»Alla entreprenörer har som målsättning att fixa ett problem och försöka få spridning på problemlösningen«, säger ortopeden Alexander Börve som i dag arbetar med att hjälpa människor med hudåkommor. 

Foto: Alexander Börve.

Hur kom du på idén till den här formen av hudundersökning?

– Det började egentligen som en hjälptjänst för ambulans-personal att ta bild på olycksplatsen och skicka in till akuten för att ge en översiktsbild av vad personalen där kunde förvänta sig att få in. Men det var för svårt att etablera det i vården, för mycket byråkrati. Men min förra flickvän var hudläkare och hon tyckte att det var jobbigt att berätta om det i sällskap, för då fick hon alltid en massa frågor om gästernas hy. Då tänkte jag att man kunde låta en webbtjänst ge svar om hudåkommor.

Hur fungerar tjänsten? Hur många läkare jobbar med den?

 – Det är en app som heter First Derm

Ingen profil behövs, man är anonym. Man tar en översiktsbild och en närbild på stället man vill fråga om och beskriver eventuella symtom, uppger ålder och kön – och skickar. Svar kommer inom någon timme från en hudläkare som berättar vad det kan vara och hur man ska behandla. Sju av tio frågeställare får råd om egenvård, övriga 30 procent hänvisas till en hudläkare som man kan skicka en egen remiss till direkt utifrån läkarsvaret. 

Hur länge har tjänsten funnits?

– Vi började 2014. Först hette appen iDoc24 och STD Triage, men vi döpte om den till First Derm för att underlätta marknadsföring även i USA. 

Måste man kunna engelska för få sin hudåkomma bedömd?

– Man kan använda engels-ka, svenska, norska, italienska, franska, spanska och kinesiska. Fram till i dag har vi haft över 200 000 nerladdningar och 20 000 betalande kunder: 67 procent från USA, 12 procent från Sverige och 4 procent vardera från Storbritannien och Australien. Övriga är fördelade över resten av världen.

Ditt projekt blev uppmärksammat av investerare i Silicon Valley?

– Lyftet kom först med STD Triage-appen. Med den skulle man också kunna fotografera könsorgan och ställa frågor av bland annat plastikkirurgisk natur. Det skapade stor uppmärksamhet i medierna. Men STD Triage blev en app som folk inte ville ha i sina telefoner eller prata om, så vi »brandade« om den till First Derm. Nu ligger vi på topp i USA som hudläkarapp, och det är många som känner till och även har använt den. Och vår app har faktiskt räddat liv redan, genom att larma om livsfarlig hudcancer.

Kommer du att bli rik nu?

– Alla entreprenörer har som målsättning att fixa ett problem och försöka få så stor spridning som möjligt på problemlösningen. I Sverige måste 50 procent av dem som söker vård vänta mer än 30 dagar innan de kan träffa en hudläkare. Genom vår lösning kan man få ett snabbt svar av en hudläkare, och vi har till och med allmänläkare som använder tjänsten åt sina patienter eftersom det blir snabbare än att skicka en remiss. Pengar behövs för teknikutveckling, reklam och försäljning, och alla pengar vi tjänar går in i företaget för att växa globalt och hitta nya användningsområden.

Du är ortoped men har valt att arbeta med dermatologi – varför?

– Vart femte besök på en vårdcentral, av vuxna såväl som barn, är hudrelaterat. Det finns ett stort behov – och en stor marknad. Det är enkelt att fotografera huden och skicka in en bild. Bryter man benet räcker det liksom inte med att skicka en bild – dessutom gör det ont. Huvudvärk är också svårt att ta ställning till utan att träffa patienten.

Namn: Alexander Börve

Yrke: Ortoped läkare, doktorand, entreprenör.

Ålder: 42 år.

Familj: Singel.

Bor: San Francisco och Göteborg.

Aktuell: Har startat och driver en webbaserad tjänst, First Derm, för diagnostisering av hudåkommor.