Sky Nikodell läser till läkare och har nyligen lanserat en egen Youtube-kanal för läkarstudenter att samlas kring. Foto: Privat

Sky Nikodell, läkarstudent som ska börja termin 7 i utbildningen, har startat en Youtube-­kanal med tips och information för läkarstudenter att samlas kring.

Hur kom du på tanken att göra det här?

– Jag gjorde ett uppehåll i läkarstudierna i ett år och jobbade som IT-konsult – och gör det fortfarande, även om jag är permitterad just nu. Jag har ingen formell IT-utbildning, men har lärt mig efter hand och har alltid varit intresserad av teknik och internet. På Youtube har jag varit inne sedan den startade 2005–2006, då jag var barn. Jag testade olika kanaler och lade upp videor, men utan att riktigt hitta rätt fokus eller målgrupp. När jag väl bestämt mig för att läsa till läkare kändes det rimligt att starta en kanal just på temat läkarstudier. Sökordet »läkar­student« på You­tube eller Google ledde mest till lagom roliga hemsidor med information i textformat, men jag såg också att en del internationella youtubare, läkarstudenter från USA eller Storbritannien, presenterade sitt material via videor. Då tänkte jag »Varför ska inte jag, som är kunnig på området, göra en egen variant av konceptet riktat till svenska läkarstudenter?«

Hur har du lagt upp det?

– Det handlar alltså om information till blivande läkarstudenter. Samtidigt ville jag komma bort från det stela opersonliga informationsformatet och visa att det här är min kanal snarare än alla läkarstudenters. Resultatet blir en blandning av studentvardag och tips om studieteknik, aktiviteter och produktivitet, generella tips som visar hur man kan effektivisera sin studietid och vad det innebär att vara läkarstudent. Nu senast, till exempel, gjorde jag en video där jag går igenom mina fem bästa pluggtips. En annan video handlar om hur det var att plugga utomlands, vilket jag också har gjort.

Hur arbetar du?

– Jag gör allting själv, från idé till utförande. Jag är inte professionell, men har kunskaper i videoredigering och jag klipper och producerar. Allt är kanske inte av högsta kvalitet ännu – men det blir ständigt bättre. Hittills har jag spelat in med min mobiltelefon – jag har ett stativ och en extern mikrofon. Det handlar om en investering på 500–600 kronor totalt. Jag vet ju att det finns väldigt mycket mer som man kan göra med produktionskvaliteten, så nästa steg blir att köpa en professionell kamera. Nu som permitterad har jag lite mer tid, men samtidigt pluggar jag också inför en tenta. Jag ägnar cirka 4–5 timmar per dag åt Youtube-kanalen nu i uppstartsfasen.

Vart tar det här vägen?

– Från början tänkte jag bara att jag gör det här för att jag tycker det är roligt, samtidigt som jag hoppas att det kan bringa värde till många människor. Drömmen nu är att få en stor följarskara så att kanalen blir »the place to be« för blivande läkare, där man vet att man får den senaste och bästa informationen. Jag började med kanalen i början av maj, men redan under förs­ta veckan gick antalet följare från 0 till 82. Och det kommer några nya följare varje dag. Min målsättning är att bli mycket större, med förhoppningsvis tusentals, eller åtminstone över tusen följare.

Vad vill du satsa på inom läkar­yrket?

– Jag börjar mitt fjärde år som läkarstudent, på termin 7. De första två åren gick jag i Riga, Lettland, sedan bytte jag till Linköpings universitet. Jag kommer från en läkarfamilj, så traditionen att välja läkaryrket har väl alltid funnits där för mig. Och nu efter studieuppehållet känner jag verkligen att läkaryrket är helt rätt för mig. Mest intresserad just nu är jag av allmänmedicin och psykiatri, alltså den mänskliga och beteendevetenskapliga delen av medicinen.