Sophie Ekman blir kvinna nummer 32 (bland 267 män sedan 1910) att promoveras till medicine hedersdoktor av Karolinska institutet.

Foto: Christian Gustavsson

 

Sophie Ekman, verksam som skolläkare i fyra decennier, var­av tre som skolöverläkare i Solna, har utsetts till medicine hedersdoktor av Karolinska institutet. 

Hur glad är du åt utmärkelsen?

– Det känns alldeles underbart, jag är i sjunde himlen. Nu kan jag berätta att jag har någonting gemensamt med Nelson Mandela, Bill Gates – och Karolina Widerström. Att bli utsedd till hedersdoktor ger mig en inre lycka, en känsla av att bli erkänd för de saker som jag har gjort.  

 Vad har drivit dig?

– Min lycka har alltid varit att göra andra människor glada. Det har varit ett mant­ra i hela mitt liv. Redan som väldigt liten kände jag det som min uppgift. Min pappa [professor Arvid Wretlind, red anm] skulle rädda världen. Och jag skulle hjälpa honom att göra det genom att se till att alla i familjen och alla runtomkring var lyckliga.

Du var en av dem som grundade Stiftelsen läkare mot aids forskningsfond 1987 och har genom egna insatser byggt upp det kapital som sedan dess varje år delar ut miljonbelopp till hiv-forskning. 

– De fyra infektionsläkare på Roslagstulls sjukhus som startade Läkare mot aids 1984, Anders Karlsson, Geo von Krogh, Lars Moberg och Linda Morfeldt, hade satsat 300 000 kronor av egna pengar för att bekosta helsidesannonser i Svenska Dagbladet som informerade om hiv och aids. Jag var engagerad i aidsfrågan genom att se till att den lyftes i skolorna på schemalagd tid. Jag insåg snabbt att det var nödvändigt med information, men också att informationskampanjer krävde pengar. Det var då jag började attackera allt och alla för att få ihop pengar, och det tog inte lång tid innan läkarna fick tillbaka sina 300 000. Jag fortsatte med insamlingen och samarbetade med en annan överläkare, Erik Sandström, som föreslog att vi skulle bilda en forskningsfond som delar ut pengar varje år. På Karolinska sjukhuset Huddinge träffade jag nyligen ett 40-tal unga hiv-forskare från många olika länder, som alla hade fått pengar genom min insamling. Det kändes stort att få bekräftelse på att pen­garna verkligen kom till nytta.           

Som skolöverläkare drog du i gång stora folkhälsokampanjer inom skolhälsovården – på eget initiativ och utan ersättning. 

– Jag arbetade till exempel med antidrogkampanjen »Just say no« och med världens förs­ta och största antirökkampanj riktad direkt till föräldrar. Det ledde bland annat till en lagstadgad åldersgräns på 18 år för köp av tobak. Det är det bästa jag har gjort. Jag hade varit med i direktsändning i »Aktuellt« i tv och fått fyra professorer att tillsammans med mig skriva en debattartikel i DN om nödvändigheten av en åldersgräns vid tobaksköp. Många samhällsaktörer blev engagerade i frågan. Garvade politiker sa senare att de aldrig tidigare varit med om att en lagändring kunde komma till så fort. Upprinnelsen till det hela var ett par arga unga flickor i Råsundaskolans matsal som någon gång på 90-talet skällde ut mig för att jag gjorde en sådan stor sak av att de rökte, samtidigt som jag ingenting gjorde för att deras föräldrar inte skulle göra det. Det var inte nådigt, och jag insåg att de hade helt rätt. Grät en skvätt på skolans hälsovårdsmottagning – men sedan var kampanjen i gång.   

Du promoveras i Blå Hallen, Stockholms stadshus, den 10 maj – vad ska du ha på dig? 

– Inga problem. Genom de många galor jag anordnat på Operan för aids-fonden införskaffade jag mig en vacker Lars Wallin-klänning, så det känns fint att få bära den. Doktorshatt får man på plats – och en väldigt fin doktorsring. Sedan blir det bankett. »Närvaro obligatorisk«, sa vice rektorn för KI när han ringde och berättade att jag hade blivit utsedd till hedersdoktor. 

Namn: Sophie Ekman 

Yrke: Skolöverläkare.   

Ålder: 74 år.

Bor: I Stockholm.

Aktuell: Utsedd till medicine hedersdoktor av Karolinska institutet och promoveras i Stockholms stadshus 10 maj.