»Det började med mina egna funderingar över hälso­frågor«, svarar Anders Wallensten på frågan varför han har skrivit en bok om hälsa. Foto: Stefan Tell

Anders Wallensten är inte bara biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, utan också en person med ett stort intresse för hälsa. I sitt sökande efter en bättre sådan har han skrivit boken »Hälsogåtan«.

Hur kommer det sig att du har skrivit en bok om hälsa?

– Det började med mina egna funderingar över hälso­frågor. Jag hade som andra provat på olika dieter och kosttillskott men jag ville veta och förstå vad som egentligen fungerade. Så jag tog det som min uppgift att sy ihop kunskap om hälsa för att hjälpa mig själv och andra.

Vad skulle du säga skiljer din bok från andra böcker om hälsa? 

– Jag har tagit ett helhetsgrepp på begreppet hälsa utifrån sex delar som jag tar upp i boken: rörelse, mat, relationer, tankar, omgivning och sömn. Jag har också gått tillbaka till vårt ursprung. Vi lever ett liv som vi inte är utvecklade för och jag ville söka svar i evolutionen, som jag tror är en förklaring till våra välfärdssjukdomar. Vi lever liv som inte är rimliga i förhållande till vårt ursprung.

Hur då?

– Ska man vara hälsosam räcker det inte med bra kost. Lika mycket som att träna och äta bra handlar hälsa om hur du hanterar och jobbar med dina tankar, till exempel att fokusera på tacksamhet, och att sova bra och vara ute mer i naturen. Relationerna är också jätteviktiga. Vi har i dag fler och fler ensamhushåll, men vi mår bra av att vara med and­ra. Att ha ett positivt socialt nätverk är också en nyckel till hälsa. Det gäller att få rutiner och vanor som du kan leva efter under lång tid. Det viktiga är att jobba med alla delar, och vissa bitar kan vara svårare för vissa, men du kan alltid börja i någon ände. Blir det inte av att börja träna så kan du ringa det där samtalet till en vän – allt hänger ihop!

– Bättre hälsa är ingen sexveckorskur utan ett ständigt arbete med att tänka igenom alla delar – att det blir en livsstil. Du blir inte frisk av den där ingefärsshoten du tog på morgonen, men tycker du att det är ett plus för dig så ta den. Alla tjänar på att fundera på alla delar av hälsan, inte enstaka bitar av den. Råden jag ger i boken kanske inte är så uppseendeväckande, och många saker är ganska självklara och inte lika sexiga som en mirakelkur.

Lever du på ett annat sätt nu, när du har skrivit den här boken?

– Ja, det skulle jag säga. Jag äter bra och varierat och försöker träna mer brett med mer balans och rörlighet i stället för att vara med på olika tävlingar. Så mycket som möjligt är jag ute i naturen också och springer gärna där.

Hur har du hunnit skriva en bok mitt i pandemin?

– Det har varit ett projekt under flera års tid, men blev bestämt med förlaget under förra hösten. Vi fick skjuta upp boken när pandemin kom. Även om tajmningen kan kännas fel nu på ett sätt så är det viktiga frågor som man inte får glömma bort, speciellt inte nu.

Du har ju skrivit den här boken för alla intresserade, men på vilket sätt skulle du säga att den är värdefull just för läkare att läsa?

– Jag tror att alla läkare känner till de råd som ges i boken, men om fler är som jag kan det behövas en paketering som hänger ihop, för att inte bara titta på enstaka studier. Jag märkte under arbetets gång att det fanns saker som jag inte hade trott och som jag fick ändra mig om. Läkare kan förmedla detta till patienter, det kan vara värdefullt.

Blir det fler skrivprojekt framöver?

– Haha, jag ska låta detta landa först. Jag är väldigt glad över att ha rott boken i land nu, det har varit mycket jobb i flera år på fritiden.

Anders Wallensten

Yrke: Specialist inom allmänmedicin, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Ålder: 46 år.

Familj: Tre barn, 16, 13 och 11 år.

Bor: I Täby.

Aktuell: Med boken »Hälso­gåtan. Evolution, forskning och 48 konkreta råd« (Bonnier Fakta; 2020), som utkommer den 29 december.