Jona Elings Knutsson, förlossningsläkare på Karolinska universi­tetssjukhuset i Stockholm, beskriver sitt möte i jobbet med covid-19 i en monolog, som Göteborgs stadsteater har gjort en filmatiserad uppsättning av. Foto: Linnéa Wickman

Jona Elings Knutsson, specialist i obstetrik och gynekologi, skrev en monolog om att arbeta som läkare i coronatider. Göteborgs stadsteater har satt upp stycket, som nu finns att streama från nätet.

Hur kom monologen till?

– Någon gång under en nattjour skrev jag ett utkast om handen och hjärnan, som monologen kretsar kring. Innan pandemin kom tänkte jag att patienter var kroppar som jag, läkaren, tog hand om. Men när pandemin gjorde att man inte fick röra vid varandra blev jag varse att också jag var en kropp, i patientmötet. Jag hade tidigare aldrig tänkt på att läkaryrket var ett kroppsarbete genom att det är nästan avgörande att man kan lägga en hand på någon som är orolig, och att det händer något särskilt i det fysiska mötet med en patient. När jag hörde att Göteborgs stadsteater bjöd in hela svenska folket att skriva en monolog om corona bearbetade jag mitt utkast och skickade in.

Vad ville du förmedla?

– Jag skriver bara om hur jag upplevde att jobba under den här tiden. Jag tycker att det är bra att man kommenterar pandemin ur kulturell synvinkel, inte bara genom presentation av vetenskapligt material och nya rön. Det finns nog en trend i vårt yrke i dag att vi inte bryr oss lika mycket om läkekonst längre,utan fokuserar på att ställa diagnoser och ta betalt för våra ingrepp. Vi glömmer nästan bort att det också sker ett möte när man träffar patienter. Att trösta har blivit viktigare i och med pandemin när det finns så mycket oro. Samtidigt är det svårt att trösta, bakom munskydd och visir, när man inte får ge till exempel en kram.

Har jobbet förändrats sedan du skrev?

– Smittfrekvensen är lägre nu, och oron bland personalen är nog inte lika stor numera. Nu är det flera som har haft covid, till skillnad mot i början då vi inte visste så mycket om covid. Det var oklart om nyfödda bebisar kunde smittas och oklart hur man gör med en gravid kvinna som har covid. Under några veckor i våras var en av tre kvinnor på förlossningen covid-positiv, och vi hade gravida även på IVA. Mammorna var superoroliga och det var jättehårda restriktioner för anhöriga. Numera får en anhörig följa med, men måste hålla sig inne på rummet, inte gå runt i korridoren eller gå ut och parkera om bilen.

Du har också debuterat som författare?

– Jag har skrivit en roman, »Krokodilens vändkrets«. Den handlar om två kvinnoöden – ett i Stockholm i nutid, ett i Moskva baserat på en verklig person som levde under kommunistdiktaturen på 70-talet, gift med Sovjetunionens trettonde kosmonaut, en rymdkapplöpningens hjälte, som förvarade två unga krokodiler hemma i badkaret: presenter från Kubas ledare Fidel Castro. Jag berättar ur hustruns pers­pektiv.

Du valde läkaryrket framför författarens?

– Där har nog också litteraturen spelat in. Som barn älskade jag Astrid Lindgrens berättelser, och fastnade särskilt för scenen när Emil i Lönneberga hjälper sin vän Alfred att komma till doktorn i Mariannelund. Det är snöstorm och besvärligt, Alfred har fått en infektion, har hög feber och yrar, och då tänkte jag att om man är läkare själv så slipper man allt det där när man vill hjälpa en sjuk kompis … Att jag blev just förlossningsläkare är svårare att precisera, men efter kursen i obstetrik och gynekologi blev valet självklart. De stora känslornas specialitet har den kallats, för arbetet rymmer liksom hela livet. Det är katastrof när ett barn eller en mamma dör – men också den största glädje när människor får ett friskt barn.

Vad är ditt nästa projekt?

– Nu i höst ska jag jobba halvtid – för att skriva nästa bok. Vad den ska handla om kan jag inte riktigt formulera, jag vet knappt själv.

Jona Elings Knutsson

Yrke: Med dr, specialist i obstetrik och gynekologi, författare.

Ålder: 43 år.

Familj: Gift, mamma till tre ton­åringar.

Bor: I Stockholm.

Aktuell: Vann nyligen Göteborgs stadsteaters monologtävling bland 250 bidrag. (Teaterns filmade uppsättning för streaming finns på länken: https://stadsteatern.goteborg.se/pa-scen/2019-2020/blandat-bandat/coronamonolog/)