Förbundsläkare på väg till Tokyo: »Fascinerande och motiverande«

»Fascinerande se hur långt man kan komma om man har drivet«

Sara Dahlén är förbundsläkare för Svenska parasportförbundet och Sveriges paralympiska kommitté och åker i augusti till Tokyo för de paralympiska spelen.

Han vill göra det enklare för patienter att börja träna

Han vill göra det enklare för patienter att träna

Träning är, och har alltid varit, en viktig del i Jesper Aasas liv. Nu i sommar lanserar han en träningsapp för patienter med sjukdomsrelaterade eller funktionella begränsningar. (1 kommentar)

»Barn får bära en orättvis skuld för klimatförändringar«

»Barn får bära en orättvis skuld för klimatförändringarna«

Daniel Helldén är doktorand och AT-läkare och har nyligen gjort en studie om hur barns hälsa påverkas av klimatförändringar. Studien är en genom­gång av över 200 artiklar inom området, och resultaten publicerades nyligen i Lancet Planetary Health.

»Hud är det roligaste som finns«

»Hud är det roligaste som finns«

Tillsammans gör läkarna Marta Laskowski och Lykke Barck »Hudläkarpodden«, som efter bara 5 avsnitt har seglat upp på topplistan över mest lyssnade poddar i Sverige.

»Dopningsarbetet har gjort en fantastisk resa«

»Väldigt tillfredsställande att ha fått vara en drivande motor«

Professor emeritus Arne Ljungqvist, Karolinska institutet (KI), har nyligen fyllt 90 år. Bland idrottens fuskare är han en fruktad »dopningsjä­gare«. Han har sedan 1970-talet oförtrutet lett den internationella kampen mot dopning och för en ren idrott, och har tilldelats såväl Illis quorum (12:e storleken) som KTH:s stora pris för sina insatser. Nu vill KI tillskapa »Professor Arne Ljungqvists professur i anti-dopning och folkhälsa«.

Clostridium difficile inspirerade mor och son att skriva deckare

Clostridium difficile inspirerade mor och son att skriva deckare

Anne Filipsson och Jon Edman Wallér debuterar som roman­författare med deckaren »Dödlig smitta«. I boken sker ett sjukdomsutbrott på en klinik där patienter smittas av Clostridium difficile-bakterier. (2 kommentarer)

»Det är min smala lycka att det är brist på läkare på Grönland«

»Det är min smala lycka att det är brist på läkare här på Grönland«

Leif Eriksson är nyligen hemkommen från Grönland, där han sedan 2006 jobbar som läkare några månader varje vinter. Men livet tog först en del smärtsamma turer.  (4 kommentarer)

»I Afrika är det en merit att vara gammal – inte en nackdel som här«

»I Afrika är det en merit att vara gammal – inte en nackdel som här«

Hon jobbade nästan fem år som läkare i Tanzania, blev överläkare i kirurgi och har rest jorden runt ett par gånger. Nu har Britta Kasholm Tengve skrivit sina memoarer.

»Människor med ångest bör vara försiktiga med sitt kaffedrickande«

»Människor med ångest bör vara försiktiga med sitt kaffedrickande«

Bertil Fredholm ramlade av en slump på molekylen adenosin, som binder till samma receptorer i kroppen som koffein, under sitt avhandlingsarbete. Det blev starten på 40 års forskning om koffeinets effekter på människor och djur och flera hundra publicerade artiklar. Nu har han slutat forska och skriva vetenskapliga artiklar, och knyter ihop kaffesäcken med boken »Kaffeologi«. (2 kommentarer)

»Att folk tittar på mig när jag är ute och går är en ny upplevelse«

»Att folk tittar på mig när jag är ute och går är en ny upplevelse«

Eva Melander fascinerades av infektionsområdet tidigt under läkarstudierna. Sedan 2017 är hon Skånes smittskyddsläkare och ansvarig för smittskyddsarbetet, vilket ändrats radikalt på grund av sars-cov-2.

»Jag har alltid stimulerats av att bidra till utveckling«

»Jag har alltid stimulerats av att vara med och påverka«

Sara Banegas lämnar jobbet som verksamhetschef på Ekerö vårdcentral, där hon varit chef sedan 2014, för att bli chefsläkare i Praktikertjänst.

»Om en patient vill ha en sång ställer jag upp direkt«

»Om en patient vill ha en sång ställer jag upp direkt«

Karin Ström bytte sitt bohemliv som musiker och skribent för att bli läkare. Under corona­året har hon skrivit artiklar för Svenska Dagbladet och jobbar nu som underläkare på Övre buk på Karolinska universitetssjukhuset Huddinge. Just där hamnade hon tack vare sin musik, berättar hon från en korridor på sjukhuset under sin lunch.

»Inlåst i Taiwan var jag på världens mest coronasäkra plats«

»Inlåst i Taiwan var jag på den coronasäkraste platsen i världen«

Med förhoppning om att komma hem med erfarenheter från två års avancerade studier i kirurgi i Taiwan lämnade plastikkirurgen Andrea Donfrancesco sin tjänst vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Men det nya coronaviruset satte käppar i hjulet.

Pandemin väckte upp minnen från hennes tid i Sierra Leone

Pandemin väckte upp minnen från hennes tid i Sierra Leone

Janaki Brolin inledde sin läkarkarriär som volontärläkare i Sierra Leone. Där fick hon perspektiv på tillvaron och sitt jobb som läkare, som hon nu reflekterar över i sin podd »Tukul story from Sierra Leone«.

»Läkare kan behöva lära sig att hålla tyst och lyssna på folk«

»Läkare kan behöva lära sig att hålla tyst och lyssna på folk«

Allmänläkaren Olle Hellström är pensionär, men ofta aktuell med debattinlägg och kröni­kor i såväl Läkartidningen som andra medier. Han brinner för det han kallar »dialogmedicin« och för fenomenologin (läran om det som visar sig för medvetandet). Allt bottnar i hans tidiga insikt att människan inte bara är en kropp ihopsatt av olika delar: kropp och själ är en helhet. En insikt som han nu försöker fästa på pränt i bokform. (3 kommentarer)

»Vi lever liv som inte är riktigt rimliga«

»Vi lever liv som inte är riktigt rimliga«

Anders Wallensten är inte bara biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, utan också en person med ett stort intresse för hälsa. I sitt sökande efter en bättre sådan har han skrivit boken »Hälsogåtan«. (1 kommentar)

Paus i karriären som onkolog för studier till miljökonsult

Paus i karriären som onkolog för att studera till miljökonsult

Paul Holmer, specialistläkare i onkologi, pausar karriären som kliniker för att ta en internationell masterexamen i hållbar utveckling med utbildningsperspektiv.

Medicinhistoria när sjukvårdsveteraner intervjuas på video

Levande medicinhistoria med sjukvårdsveteraner på video

Anders Widell, senior överläkare, har i ett medicinhistoriskt projekt spelat in videointervjuer med veteraner inom sjukvård och forskning i Sydsverige. 

P C Jersild: Jag har skrivit att jag inte vill hamna i respirator

»Jag har skrivit att jag inte vill hamna i respirator«

P C Jersild, författare och läkare, berättar i sin nya bok »Hur vill du dö?« om dödshjälpsdiskussionens historia och olika tillämpningar, samtidigt som han redogör för sitt personliga ställningstagande i frågan. (1 kommentar)

»Mål att bli en så bra doktor som möjligt för varje patient«

Målet – att bli en så bra doktor som möjligt för varje patient

Åsa Warnolf, specialist i urologi, har tilldelats Svenska läkare­sällskapets etikpris »Hippokratespriset« 2020.

1 2 3 10