Ögonkirurgen som skriver deckare

Ögonkirurgen som skriver deckare i Västerbottenmiljö

Fyra böcker är det tänkt att bli i deckarserien »Morden i Västerbotten«. Mikael Andersson, till vardags ögonkirurg på Norrlands universitetssjukhus, har nu släppt den andra boken.

Hennes drivkraft är att hjälpa de allra svagaste patienterna

Hennes drivkraft är att hjälpa de allra svagaste patienterna

Emma Holmbom, överläkare inom obstetrik och gynekologi i Skellefteå, har tilldelats Läkaresällskapets Hippokratespris för sitt arbete med att hjälpa extra sårbara patienter. 

»Kungafamiljen har rätt till samma vård som alla andra«

Livmedikus: »Kungafamiljen har rätt till samma vård som alla andra«

Viveka Frykman Kull är hjärt­läkare och forskare på Danderyds sjukhus och sedan två år tillbaka även livmedikus –men från i somras också Sveriges första kvinnliga förste livmedikus. (1 kommentar)

»Löpningen har gått bättre sedan jag började på läkarlinjen«

»Löpningen har gått bättre sedan jag började läsa på läkarlinjen«

Vidar Johansson delar sin tid mellan läkarstudier i Göteborg och en elitsatsning som löpare med huvudgrenen 3 000 meter hinder. Nu har han fått Elit­idrottsstipendiet, som ges till idrottare som satsar både på idrott och studier.

»Forskningen känns roligare när man får träffa patienter och kan se nyttan av den«

»Forskningen känns lättare och roligare när man träffar patienter«

Med sin forskning kring Alzheimers sjukdom har Sebastian Palmqvist och hans forskargrupp rönt stora framgångar de senaste åren. Nu är han nybliven lektor vid Lunds universitet.

»Jag hoppas att mina viktigaste upptäckter ligger framför mig«

»Jag hoppas ha mina viktigaste upptäckter framför mig«

Hans-Olov Adami rankas 2022 högst av svenska forskare inom området medicin av amerikanska Research.com. Med sina 1 183 publikationer, 141 856 citeringar och ett H-index (som kombinerar produktivitet med antal citeringar per artikel) på 189 återfinns han på plats 88 på världsrankningen.

Hennes skrivande är ett sätt att bearbeta kontrasterna i livet

Hennes skrivande är ett sätt att bearbeta kontrasterna i livet

På rim och vers har Johanna Sand skrivit sin debutbok »Upptäcktsfärd«, en poesibok med reflexioner kring död och liv, vardagen, naturen och kontrasterna i livet. Till vardags jobbar hon som överläkare i onkologi.

»BB S:t Göran var en utmaning som det var svår att motstå«

»BB S:t Göran var helt enkelt en utmaning svår att motstå«

Malin Thorsell är fylld av glädje inför vetskapen att hon om knappt 1 år ska kunna erbjuda födande kvinnor en bra start för det nya livet och att de tryggt ska kunna lämna Stockholms »nyfödda« förlossningsenhet BB S:t Göran vid Capio S:t Görans sjukhus. Som nytillträdd verksamhetschef ska hon först i delat ledarskap (som de själva valt att se det) med vårdenhetschef Hanne Fjellvang sätta alla rutiner och arbetssätt och se till att BB S:t Göran kan öppna på måldatumet 1 april 2023.

Hennes yngsta barns tumör upphov till vinst i novelltävling

Hennes yngsta barns tumör upphov till vinst i novelltävling

För fyra år sedan hamnade läkarstudenten Malin Ramlövs yngsta barn på sjukhus efter att man upptäckt en tumör. Denna händelse blev en text som nu vunnit en novelltävling anordnad av nätverket »Vem tar hand om doktorn?«.

Ahmad Mohammad Ismail fick tre familjer i Örebro

Ahmad Mohammad Ismail fick tre familjer i Örebro

Ahmad Mohammad Ismail ingick i den fjärde kullen läkarstudenter vid Örebro universitet efter att utbildningen startade 2011 och tog examen i januari 2018. Nu är han först med att ta både läkarexamen och doktorsexamen vid universitetet. (1 kommentar)

Klotet är ett minnesmärke över splittringen pandemin orsakade

Klotet är ett minnesmärke över splittringen pandemin orsakade

Sverre Wikström jobbar till vardags som habiliteringsläkare och ägnar sig åt glaskonst på sin fritid. Under pandemin skapade han ett coronavirus i glas som han kallar [spli: t]. 

»Vi behöver mer civilkurage – inte mer dokumentation«

»Vården behöver mer civilkurage – inte ännu mer dokumentation«

Neurologen och forskaren Anja Smits roman »Den tysta korri­doren« tar upp svårigheter läkare och forskare kan mötas av på arbetsplatsen, men också vad som händer med en människa som blir allvarligt sjuk.

»Forskningen jätteviktig – den brinner jag för«

»Forskningen är jätteviktig för mig – den brinner jag för«

Den första juli i år blir professor och överläkare Birgitta Henriques Normark ny ordförande för Kungliga Vetenskapsakademien. 

Hyllad för uppmärksammande av ohörda patienter inom psykiatrin

Hyllad för uppmärksammande av ohörda patienter inom psykiatrin

För sitt arbete med att försöka förbättra den psykiatriska vården fick läkarstudenten Hanna Larsson nyligen ta emot ett stipendium på slottet av kung Carl XVI Gustaf. Hon har själv under många år varit sjuk i anorexia. (3 kommentarer)

»En enskild studie ändrar inga kliniska rutiner«

Maria Ekholm: »Enskild studie ändrar inga kliniska rutiner«

Maria Ekholm leder bröstcancerstudien PDM-MBC (Personalised disease monitoring in patients with metastatic breast cancer) och har fått ett nyinstiftat stipendium för sin translationella cancerforskning. Hon kombinerar en halvtidstjänst som överläkare i onkologi med en halvtid som postdoktor vid Sahlgrenska akademin i Göteborg. Med sin forskningsinriktning fungerar hon som en länk mellan klinik och grundforskning.

»Det borde vara mer simulering inom den vanliga sjukvården«

»Det borde vara mer simulering inom den vanliga sjukvården«

Sedan 2009 jobbar anestesi- och intensivvårdsläkaren Rolf Andersson två veckor om året i Abu Dhabi som läkare åt Förenade Arabemiratens motorsportförbund. Hemma i Sverige har han precis bytt jobb från Sahlgrenska universitetssjukhuset till Försvarsmakten.

»Stolt över forskningen som kommer patienterna till nytta«

»Stolt över forskningen som kommer patienterna till nytta«

Jacob Hollenberg har nyligen blivit Sveriges första professor i kardiologi med inriktning mot intensivvård. Halvtidstjänsten är på Centrum för hjärtstoppsforskning, Karolinska institutet/Sös, där han sedan flera år leder en forskningsgrupp, och halvtid fortsätter han som överläkare på Miva, medicinska intensivvårdsavdelningen vid hjärt­kliniken på Södersjukhuset. (1 kommentar)

»Nya behandlingsrutiner kan få stor påverkan på hur vi jobbar framöver«

Aktiv behandling kan få stor påverkan på hur vi jobbar

Niclas Abrahamsson, överläkare, sektionschef och forskare vid Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet, tar utnämningen till internationell expert inom övervikt/obesitas av Expertscape som ett erkännande för forskningen inom endokrinologi i Uppsala. Hans egen forskning är inriktad på mekanismerna bakom GLP-1-analoger, som använts för behandling av typ 2-diabetes, men visat sig kunna ge viktminskning vid obesitas.

Det tog henne fem år att nå målet – att jobba som läkare i Sverige

Det tog henne fem år till målet – att jobba som läkare i Sverige

När en bomb slog ner tio meter från barnens dagis tyckte Rafal Salah Abdelqader att det inte längre gick att bo kvar i Irak. Det blev en lång resa från ett myllrande Bagdad till lilla Ludvika, med målet att fortsätta att jobba som läkare i det nya landet.

»Elitstyrkans hemligheter« en av utmaningarna för ST-läkaren

»Elitstyrkans hemligheter« nu en av utmaningarna för ST-läkaren

Karim Hotek fick kämpa för att uppnå sin dröm att bli läkare. I höstas skrev han en bok som delvis bygger på erfarenheter­na att växa upp i ett utsatt område. Nu syns han i tv-programmet »Elitstyrkans hemligheter«, där deltagarna utsätts för extrema fysiska och psykiska prövningar.

1 2 3 12