Sara Banegas lämnar nu sitt arbete som verksamhetschef för Ekerö vårdcentral, som under hennes ledarskap har vuxit från 3 till 17 anställda läkare, för att bli Praktikertjänsts chefsläkare. Men ett krav från hennes sida var att kunna jobba kvar kliniskt en dag i veckan. »Det är viktigt att ha kvar en förankring i verkligheten.« Foto: Praktikertjänst

Sara Banegas lämnar jobbet som verksamhetschef på Ekerö vårdcentral, där hon varit chef sedan 2014, för att bli chefsläkare i Praktikertjänst.

Var det ett svårt val att tacka ja? 

– Både och, men jo, det var svårt. Jag har lagt så otroligt mycket tid och energi på vårdcentralen, och det är svårt att inte få göra det framöver. Men nu får jag en tjänst med ny utformning, en renodlad chefsläkartjänst, där jag har stora möjligheter att påverka.

Vad innebär din nya roll?

– Jag ska vara en länk mellan koncernledningen och verksamheterna och jag kommer att jobba mycket med stöd till verksamhetschefer. Mycket
fokus kommer att ligga på medicinskt kvalitetsarbete och medicinsk utveckling.

Varför valde man dig, tror du?

– Jag har jobbat sju år i bolaget och i styrelsen i två år, och jag tror att man upplever att jag har förmågan att driva frågor framåt. Att driva förändringsarbete är en av mina starka sidor, att förvalta är jag sämre på. Jag har också jobbat nära kontoret, så jag tror att de har bra koll på vad jag kan.

Hur mycket kliniskt kommer du att kunna jobba? 

– Jag kommer att jobba kvar kliniskt 1–1 ½ dagar i veckan på Ekerö vårdcentral – det var ett krav från min sida.

Varför är det viktigt att fortsätta jobba kliniskt?

– Det är jätteviktigt att ha kvar en förankring i verkligheten, och det är också en förtroendefråga för mig – att veta vad man pratar om. Jag hoppas att det kommer att gå bra, jag är van vid att ha många bollar i luften. Vi jobbar mycket digitalt, så det går att göra patient­arbete utan att vara på plats på vårdcentralen. Det kommer att bli jätteroligt att ägna sig bara åt patienter också – utan att vara chef!

Du fick Läkarförbundets hederspris »Läkare som leder« i november förra året. Varför lyckas du så bra med ditt ledarskap?

– Jag är mycket på plats och närvarande. Jag har hela tiden en dialog med mina medarbetare och lyckas förmedla visioner så att man känner stolthet och engagemang för sitt arbete. Det handlar om mycket hårt och medvetet strategiskt arbete.

Visste du tidigt att du ville bli chef?

– Min morbror påminde mig om en sak som jag hade glömt bort: att jag fick Hem- och skolaföreningen att måla en gångtunnel när jag bara var 10 år. »Du såg alltid till att få saker gjorda«, har han sagt. Jag tror att jag alltid har stimulerats av att vara med och påverka och bidra till utveckling. Att jag blev chef just på Ekerö vårdcentral är mest en slump, då den tidigare chefen slutade, men det har jag inte ångrat en sekund.

Ekerö vårdcentral har gått från 19 till 57 anställda och från 3 till 17 anställda läkare under ditt ledarskap, och ni har sökt personal med lanseringen »Världens bästa vårdcentral«. Lämnar du över världens bästa vårdcentral nu? 

– Ja, det tycker jag. I alla fall Sveriges bästa vårdcentral. Vi har utvecklats i takt med modern teknik och vi har ett helt annat vårdutbud nu än när jag började. Vi har också lyckats rekrytera bra personal och har en väldigt låg personalomsättning – man vill jobba här!

Vad tycker personalen om att du nu slutar som chef?

– Några har sagt att de är ledsna för att jag slutar, men samtidigt är de glada över att jag är kvar i koncernen. När jag själv tog över slutade den förra chefen ganska abrupt, så jag stod lite ensam kvar. Kanske kan jag mjuka upp den övergången till min efterträdare utan att lägga mig i.

Vad är du mest stolt över i din karriär?

– Det går inte att välja. Men en sak är att under de första fem åren som jag var chef hade vi inte en enda arbetsplatsrela­terad sjukskrivning. Det är ett kvitto på att det går att göra förändringar och ändå få personalen att trivas.

– En annan sak jag är väldigt stolt över är hederspriset från Läkarförbundet. Den nomineringen var så fin, den har jag uppsatt på väggen!

 

Sara Banegas

Yrke: Specialistläkare i allmänmedicin.

Ålder: 46 år.

Familj: Gift, två tonårsdöttrar.

Bor: Ekerö utanför Stockholm.

Aktuell med: Blir ny chefs­läkare på Praktikertjänst den 15 mars. Fick i höstas Läkarförbundets hederspris »Läkare som leder« för »framgångsrikt ledarskap i sin roll som verksamhetschef för Ekerö vårdcentral«.