Andreas Fröberg, ST-läkare i psykiatri – och musiker med nyutgivna LP-skivan »Medications«.

Foto: Leo Möller

Naturvetenskap och musik har alltid varit påtagligt närvarande i Andreas Fröbergs liv. Med 1,5 år kvar på specialiseringstjänstgöringen (ST) i psykiatri har han nyligen gett ut egenkomponerad musik för piano. 

Din skiva (det finns en vinyl-LP) heter »Medications« och innehåller tio spår som fått namn efter olika psykofarmaka. Hur kommer det sig?

– Jag kände en laddning i tanken på att begreppet »medi­cation« ligger så nära begreppet »meditation«. Det väckte något i mig, och namnen på de olika styckena dök upp när jag satt vid pianot. Då var jag helt orädd för att använda dem och såg det helt enkelt som ett konstnärligt projekt, men jag är medveten om att det hos lyssnarna kan uppstå funderingar kring min intention. Som exempel tänkte min mamma att jag med skivan kanske ville ifrågasätta och kritisera användandet av psykofarmaka, medan min svärfar funderade på om jag gjorde reklam för läkemedel. Dessutom vet vi att det finns ett stigma kring psykofarmaka, men kanske kan skivan hjälpa till att minska det stigmat genom att låtarna fått heta olika läkemedel.

Hur kom det sig att du valde läkarbanan framför att satsa helhjärtat på musiken?

– Musiken har alltid haft högt värde i famljen, alla håller på med musik i någon form. Efter gymnasiet gick jag två år på folkhögskola med klassiskt piano som inriktning. Läkarvalet har dock funnits med mig ända sedan gymnasietiden, och jag insåg att jag primärt ville jobba med människor. Jag bestämde mig tidigt under läkarutbildningen för att välja psykiatrin som specialitet. På så sätt får jag kombinera intresset för naturvetenskap som jag haft ända sedan gymnasiet med önskan om att fokusera på den psykologiska sidan av människan.

Du släppte inte taget om musiken när du startade din läkarbana, utan hösten 2019 klev du in i Svenska grammofonstudion i Göteborg för att under en intensiv dag spela in de tio spåren på din första platta.

– Ja, jag skapar ju ständigt musik, men nu kände jag att jag hade något jag ville få ut, något jag kunde stå för och skicka över till den som lyssnar. Och jag hoppas så klart att min musik ger den som lyssnar en upplevelse av något slag. Musiken får gärna skapa känslor och funderingar hos lyssnaren. Eftersom jag bara hade råd med en inspelningsdag kan man nästan säga att det är en live-skiva jag har gjort.

Vad händer nu när du tagit steget och gjort din musik publik?

– Jag har varit pappaledig ett tag, men ska snart fortsätta min ST. Jag har 1,5 år kvar, och sedan vill jag fortsätta inom psykiatrin. Men tack vare att jag tog det här steget har jag tagit mig över flera trösklar och satt något roligt i rullning. Jag vet nu att jag kan stå för en viss del av min musik och vågar skicka ut den till andra. Jag kommer säkert att ge ut mer musik, men då blir det inte enbart för piano. Kanske kommer det några poplåtar där pianot är dominerande …

Du har också lagt tid på att skapa en enkel men snygg webbplats och finns på sociala medier. Hur tänker du kring det?

– Jag vill ju gärna nå ut med min musik, men hade inte så stor kunskap om hur man ska tänka kring olika medier. När det gäller särskilt sociala medier är det viktigaste för mig att min profil inte avviker för mycket från den jag har inom psykiatrin. Den måste gå i linje med att jag som läkare kan komma att träffa en patient på psykiatrimottagningen som sett mig som musiker.

Musiktidningen Gaffa, som har fokus på att presentera ny musik månadsvis, beskriver Andreas Fröbergs musik som »nyansrik, melodiös och full av infall«. Vill du lyssna på honom live? På webbplatsen andreasfroberg.com hittar du information och kan lyssna fritt på alla spår på »Medications«.

Namn: Andreas Fröberg.

Yrke: ST-läkare i psykiatri, psykoskliniken, Göteborg.

Ålder: 33.

Familj: Fru och ettårig son.

Bor: Göteborg.

Aktuell: Släppte strax innan jul sin första LP, «Medications«, med egenkomponerad musik för piano.