henne tid att fundera på vad som är viktigt i livet och hur vi lever våra liv, frågor som nu lyfts fram i debutromanen »Längden av ett ögonblick«.

Han forskar om träningseffekter vid luftföroreningar

Han forskar om träningseffekter vid luftföroreningar

Fysisk aktivitet är bra för hälsan, speciellt för individer som bor i områden med mycket luftföroreningar. Det visar Wasif Raza i sin nyligen framlagda avhandling. Han är läkare från Pakistan och planerar nu att kombinera forskning med kliniskt arbete.  (1 kommentar)

Den dragspelande läkaren känner alla sina patienter

Den dragspelande läkaren känner alla sina patienter

Marcus Weinemacher tog ett vikariat för att prova på att jobba i glesbygd. Men han blev kvar och driver sedan tre år tillbaka Fjällhälsans läkarmottagning i Lillhärdal med ett arbetssätt där han är nära sina patienter, som också bjuds på dragspelsmusik – från doktorn. (1 kommentar)

Han fotograferade kollegornas arbete under pandemin

»Jag ville att kollegorna som slet så hårt skulle få minnen av situationen«

Peje Åstrand, överläkare och sektionschef vid avdelning 75/Ima på medicinkliniken vid Danderyds sjukhus, hade först tänkt bli specialist i psykiatri, men han ändrade sig då han insåg att han skulle sakna att arbeta med svårt sjuka patienter. På en intermediäravdelning är medicinskt svårt sjuka patienter ständigt i fokus, men arbetssituationen på Ima vid Danderyds sjukhus förändrades både snabbt och dramatiskt när coronapandemin slog till. (1 kommentar)

Förbundsläkare på väg till Tokyo: »Fascinerande och motiverande«

»Fascinerande se hur långt man kan komma om man har drivet«

Sara Dahlén är förbundsläkare för Svenska parasportförbundet och Sveriges paralympiska kommitté och åker i augusti till Tokyo för de paralympiska spelen.

Han vill göra det enklare för patienter att börja träna

Han vill göra det enklare för patienter att träna

Träning är, och har alltid varit, en viktig del i Jesper Aasas liv. Nu i sommar lanserar han en träningsapp för patienter med sjukdomsrelaterade eller funktionella begränsningar. (1 kommentar)

»Barn får bära en orättvis skuld för klimatförändringar«

»Barn får bära en orättvis skuld för klimatförändringarna«

Daniel Helldén är doktorand och AT-läkare och har nyligen gjort en studie om hur barns hälsa påverkas av klimatförändringar. Studien är en genom­gång av över 200 artiklar inom området, och resultaten publicerades nyligen i Lancet Planetary Health.

»Hud är det roligaste som finns«

»Hud är det roligaste som finns«

Tillsammans gör läkarna Marta Laskowski och Lykke Barck »Hudläkarpodden«, som efter bara 5 avsnitt har seglat upp på topplistan över mest lyssnade poddar i Sverige.

»Dopningsarbetet har gjort en fantastisk resa«

»Väldigt tillfredsställande att ha fått vara en drivande motor«

Professor emeritus Arne Ljungqvist, Karolinska institutet (KI), har nyligen fyllt 90 år. Bland idrottens fuskare är han en fruktad »dopningsjä­gare«. Han har sedan 1970-talet oförtrutet lett den internationella kampen mot dopning och för en ren idrott, och har tilldelats såväl Illis quorum (12:e storleken) som KTH:s stora pris för sina insatser. Nu vill KI tillskapa »Professor Arne Ljungqvists professur i anti-dopning och folkhälsa«.

Clostridium difficile inspirerade mor och son att skriva deckare

Clostridium difficile inspirerade mor och son att skriva deckare

Anne Filipsson och Jon Edman Wallér debuterar som roman­författare med deckaren »Dödlig smitta«. I boken sker ett sjukdomsutbrott på en klinik där patienter smittas av Clostridium difficile-bakterier. (2 kommentarer)

»Det är min smala lycka att det är brist på läkare på Grönland«

»Det är min smala lycka att det är brist på läkare här på Grönland«

Leif Eriksson är nyligen hemkommen från Grönland, där han sedan 2006 jobbar som läkare några månader varje vinter. Men livet tog först en del smärtsamma turer.  (4 kommentarer)

»I Afrika är det en merit att vara gammal – inte en nackdel som här«

»I Afrika är det en merit att vara gammal – inte en nackdel som här«

Hon jobbade nästan fem år som läkare i Tanzania, blev överläkare i kirurgi och har rest jorden runt ett par gånger. Nu har Britta Kasholm Tengve skrivit sina memoarer.

»Människor med ångest bör vara försiktiga med sitt kaffedrickande«

»Människor med ångest bör vara försiktiga med sitt kaffedrickande«

Bertil Fredholm ramlade av en slump på molekylen adenosin, som binder till samma receptorer i kroppen som koffein, under sitt avhandlingsarbete. Det blev starten på 40 års forskning om koffeinets effekter på människor och djur och flera hundra publicerade artiklar. Nu har han slutat forska och skriva vetenskapliga artiklar, och knyter ihop kaffesäcken med boken »Kaffeologi«. (2 kommentarer)

»Att folk tittar på mig när jag är ute och går är en ny upplevelse«

»Att folk tittar på mig när jag är ute och går är en ny upplevelse«

Eva Melander fascinerades av infektionsområdet tidigt under läkarstudierna. Sedan 2017 är hon Skånes smittskyddsläkare och ansvarig för smittskyddsarbetet, vilket ändrats radikalt på grund av sars-cov-2.

»Jag har alltid stimulerats av att bidra till utveckling«

»Jag har alltid stimulerats av att vara med och påverka«

Sara Banegas lämnar jobbet som verksamhetschef på Ekerö vårdcentral, där hon varit chef sedan 2014, för att bli chefsläkare i Praktikertjänst.

»Om en patient vill ha en sång ställer jag upp direkt«

»Om en patient vill ha en sång ställer jag upp direkt«

Karin Ström bytte sitt bohemliv som musiker och skribent för att bli läkare. Under corona­året har hon skrivit artiklar för Svenska Dagbladet och jobbar nu som underläkare på Övre buk på Karolinska universitetssjukhuset Huddinge. Just där hamnade hon tack vare sin musik, berättar hon från en korridor på sjukhuset under sin lunch.

»Inlåst i Taiwan var jag på världens mest coronasäkra plats«

»Inlåst i Taiwan var jag på den coronasäkraste platsen i världen«

Med förhoppning om att komma hem med erfarenheter från två års avancerade studier i kirurgi i Taiwan lämnade plastikkirurgen Andrea Donfrancesco sin tjänst vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Men det nya coronaviruset satte käppar i hjulet.

1 2 3 10