Ted Blomlöf, specialist i allmänmedicin, slutade som allmänläkare på hälsocentralen i Ljungbyholm för att driva och vidareutveckla familjeföretaget Blomlöfs rökeri, grundat av hans farfars far för 90 år sedan.
Vad fick dig att ta det steget?
– Jag hade inte en tanke på att sluta som läkare och börja jobba på rökeriet förrän min far blev allvarligt sjuk. Företagets fortsatta drift var osäker, och ingen annan i familjen ville ta över och driva verksamheten. Återstod dilemmat att sälja till någon extern aktör eller att ta över själv och se till att företaget blev kvar i familjen. Jag valde det senare, också för att jag lockades av att bli min egen för att styra över min tid och att få driva företag. Jag var sugen på nya mål och utmaningar också. Min far återhämtade sig så småningom, men hösten 2018 köpte jag rökeriet tillsammans med mina vänner, ekonomen Andreas Forssell och kusinen Tobias Roosling. Vi driver rörelsen sedan februari 2019.
Hur arbetar du i din nya roll?
– Som vd har jag ansvar för våra 25–30 anställda, verksamhetsplanering, utveckling, inköp och försäljning. Varje måndag står jag och min farfar, 86 år, och röker i de gamla vedeldade rökugnarna. Vi har kvar dem också, men annars har vi nya elektriska ugnar. Sedan brukar jag stå med min farmor, som är 84, i vår butik och sälja fisk på lördagar. Som heltidsanställd på hälsocentralen jobbade jag som distriktsläkare, ett tufft arbete styrt av scheman, moduler, patientmöten. Möjligheterna att lägga upp arbetet som man ville var små. Men att vara egenföretagare betyder inte att man jobbar mindre, tvärtom.
Du tänker utveckla verksamheten?
– Jag har ett brinnande intresse för mathantverk och är uppvuxen med den här typen av verksamhet. Redan som 9-åring sålde jag fisk på fisketorget i Karlskrona, och efter gymnasiet arbetade jag i rökeriet innan jag bestämde mig för att bli läkare. I dag säljer vi fisk som lax, sill och makrill till matvarubutiker i hela sydöstra Sverige och till grossister i Göteborg och Stockholm. Försäljningen är en stor del av verksamheten, men vi har också en butik och restaurang, och siktar på att öppna butik eller restaurang på flera ställen, till exempel i Kalmar och Karlskrona. Det är roligt att arbeta med mat. Privat håller jag på med barbecue, brygger öl – lager och IPA – och genom företaget finns planer på att ta fram ett eget sillmärke.
Hur reagerade din omgivning när du bytte yrke?
– Kollegerna på hälsocentralen tyckte att det var tråkigt att jag slutade, men hade stor förståelse för situationen. Min familj var stöttande, även om jag just nu jobbar mer än jag gjorde som läkare. Kontakterna med läkaryrket finns kvar eftersom jag har flera vänner och före detta arbetskamrater som är läkare, och i jobbet på rökeriet får jag många frågor från anställda om olika sjukdomar. Gamla patienter kommer också förbi vår butik för en pratstund.
Har du receptblocket kvar?
– Jag har faktiskt några gula receptblock kvar hemma. Och en timanställning inom Region Kalmar, vilket gör att jag kan ta jour eller arbeta vid behov vid någon hälsocentral. Har redan varit tvungen att avböja erbjudanden om att ta jourer på grund av att jag har för mycket att göra. Men så småningom hoppas jag kunna hoppa in ibland för att bibehålla min kompetens. Drömmen är att kunna arbeta som läkare på deltid samtidigt som jag driver rökeriet. Jag har investerat många år i läkaryrket, blev klar med utbildningen i Lund 2005, gjorde AT och ST i Kalmar som allmänläkare, och yrket har blivit en stor del av min identitet. Jag är stolt över att vara läkare, som är ett sådant viktigt jobb. Jag hade tänkt vara doktor hela livet, så visst var det svårt att lämna patienter och kolleger.
Namn: Ted Blomlöf
Yrke: Specialist i allmänmedicin, vd för Blomlöfs rökeri i Fågelmara, Blekinge.
Ålder: 44 år.
Familj: Fru Josefine, barnen Hjalmar, 6 år, och Hedda, 10 år.
Bor: I Kalmar.
Aktuell: Sadlade om efter 20 år i läkaryrket till att driva familjeföretaget och vidareutveckla släktens varumärke.