Jonas Werner, specialist i ortopedisk kirurgi och idrottsmedicinskt intresserad, ska arbeta som läkare i truppen kring Sveriges fotbollslandslag.
Hur fick du jobbet?
– Jag blev tillfrågad av landslagschefen i januari för att man tänkte sig att det behövdes en förstärkning inför de förestående Europamästerskapen i fotboll. Den turneringen blev ju inställd på grund av pandemin, men nu när fotbollen åter har startat ansågs det vara bra att ha två läkare i landslaget. Dels är det en hel del nya regler och protokoll som Europeiska fotbollsförbundet har dragit upp som måste hanteras, dels är det en gardering för att inte stå utan läkare på en samling om någon skulle bli sjuk. Jag har nu ett kontrakt som löper fram till årsskiftet.
Är det mycket nytt att tänka på?
– Det som är nytt är att man försöker skapa en bubbla kring hela landslagstruppen för att minska smittspridning så mycket som möjligt. Prov tas på alla i truppen inför varje match, och för att få komma in på arenan måste man kunna uppvisa id-kort och ett negativt testresultat som inte är äldre än två dagar. Det är alltså ett nytt förfarande, plus att vi har utarbetat ett eget sätt att försöka uppmärksamma symtom i truppen. Man gör temperaturmätningar och symtomskattningar varje dag. Om någon visar något som helst symtom så blir den personen isolerad fram till dess att en noggrann läkarundersökning gjorts.
Under fotbollsmatcherna rör sig spelarna på plan helt utan skyddsåtgärder, men så fort de går av planen är det munskydd som gäller?
– Reglerna säger att spelare på plan och ledare och avbytare inom det som kallas det tekniska området inte behöver ha munskydd, medan alla övriga måste ha det, till exempel de som vistas uppe på läktaren. Det allra viktigaste för att hindra smittspridning är ju fysisk distansering. Jag tror att reglerna vill signalera att det inte är ett normalläge just nu, och påminna om hur viktigt det är att vara extra försiktig. Samtidigt vet vi ju hur svårt det är att använda munskydd på ett korrekt sätt.
Hur ser programmet ut framöver?
– Det börjar med samling redan nästa vecka [denna vecka, red anm]. Först på programmet finns en träningsmatch mot Ryssland som skulle ha spelats i Stockholm. Men eftersom regeringen inte tillåter resor som inte är absolut nödvändiga för personer utanför EU så får ju inte ryska fotbollslandslaget resa in i Sverige. Matchen är därför flyttad till Moskva i stället. Det blir alltså en bortamatch mot Ryssland, därefter bortamatcher mot Kroatien och Portugal. Ganska täta resor under den här samlingen alltså.
Hur går det ihop med ditt ordinarie jobb?
– Jag arbetar på ortopedkliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping, men kan ta ut ledighet eftersom jag har ganska mycket semester och jourkomp. Och så har jag en förstående chef som tycker att det här uppdraget är någonting positivt för ortopedin i Östergötland och för idrottsmedicin i Östergötland generellt. Vi har en andra samling i november i år, sedan får vi se om jag ska hjälpa till även till våren och vid EM.
Är du fotbollsintresserad själv?
– Väldigt fotbollsintresserad – idrottsintresserad över huvud taget. Jag har jobbat idrottsmedicinskt de senaste 15 åren med fotboll, basket och tennis. Jag har varit turneringsansvarig läkare i Stockholm Open och i Swedish Open i Båstad och har även jobbat med basketlaget Norrköping Dolphins.
Något favoritlag i fotboll?
– Jag följer naturligtvis IFK Norrköping, och svenska landslaget under mästerskapen förstås, men bland klubblag utanför Sveriges gränser är det Manchester United som gäller.
Jonas Werner
Yrke: Överläkare, ortoped, specialist i ortopedisk kirurgi.
Ålder: 44 år.
Familj: Fru och barn.
Bor: I Svärtinge utanför Norrköping.
Aktuell: Har nyligen engagerats som läkare för Sveriges fotbollslandslag vid sidan av huvudansvarige landslagsläkaren Anders Valentin.