Matilda Lundblad drömmer om en perfekt fotbollssko för damer.

Foto: Jörgen Jarnberger

Matilda Lundblad är idrotts- och lagläkare för allsvenska fotbollslagen IF Elfsborg (herrar) och Göteborgs FC (damer). Hon sågs nyligen i SVT där hon intervjuades om att utbudet av fotbollsskor för damer är starkt begränsat.

Varför är urvalet av fotbollsskor för damer ett problem?

– Fotbollsskorna är elitspelarens viktigaste arbetsverktyg.  Att damfotbollsspelare på elitnivå har svårt att hitta skor som är anpassade för deras fötter gör att de tvingas spela i herrskor eller barnskor. Det kan vara en förklaring till att en del skador är vanligare i dam- jämfört med herrfotboll. Det finns tydliga anatomiska skillnader hos kvinnors och mäns fötter, och herrskor är för stabila för damspelare. De blir för klumpiga och spelarna hittar sällan en bra passform. Det resulterar i att de kniper med tårna för att hitta stabiliteten och överbelastar undersidan av foten, vilket kan leda till plantarfasciit. 

Du jobbar kliniskt på Ortho Center i Göteborg och träffar bland annat patienter med idrottsskador, är lagläkare i två allsvenska fotbollslag, doktorand i idrottsmedicin och forskar om knäligamentskador i ett internationellt projekt med FC Barcelonas lagläkare i syfte att styra belastningen för att minskar risken för skador. Och du är ledamot av Fotbollförbundets medicinska kommitté, med mera – hur kom du in på den idrottsmedicinska banan?

– Jag har spelat basket på elitnivå, och när jag gjorde min ST på vårdcentral i Fjällbacka såg vårdcentralchefen
och min handledare att idrottsskador intresserar mig. Jag fick under min ST möjlighet att syssla med idrottsmedicinska frågeställningar på en mottagning tillsammans med sjukgymnast, vilket motiverade mig mycket. Jag fick också börja åka på kurser och blev en dag kontaktad av en professor från UEFA (Europeiska fotbollsunionen, red anm) som erbjöd mig att delta i en studie av skador i elitfotbollen. Det ena har lett till det andra … 

UEFA:s skaderiskstudie omfattar i dagsläget 25 000 skador. Det är en prospektiv studie där 50 professionella europeiska lag följts sedan 2001. Hur »mår« den idrottsmedicinska forskningen?

– Idrottsmedicin är ett omfattande forskningsområde och Sverige ligger i framkant. Både i Sverige och internationellt är det dock mest herrar man tittar på. Det gäller till exempel det stora forskningsprojektet som drivs av UEFA som jag ingår i. Men vi ser en positiv trend där både kvinnor och män fått »nya glasögon« och inser att det inte är rimligt att lägga så stora resurser på forskning som endast tittar på herrar.

Är det fel att misstänka att du har få kvinnliga kollegor bland idrottsmedicinska forskare och hos fotbollsklubbar på elitnivå?

Namn: Matilda Lundblad

Yrke: specialist i allmänmedicin; medicinskt ansvarig i allsvenska fotbollslag (IF Elfsborg/herrar och Göteborgs FC/damer); medlem i UEFA:s forskningsprojekt om idrottsskador, doktorand i idrottsmedicin; ordförande i Idrottsmedicin Väst.

Ålder: 36 år.

Familj: Frun Frida och 3 gemensamma barn (8 månader, 2 och 4 år).

Bor: I en skärgårdsvilla från 1840 i Långedrag.

Aktuell: Intervjuad i SVT om att en majoritet av kvinnliga fotbollsspelare på elitnivå spelar i herrskor eftersom utbudet av fotbollsskor till damer är minimalt. Att damspelare väljer herrskor är inte optimalt. Herrskor har fel passform och stabilitet för tjejer.

Se SVT-inslaget med Matilda Lundblad här https://www.svt.se/sport/fotboll/daligt-utbud-tvingar-fotbollsdamer-spela-med-herrskor

– Inte alls. I IF Elfsborg är vi åtta personer i ledarstaben varav jag är den enda kvinnan. För mig känns det inte som ett hinder att vara kvinna, många gånger tvärtom – man blir unik – men jag är säker på att vi skulle få en mer fördelaktig dynamik i elitklubbarna med fler kvinnliga ledare. I och med att jag fått en del medial uppmärksamhet är det många unga både kvinnliga och manliga läkare som hör av sig och vill hänga med mig på jobbet. Det är de så klart välkomna att göra. Det känns kul att jag lyckats motivera så många och bidra till ett mer jämställt klimat inom elitidrotten. 

Du är en av grundarna till diagnosverktyget Urinkollen.se och har skapat en fotbollsmedicinsk app tillsammans med FC Barcelonas lagläkare. Är digital teknik i vården ytterligare ett intresse?

– Ja, rätt utnyttjad kan digitaliseringen effektivisera delar av vården. Men för mig har det varit viktigt att inte »skapa patienter« utan om att kunna erbjuda ett mer effektivt sätt att få hjälp för patienter som annars sökt sig till den fysiska vården.