»Man kan absolut göra en politisk läsning av min bok, på flera plan«, säger Annika Paldanius om sin debutbok.

Foto: Emelie Asplund 

Du är ST-läkare inom arbets- och miljömedicin i Göteborg. Och författare. Hur går yrkena att kombinera?

– Jag lägger nog mest tid på att vara läkare. Det här med att vara författare är mer personligt och förknippat med den jag är. 

När skriver du?

– Den här boken höll jag på att skriva i sex-sju år, under ledigheterna. Jag var tjänstledig en tid under AT, och lite innan ST. Då skrev jag färdigt. 

Vilka är boken skriven för?

– Inte speciellt till någon. Eller kanske bara för mig själv. Det var en berättelse som bara dök upp. 

Dina romanfigurer festar ganska friskt. Är du en festprisse själv?

– Det skulle jag inte säga att jag är. 

Hur kopplar du av från läkarjobbet?

– Jag har valt en jourfri specialitet. Skriva och läsa är mina huvudintressen, men jag tycker också om att lyssna på musik, både klassisk och pop, och jag går på konserter. Och så håller jag på lite med yogaträning. 

När du reser – vart går resan?

– På vintern är jag förtjust i att åka skidor, mest här i Sverige. På sommaren försöker jag resa till ställen dit man kan åka tåg, och slipper flyga, med tanke på miljön. 

Vilken läkarroll har du i dag?

– Jag är ST-läkare på arbets- och miljömedicin här i Göteborg. På vår klinik tar vi hand om patienter med sjukdomar som misstänks vara orsakade av omgivningsmiljön eller arbetsmiljön. Det bedrivs mycket forskning och en del kliniska projekt på miljöförbättringens område. 

Vill du doktorera?

– Det tänker jag nog göra, men vill inte jinxa (lyfta fram, red. anm.) det i den här intervjun. 

Någon uppgift för sjukvården som du anser är särskilt viktig?

– Förutom arbets- och miljömedicinen, som kan bidra till att skapa ett samhälle där människor inte blir sjuka på löpande band av sitt arbete, så har jag fått upp ögonen för onkologin. En god vän till mig blev sjuk i cancer i somras, och då insåg jag hur viktig den specialiteten är. 

Någon författarkollega som du skattar särskilt högt?

– Många, egentligen, men det växlar i perioder. Jag har ingen särskild författaridol som inspirerar mig, men tycker om bland andra Bodil Malmsten, Ingeborg Bachmann och Haruki Murakami. Jag läser mest modern litteratur. 

Är du engagerad politiskt eller deltar på något annat sätt i samhällsdebatten?

– Nej, inte direkt, även om jag är mycket samhällsintresserad. Jag tänker att det finns en del politiska undertoner i min bok. Men jag sitter inte på kammaren och skriver inlägg och debattartiklar. 

Vilket är ditt viktigaste projekt just nu – i jobbet eller privat?

– Det viktigaste projektet i mitt privatliv just nu är att inte starta några projekt alls. Det har varit en ganska intensiv period på slutet, med boken. Så jag försöker ha en ganska lugn fritid just nu. Jag vill umgås med min sambo – och mina vänner.

Namn: Annika Paldanius

Yrke: Läkare, författare

Ålder: 30 år

Familj: Ja

Bor: Göteborg

Aktuell: Debuterar som skönlitterär författare med boken »Jag vet allt det här (en intermedicinsk roman)«.