Allmänläkaren Maria Norburg Tell skapar julstämning genom sin musik.

Foto: Algot Svensson

Maria Norburg Tell, ST-läkar i allmänmedicin, är också »singer-­songwriter« med egenkomponerade julsånger på repertoaren. På hennes nya skiva deltar hela familjen i framförandet.

Den här är din andra skiva?

– »Julhälsningar« är en full-längdsskiva med mestadels nya svenska julsånger där jag skrivit text och musik till tio av de tolv spåren. Dessutom har julklassikern »Ett barn är fött« fått en ny melodi, och »O helga natt« tolkas innerligt med elgitarrkomp och »änglakör«. Jag tänkte att folk skulle uppskatta klassisk jultradition.

Vad vill du förmedla med texterna du skriver?

– På den här julskivan tänkte jag ta fasta på julens budskap: hoppet och ljuset framför allt. Men det finns också låtar om relationer och gemenskap och den värmen som finns mellan människor. Vi läkare får ju genom våra patientmöten höra berättelser om brustna relationer och mycket mörker, det är gott att få sjunga om hopp och ljus. Och så sjunger jag en del om naturen som jag blir väldigt inspirerad av. En vinterpromenad i krispig snö till exempel. Julbudskapet, relationer och naturen är tre huvudteman på den nya julskivan. 

Vilka instrument spelar du?

– Jag sjunger, spelar piano och dragspel. Men på skivan är det min man David som spelar piano.  Resten av instrumenten på skivan spelas av andra musiker. Det som är extra roligt med den här skivan är att våra fyra barn också är med på flera av låtarna med sång och att David sjunger mer, exempelvis på låten »Som hemma« som är en duett. 

 Hur började du komponera?

– Jag brukar sitta vid pianot när jag skriver låtar. Började klinka på piano redan i femårsåldern egentligen. Det var faktiskt också vid pianot som David, min man, och jag hittade varandra i 18-årsåldern – det var så otroligt roligt att spela och sjunga tillsammans. Musiken är en livsnerv, jag har spelat och sjungit så gott som hela livet. Jag har alltid tyckt att julen och de andra högtiderna är inspirerande, och minns att de första sångerna jag skrev handlade just om julen.  

Er första skiva heter »Äntligen här!« och kom redan 2013?

– I likhet med vår nya julskiva innehåller den eget material, och vi ackompanjeras även på den skivan av fantastiska musiker på alla möjliga akustiska instrument. Johannes Häger, Loud Noise Studios, har varit medproducent till båda skivorna.

Men du valde läkaryrket framför musik på heltid?

– Jag minns att jag tänkte ungefär så här: Jag kan inte bli läkare på fritiden om jag är musiker – men jag kan fortsätta att spela och sjunga på fritiden om jag är läkare. Började på läkarutbildningen i Lund–Malmö år 2000, och i dag är jag ST-läkare på vårdcentral och doktorand. Jag träffar patienter i alla åldrar, med en stor variation av olika symtom och med diagnoser som exempelvis diabetes, hjärt–kärlsjukdomar och andra folksjukdomar. Kunskapen jag får från min forskning om ungas levnadsvanor har jag glädje av i det kliniska arbetet.

Vad är planen för julafton? 

– Vi firar med storfamiljen, kusiner, mor- och farföräldrar. Det får gärna bli vinterlek ute i snön och midnattsgudstjänst i kyrkan.

Namn: Maria Norburg Tell 

Yrke: ST-läkare i allmän­medicin, doktorand, »singer-
songwriter«.

Ålder: 41 år.

Familj: Maken David, också läkare, och fyra barn i åldrarna mellan 5 och 13 år.

Bor: I hus i Huskvarna.

Aktuell: Ger ut en skiva med egenkomponerade julsånger. Hela familjen hjälper till i framförandet.

Lyssna på julsångerna:  https://open.spotify.com/user/tellda/playlist/7cUqLzh5bG0lVryJW458Vj?si=Yc648f7GSNuQYrZxnAyxVw