»Lärdomen från resorna är att det trots olikheter mellan människor världen över ändå finns en godhet och gästfrihet hos de flesta och att det pågår ett vardagsliv även i de mest krigshärjade länder«, berättar Bengt Hildebrand. Bilden från Jemen, sista landet att bocka av bland de 195.«

Bengt Hildebrand, distriktsläkare på deltid och konsult inom prehospital sjukvård, har som enda svenska läkare besökt alla världens 195 länder.

Varför?

– Det började med ett antal resor i grupp med de »Rosa bussarna«, inte så mycket för äventyrens utan mer för gemenskapens skull. Jag kom att samla på rosabussresor, fick nya vänner som räknade länder och blev själv allt mind­re rädd för att resa på egen hand. Jag började också samla länder och resa även på andra sätt, såväl på egen hand som tillsammans med min respektive eller vänner. Jag kom i kontakt med Club100, en svensk klubb för globetrotters, och träffade and­ra reseentusiaster, varav flera läkare, som inte tvekade att resa med mig till udda platser som Jemen och Libyen. Jag har provat hela skalan från sjabbiga och kvalmiga hotellrum i tredje världen för 20 kronor natten till romantisk par­semester på lyxresort som kostat över 2 500 kronor natten, exklusive frukost.

Några »bästa« reseminnen? 

– Nästan omöjligt att svara på. Antarktis var speciellt förstås, liksom resan över haven dit. Världens mäktigaste vattenfall i Venezuela, Angel Falls med en fallhöjd på tusen meter, är likaså oförglömligt. Naturupplevelser som på mina dykresor, valsimmet på Tonga, gorilla­trekken i Rwanda och flera besök hos savannens djur på olika platser i Afrika bär jag för alltid med mig. 

Ditt »farligaste« äventyr? 

– Jag har väl egentligen aldrig varit i verklig fara, men potentiellt riskfyllda har ju mina resor till krigshärdar eller allmänt laglösa platser som Jemen, Libyen, Afghanistan och Venezuela varit. Jag är dock alltid väl förberedd. Ramlade illa i Anderna en gång och slog ansiktet i ett stenblock. Utöver detta har jag varit förskonad från sjukdomar och skador på resande fot. Kan också nämna ett rånförsök med kniv i USA som jag klarade mig ur genom att låtsas att jag själv var beväpnad, vilket jag visste var lagligt i den delstaten; rånaren ville uppenbarligen inte syna mina kort eftersom han då genast backade.

Har du fått nytta av din läkarutbildning någon gång under dina många resor?

– Vart fjärde år åker jag till Afrika för att arbeta gratis som läkare. Har åkt såväl på uppdrag för Sida som för olika kyrkliga organisationer och arbetat sammanhängande i länder som Tanzania, Kenya och Zambia. Och privat, framför allt under gruppresorna, kunde det hända att man fick rycka in. Det värsta jag upplevt var när en medresenär blev överkörd i Kenya, men vi lyckades få henne till ett privatsjukhus i Nairobi där hon opererades och överlevde. En annan gång reponerade jag en luxerad axel i Rwandas djungler, vilket jag för övrigt även gjort en gång på ett X 2000-tåg. Vid ett annat tillfälle inciderade jag en abscess utanför katedralen i Dar es-Salaam. Min »patient« föredrog att jag gjorde det med enkla medel framför att uppsöka lokal sjukvård. I Burundi, när jag »couchsurfade« hos en pingstpastor i Bujumburas fattigkvarter, utannonserade han utan egentlig förvarning att jag skulle ha mottagning efter gudstjänsten, vilket med honom som tolk och helt utan medicinsk utrustning ändå gick bra. Och en annan gång medverkade jag vid repatrie­ring av en kamrat som blev spritt språngande galen – en mödosam process som med stöd av goda krafter från Sverige till slut gick i lås ändå. 

Ska du sluta resa nu när du har varit överallt? 

– Jag kommer att resa så länge jag får ha hälsan. USA är mitt favoritland och dit vill jag återvända för att i sinom tid bocka av alla delstater. Men innan dess ska jag faktiskt besöka Kanarieöarna för första gången.

Bengt Hildebrand

Yrke: Specialist i allmänmedicin, distriktsläkare på deltid, konsult inom prehospital sjukvård, disputerad prekliniskt på nikotinberoende.   

Ålder: 50 år.

Familj: Ja.

Bor: I Stockholm.

Aktuell: Den enda läkaren bland ett tiotal svenskar som har besökt alla världens 195 länder (https://www.club100.eu/195-lander).