AT-läkarna Johanna Milding, Södra Älvsborgs sjukhus i Borås, och Samuel Hellgren, Danderyds sjukhus, Stockholm, tog hem segern i »Specialistmästerskapen« under AT-stämman nyligen.
Varför var ni med och tävlade?
SH: Tävlingen var upplagd som tv-programmet »På spåret«, med resor till kroppens olika organ i stället för städer i världen. Jag tyckte att det var ett roligt upplägg och såg det minst lika mycket som underhållning som en tävling.
JM: »På spåret«-formatet är extra roligt eftersom jag tycker om när det blir lite ordvitsigt. Jag har övat en hel del på ordvitsandet under mina sju år i Medicinarspexet i Göteborg, där jag är en av manusförfattarna.
Vad betyder segern för er?
JM: Det var jätteroligt att vi vann, särskilt eftersom det är första gången på tjugo år som AT-läkarna tagit hem segern. Vi räknade inte alls med att det skulle gå så bra utan satsade mest på att inte komma sist. Vi fick en pokal som först ska bo hos Samuel i Danderyd för att sedan flytta till mig i Borås.
SH: Att Johanna och jag skulle komma till finalen var i sig en överraskning – och att vi skulle vinna finalen kändes helt otänkbart i förväg. Det var extra roligt att vinna eftersom det var första gången som laget med AT-läkare vann över de andra lagen bestående av specialistläkare.
Vilken fråga hade ni särskilt svårt för?
JM: Första »resan« gick till stortån men vi fick för oss att det var pankreas som åsyftades, vilket ledde till att vi fick stå där med skammen medan det långsamt gick upp för oss att vi höll upp fel svar …
SH: I den frågan blandades faktafrågor med ordvitsar, vilket gjorde det svårt att lista ut att vi var på väg mot stortån. Juryn tyckte säkert att detta skulle vara solklart efter ledtrådar som till exempel att destinationen hade »en egen ölsort«, vilket såklart skulle få en att tänka på »tåbira« och därmed stortån.
Var arbetar ni som AT-läkare just nu?
JM: Jag är AT-läkare på Södra Älvsborgs sjukhus, SÄS, i Borås, där jag precis har börjat min psykiatriplacering. Jag fick AT på första försöket men hade vikarierat i åtta månader på SÄS när jag började AT. Jag sökte inte direkt efter examen eftersom det inte kändes som någon idé då jag inte hade vikarierat något tidigare.
SH: Jag gör min AT på Danderyds sjukhus, just nu placerad på vårdcentral. Tycker det är bra att vårdcentralen är den sista AT-placeringen eftersom man får jobba självständigt och med mycket eget ansvar.
I Stockholm kan det dröja flera år innan man får AT. Jag fick vikariat på gynakuten efter läkarexamen och hade turen att få påbörja min AT efter knappt ett år där.
Hur blir läkarkarriären – om ni får som ni vill?
JM: Roligast är att titta på röntgenbilder! Jag planerar att söka mig till röntgen efter AT.
SH: Jag är intresserad av diagnostik och praktiska arbetsuppgifter och ska därför börja en ST-tjänst inom klinisk patologi på Karolinska sjukhuset i Solna.
Varför valde ni att satsa på läkaryrket?
JM: Jag tyckte det var spännande med människokroppen. Satt ofta och bläddrade i Hemmets läkarbok och läste om olika symtom – på ett icke-hypokondriskt sätt. Och så ville jag hjälpa människor. Började plugga i Göteborg, direkt efter gymnasiet.
SH: Jag lämnade min hemort, Karlstad, direkt efter gymnasiet för att läsa till läkare på Karolinska institutet. Utbildningen verkade spännande. Jag tänkte att läkaryrket är väldigt brett och förstod också att arbetsdagarna som läkare skulle bli omväxlande med stor variation på uppgifter.
Namn: Johanna Milding
Yrke: AT-läkare, Borås.
Ålder: 26 år.
Bor: Göteborg.
Namn: Samuel Hellgren
Yrke: AT-läkare, Stockholm.
Ålder: 26 år.
Bor: Stockholm.
Aktuella: Utgör AT-teamet som tog hem vandringspokalen i »Specialistmästerskapen«, en tävling som ägde rum under AT-stämman nyligen.