Sean Smith spelar proffsbasket i Köping Stars i Sveriges högsta basketliga. Men förutom på korgen är hans fokus redan inställt på en läkarkarriär.

Foto: Örjan Lännbrink

Sean Smith, student på läkarlinjens termin 7 i Örebro, satsar på en medicinsk karriär efter livet som professionell basketbollspelare.

Hur är livet som basketproffs?

– Jag spelar för Köping Stars i Basketligan, den högsta serien i Sverige. Vi är nykomlingar i år, har just avancerat från Superettan, som vi vann förra säsongen. Försäsongen har just börjat, vi får se om några månader hur det går. Laget har inte spelat i högsta ligan sedan 80-talet.

Har du spelat länge?  

– I Köping har jag nu spelat två säsonger. Flyttade hit när Örebro la ner sitt elitlag och jag hörde att Köping Stars hade en intressant satsning på gång. Jag var också tvungen att stanna i närheten av Örebro universitet, där jag studerar. 

Hur kom det sig att du beslutade dig för att studera till läkare?

– Jag pluggade ekonomi tidigare i USA. Tog examen men jobbade sedan inte som ekonom. Under åren som jag var där spelade jag basket på high school och college. Efter examen flyttade jag hem till Sverige och började spela professionellt, och efter fem år som proffs valde jag att börja studera igen. När jag var yngre ville jag alltid plugga till läkare, men hade inte riktigt den möjligheten i USA. Men tillbaka i Sverige kände jag att jag ville ta chansen och söka in på läkarlinjen. 

Du har bott i USA? Är du amerikan?

– Halv. Jag är född i Stockholm, men min pappa är från New York. Mamma är från Stockholm. Jag gick på high school i New Jersey och pluggade på college i Asheville, North Carolina.

Var det svårt att komma in på läkarlinjen? 

– Jag kom in på högskoleprovet. Var inte helt säker på att det skulle gå vägen, men det gjorde det. 

Vad tänker du satsa på inom läkaryrket?

– Jag är öppen för många olika inriktningar. Just nu tänker jag att idrottsmedicin skulle vara roligt och naturligt för mig att jobba med. Men nu ska vi snart ut på praktik, jag kommer att vara på Universitetssjukhuset Örebro och kommer säkert att få se och göra många nya saker. Då kanske jag hittar något som fån­gar mitt intresse på allvar. 

Hur går det att kombinera studier och professionellt basketspel? 

– Det är fullt upp. Under tidigare terminer har det varit lättare, men nu under praktiken blir det att hålla till på sjukhuset mellan 8 och 15 varje dag. Sedan direkt till tåget och träningen i Köping. Man tränar två–tre timmar, tar sig hem, och då är klockan kanske  redan 21. Och då måste man hinna plugga också. Det blir körigt – men det går. 

Då är du ganska trött när du går och lägger dig?  

– Man får se till att utnyttja tiden på bästa sätt – plugga även på helger, till exem­pel. Och så är Örebro ett elitidrotts­vänligt universitet som samarbetar med Riks­idrottsförbundet. De är beredda att hjälpa till på olika sätt för att underlätta för den som kombinerar studier och elit­idrott. Både universitetet och Köping Basket har varit väldigt hjälpsamma. 

Hur länge kan du – vill du – fortsätta med basket på elitnivå?

– Så länge det går att kombinera med studierna kommer jag att fortsätta. Rent fysiskt kan man hålla på längre. I de största ligorna, till exempel i USA, kan det finnas spelare som håller på tills de är 35–40 år. Men det beror också på att de tjänar så pass mycket pengar att de inte behöver tänka på en civil karriär efteråt. I Sverige lägger många ner tidigare. Här kan man leva på att spela basket medan man håller på, men sedan måste man helt enkelt prioritera att fokusera på annat.

Namn: Sean Smith

Yrke: Professionell basketbollspelare, studerar på läkarlinjen, termin 7.

Ålder: 30 år.

Bor: I Örebro. 

Aktuell: Utbildar sig till läkare för livet efter den professionella basketkarriären.