Läkaren och författaren Magnus Falk med sin roman om Karolina Widerström – i Karolina Widerströms Stockholms­lägenhet där hon en gång i tiden verkade.

Foto: Annika Falk

Magnus Falk, allmänläkare och universitetslärare, har skrivit den första romanen på svenska om Karolina Widerström, Sveriges första kvinnliga läkare, med gedigna insatser inom sexualundervisning och kampen om kvinnlig rösträtt.

Varför skriva en roman om just henne?

– Jag tyckte att det behövde skrivas mer om Karolina Widerström eftersom hon är förvånansvärt sparsamt omskriven, trots att hon var en så pass betydelsefull person. Hon är ju känd i kvinnosaksföreningar och läkarkretsar, särskilt bland gynekologer, men frågar man gemene man är det nog få som vet vem hon var – vilket förvånar mig.

Var det svårt att samla material till din roman?  

– Det finns en levnadshistoria – eller minnesberättelse – om Karolina skriven av Andrea Andreen, en kollega. Där fanns ganska mycket att hämta. Sedan dyker Karolina Widerström upp i väldigt många skrifter – inte som huvudfigur, förvisso, men hon omnämns i dokument och böcker som handlar om kvinno­rörelsen, frågor om kvinnlig rösträtt och tidig sexual­upplysning.

Varför så få spår?

– Det kan ha att göra med att Karolina Widerström var en ganska blygsam person som inte tyckte om att framhäva sig själv. Hon var ödmjuk och återhållen – men samtidigt oerhört målmedveten och stark. Hon kände inget behov av att vara i centrum, och innan hon dog brände hon alla sina brev och alla journaler. Man vet inte riktigt varför, men hon ville väl vara privat helt enkelt.

Förväntar man sig inte att en roman om Karolina Widerströms liv skrivs av en kvinna?

– Jag har inte ens reflekterat över att det skulle vara svårt för mig som man att skriva om Karolina. Det här är min fjärde bok, och i några av de tidigare romanerna har jag också skildrat kvinnliga karaktärer. Den första boken utspelar sig till exempel i universitets- och sjukvårdsmiljö och handlar om en kvinnlig läkarstudent som hamnar i vissa förvecklingar. Jag hämtar alltså vanligen motiv ur den värld där jag själv befinner mig.  

Vilket yrke utövar du helst, läkarens eller författarens?

– Det är inget svårt val alls eftersom jag inte behöver välja bort något av yrkena. Jag jobbar full tid som läkare och universitetslärare, och sedan ägnar jag min fritid åt att skriva. Jag är distriktsläkare på Kärna vårdcentral här i Linköping och behandlar patienter som vanligt. Den tjänsten är kombinerad med undervisning på universitetet, där jag föreläser i allmänmedicin, främst på läkarutbildningen, men också i samband med forskarutbildningen.

Vilken publik vill du nå med din bok?

– Jag vill nog nå den breda allmänheten och berätta vem Karolina Widerström var och vad hon gjorde. Det finns ju så mycket att säga om henne. Boksläppet i Linköping blev mycket välbesökt. Jag höll ett föredrag i en fullsatt lokal, och tanken är väl att fortsätta föreläsa kring den här boken även framöver, på olika orter, för olika föreningar och i sammanhang där ämnet passar. I Stockholm ägde boksläppet rum i Karolina Widerströms lägenhet, som är bevarad som den såg ut då hon gick bort. Våningen förvaltas numera av Sveriges kvinnliga akademikers förening.  

Vilka reaktioner har du fått på boken?

– Vid boksläppet var det många som ville veta hur det var att vara kvinna i Sverige på Karolinas tid. Vi pratade ganska mycket om att kvinnor kunde ansöka om att bli myndiga först när de fyllt 25 år – men så fort de gifte sig blev de automatiskt omyndiga igen. Och dessa villkor påverkade nog Karolinas liv ganska mycket – hon valde ju aktivt bort att binda sig för att inte förlora sin myndighet. Och tanken på att det var så på den tiden fascinerar nog många i dag. 

 

Namn: Magnus Falk

Yrke: Specialist i allmän­medicin, bitr. professor vid Linköpings universitet.

Ålder: 50 år.

Familj: Hustrun Annika och tre vuxna barn, alla utflugna. 

Bor: I Linköping.

Aktuell: Har nyligen publicerat »Fjärilsdansen«, den första romanen om Karolina Widerström, Sveriges första kvinnliga läkare, pionjär i arbetet med bland annat sexualupplysning och kampen för kvinnlig rösträtt.