Denna webbplats vänder sig till läkare

»Tanken var att jag ville ge små barn en bra bild av vården«

»Tanken var att jag ville ge små barn en bra bild av vården«

Allmänläkaren Petter Jacobsson är aktuell med barnboken »Fille och fiskekroken«, en bok med tanken att ge små patienter en positiv upplevelse av doktorsbesöket.

Viktigt att vården kan hantera medlemmar som lämnat en sekt

Viktigt att vården kan hantera medlemmar som lämnat en sekt

Cecilia Hadding, ST-läkare i Umeå, disputerade nyligen med en avhandling där hon undersökt före detta sektmedlemmars psykiska hälsa och deras kontakt med sjukvården.  (3 kommentarer)

Hon vill stoppa andra från att bli sjuka i utmattningssyndrom

»Jag vill stoppa andra från att bli sjuka i utmattningssyndrom«

För drygt sju år sedan blev läkaren Lotta Sjunnesson sjukskriven för utmattningssyndrom. En läkare på vårdcentralen skickade hem henne med orden: »Du får inte lov att gå till jobbet mer.« Vägen tillbaka blev lång, och nu har Lotta Sjunnesson skrivit en bok om när hon blev liggande på soffan utan att klara av nästan någonting.

Läkaren som vill att konsten ska verka för en hållbar värld

Han vill att konsten ska verka för en hållbar värld

Efter att ha verkat som gallerist i många år har läkaren Johan Wallin över 700 konstverk i sin samling. Dem tänker han nu sälja genom stiftelsen »Art for the globe«, och pengarna ska gå till miljö- och klimatarbete inom kultursfären. Stiftelsen kommer inom kort att dela ut sitt första pris med pengar från den första auktionen. (2 kommentarer)

»Vi måste tänka på framtidens patient«

»Om vi bidrar till bättre klimat bidrar vi även till bättre hälsa«

Gastroenterologen Charlotte Höög ville minska klimatpåverkan från de tre gastrointestinala endoskopienheterna på Karolinska universitetssjukhuset och initierade därför ett miljöarbete. Nu tilldelas hon Läkaresällskapets hållbarhetspris. (1 kommentar)

»Nu handlar det om att äta, sova, plugga – och att träna«

»Nu handlar det om att äta, sova, plugga och träna«

Linda Sällström är Finlands bästa målskytt genom tiderna, men just nu spelar hon också för Vittsjö GIK i Damallsvenskan – och är läkarstudent på termin 6 vid Lunds universitet.

Han får pris för sin förmåga att sätta patienten i centrum

Han får pris för sin förmåga att alltid sätta patienten i centrum

För sitt arbete med patienter på Säbo och i hemsjukvården, och för sin förmåga att alltid sätta patienten i centrum, uppmärksammas allmänläkaren Per Melander med Hippokratespriset. (3 kommentarer)

»Jag vill åka dit jag gör nytta – då blir det lätt till oroshärdar«

»Jag vill åka dit jag gör nytta – då blir det lätt till oroshärdar«

Ortopeden Henrik Hedelin vill som läkare vara där han kan göra mest nytta. Han hjälper också andra läkare på att bli bättre utanför sjukhusets väggar genom att hålla kurser inom vildmarksmedicin.

»Erfarenheterna av ’teamwork’ tar jag med mig till Saudiarabien«

»Erfarenheterna av ’teamwork’ tar jag med mig till Saudiarabien«

Efter åtta år i Sverige är Abrar Alsharief tillbaka i Saudiarabien. Med stipendium från sitt hemland har hon på Sahlgrens­ka universitetssjukhuset utbildat sig i två specialiteter inom ramen för »Specialist medical training program«.

Urologen som fick ledigt för att tävla i tv-program om bakning

Urologen som fick ledigt för att tävla i tv-program om bakning

Jonatan Tollow är en av deltagarna i tv-programmet »Hela Sverige bakar«. Där fick han uppleva en annan typ av stress än den han är van vid från jobbet som urolog vid Sundsvalls sjukhus. (1 kommentar)

»Det känns extra tråkigt när någon blir sjuk av svamp«

»Det känns extra tråkigt när någon blir sjuk av svamp«

Erfarenheter från Giftinformationscentralen gjorde att Anna Myrnäs blev en av författarna till en ny bok om giftsvampar. Men svampexpert vill hon inte kalla sig.

Musiken kan vara en tröst för patienter i slutskedet av livet

Musik kan ge stor tröst till patienter i livets slutskede

För att ge svårt sjuka patienter en bättre vårdupplevelse har man i Lund startat ett kulturteam knutet till ASIH. Initia­tivtagare är Ellen Winberg, läkare och specialist i palliativ medicin, som ibland har gitarren med när hon besöker patienter. (1 kommentar)

»Det är inte en fråga om, utan när, det sker en tunnelolycka«

»Inte en fråga om, utan när, en tunnelolycka sker«

Johan Hylander, ambulanssjuksköterska och AT-läkare i Umeå, har inte drabbats av tunnelseende vare sig i medicinsk eller symbolisk mening, men han har under sin forskar-AT fått stor förståelse av vad som krävs av vården för att hantera en större incident i en vägtunnel. (1 kommentar)

Hon skrev en bok för att öka allmänhetens kunskap om autism

»Jag vill bidra till att öka förståelsen för autism«

Sophia Bergmann arbetar som specialistläkare i psykiatri och fick själv – först för några år sedan – diagnosen autism. Hon kallar sig själv »autist« och personer utan autism för »holister«.

Hon vill lära vanligt folk om ortopedi

Hon vill lära vanligt folk om ortopedi

I sin bok »Kroppssmart« ger orto­peden Soheila Zhaeentan råd om hur man ska ta hand om sin kropp och träna rätt – genom att lära sig om ortopedi. (1 kommentar)

Jesper Salén saknar inte röda mattan

Han saknar inte röda mattan

Jesper Salén tröttnade på tillvaron som skådespelare och fattade beslutet på en sekund att bli läkare.

»Bondekollegorna har lärt mig mycket om acceptans«

Erika Lysted: »Bondekollegorna har lärt mig mycket acceptans«

Erika Lystedt, barnläkare och mjölkbonde, Sygarden i Hålien. Uppmärksamma läsare känner igen signaturen från läsarkommentarer i Läkartidningen. Erika är snabb att kommentera artiklar med miljöinriktning, men kombinationen barnläkare och mjölkbonde väcker frågor. Dessutom leder adressen oss till Norge … (1 kommentar)

Stolt och nöjd »dubbelprofessor« på nytt jobb

Stolt och nöjd »dubbelprofessor« på nytt jobb hos Cancerfonden

Finlandssvenska Malin Sund från Österbotten är professor i kirurgi vid både Umeå och Helsingfors universitet. 2013 var det hon som blev Sveriges första kvinnliga universitetsprofessor i kirurgi. Nu är hon utsedd till ny ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd.

Han slipper välja – satsar både på läkaryrket och orienteringen

Han slipper välja – satsar både på läkaryrket och orienteringen

Sedan många år är ST-läkaren Albin Ridefelt med i landslaget i orientering, och på senare tid har det gått lite bättre med tävlandet. I höstas tog han EM-guld, och i sommar är det dags för VM, som kommer att hållas i Schweiz.

Läkare med artistisk ådra – som ibland målar med sitt blod

Läkare med en artistisk ådra

Felicia Rosvall kallar sig läkare och konstnär, och målar ibland med sitt eget blod. Tidigare arbetade hon som naprapat, men för 13 år sedan bröt hon armen vid en kampsports­tävling och var tvungen att byta bana.

1 2 3 13