Ditt andra album med sjukvårdslåtar är mer omsorgsfullt producerat än albumet från förra året. Tar det här mycket tid?
– Ja, men jag har massor av jourkomp att ta ut. Jag brukar boka någon vecka i studion med mina producenter, Markus Nilsson och Tobias Ekqvist. Båda är duktiga musiker och hittar snabbt hur det ska låta. De lägger på trummor och bas, och det är kul att jobba med dem. Lite som på en fritidsgård.
Hur började du med den här verksamheten?
– Jag höll på med spexen här i Lund. Skrev mycket manus till kupletter. För några år sen startade en kollega en »sjukhus-afterwork« här på jobbet. De första låtarna i repertoaren är trubadurvårdvisor från de tillfällena. Sen har det bara vuxit. I dag är jag ute och sjunger på olika ställen, ibland i andra städer, på läkarkonferenser…
Hur får du inspiration till dina låtar?
– Vissa texter utgår från verkliga händelser. »Vårdplatsvalsen« till exempel speglar en händelse då vi skapade en ledig plats på en helt fullbelagd avdelning genom att skicka en patient till röntgen. Om man extrapolerar den idén inser man att om man skriver ut alla patienter som upptar sängar på avdelningen så blir det plötsligt plats för nya inläggningar.
En av låtarna på nya albumet, »Googla aldrig dina symptom«, väckte debatt?
– Ja, den blev uppmärksammad av Aftonbladet, Expressen, Mix Megapol och TV4. Men redan när låten dök upp på tidningen Sjukhusläkarens hemsida blev folk upprörda. Så där fick man inte sjunga om man var läkare, och i synnerhet inte på en läkarsajt. »Ni kommer att ta livet av människor med det här budskapet!« hette det till och med. Men då har man ju inte uppfattat att det här var på skoj.
Vilken typ av musik gillar du bäst?
– Just nu lyssnar jag mest på mainstream-pop, men innan dess var det allt från jazz till a cappella och opera. Jag sjöng mycket a cappella förr. Som sångare förstår man att en operaröst är den ultimata rösten. Det kan ju inte bli mycket bättre.
Som foniater kommer du i kontakt med många stämband.
– Alla patienter jag träffar är hesa. Av de som har stämbandsförändringar har cirka hälften larynxcancer, som vi behandlar med laser så ofta vi kan. Andra hälften har benigna stämbandsförändringar av olika slag. En kär patientgrupp för mig är sångarna eftersom jag sjunger själv.
Har sångare speciella stämband?
– De har samma slags stämband som vanliga människor. Det som gör skillnaden är hur de använder stämbanden när de sjunger. Det handlar om stöd och kontroll. Mycket av båda.
Du har en ganska skolad trubadurröst.
– Lätt skolad, skulle jag vilja säga. Jag orkade inte gå på så många sånglektioner. Men att sjunga visa och pop är alltid lite lättare. Kräver inte riktigt lika mycket.
Vilket är ditt viktigaste projekt just nu – i jobbet eller privat?
– Vi ska börja spela in programmet »Fråga Lund«, där jag är med i expertpanelen som medicinare. Allting är bråttom-bråttom, det är snart dags för första sändningen. Det anrika programmet ska göras mer populärvetenskapligt och lättillgängligt samtidigt som fakta ska vara riktiga och aktuella.
Något nytt album på gång?
– Första albumet hade tolv låtar, det nya lika många. Sen så finns det nya bitar som är på gång nu – och andra som inte blivit nåt än. Men repertoaren växer faktiskt.
På ett ställe i »Absolute Landsting 2« rimmar du läckerhet på tarmpaket.
– Ja, det var väl ett slags nödrim – men det funkade ju. Det finns ju både finrim och fulrim.
Landsting rimmar på solsting – har du tänkt på det?
– Faktiskt inte, men tack för tipset!
Namn: Henrik Widegren
Yrke: Specialist i öron-, näsa- och halssjukdomar, subspecialitet: foniater (»röstläkare«).
Ålder: 45 år.
Familj: Hustru och tre barn.
Bor: Kedjehus i Lund.
Aktuell: Trubadur som just har kommit med albumet »Absolute landsting 2«, uppföljare till albumet »Sjuka sånger« från 2015.