Jon Edman Wallér och Anne Filipsson har skrivit en deckare som utspelar sig i vårdmiljö – ett projekt som båda tycker gick väldigt bra. »De som har läst boken säger att det inte märks vem som har skrivit vad.« Foto: Linn Wallér

Anne Filipsson och Jon Edman Wallér debuterar som roman­författare med deckaren »Dödlig smitta«. I boken sker ett sjukdomsutbrott på en klinik där patienter smittas av Clostridium difficile-bakterier.

Hur kommer man på att skriva med sin mor respektive son?

– Mamma har varit pådrivande, hon har pratat om att vi borde skriva en deckare i vårdmiljö ihop i säkert 15 år, ända sedan jag började på läkarprogrammet, säger Jon Edman Wallér, doktorand vid Göteborgs universitet och ST-läkare i klinisk mikrobiologi och vårdhygien på Södra Älvsborgs sjukhus.

– Jag har alltid läst mycket deckare, och ända sedan 90-talet, när jag jobbade på vårdcentral, har jag tänkt att »här finns det mycket att ta av till en roman«. Och så tänkte jag att det skulle vara roligare att skriva ihop, säger Anne Filipsson, som är ortoped och har egen ortopedmottagning i Stockholm.

Så mycket är egna erfarenheter?

– Ja, vi tog ju de där clostridierna som jag håller på med i min forskning, säger Jon.

– En sådan bakterie går ju att få tag på, till skillnad från till exempel pest och mjältbrand, om man skulle vilja. Det skulle vara en handling som känns realistisk, även om jag inte kan lova att det skulle gå att förgifta människor exakt så som sker i boken. Men vi har hämtat inspiration från ett stort utbrott av Clostridium difficile där friska människor blev livshotande sjuka.

– Jag tror att både personal som vi har jobbat med och patienter som vi har träffat kan känna igen sig, tillägger Anne.

Gick det bra att skriva ihop?

– Ja, men mamma drev projektet framåt och skrev mycket av råmaterialet.

– Och Jon fyllde på. Jag orkar inte sitta och skriva om och nöta och nöta som han gör. Så fort han har ändrat något så har jag känt att det har blivit bättre. Vi skrev mycket på varsitt håll också, så det har funkat bra. Det är ju en deckare, men ibland har det gått över till humor, så då sitter vi och skrattar. Jon är så duktig på att skruva till karaktärerna.

Har ni fått några kommentarer från kollegor?

– Det är många som tycker att det är roligt; bland våra kollegor är det annorlunda att skriva en bok. På två av ställena där boken utspelar sig, mikrobiologen och Vårdhygien, finns yrkeskategorier som inte brukar vara med i böcker – och de blev lite representerade nu. En arbetskamrat som jobbar som biomedicinsk analytiker blev helt ställd av att se sin yrkesroll i en skönlitterär bok. Det här är också kanske den första deckaren där ordet »vårdhygien« nämns över 50 gånger, säger Jon.

Vad var svårast med författandet?

– Det var att avsätta tid. Det gick inte att skriva lite då och då utan vi har behövt åka iväg och vara ensamma hela helger utan familj och djur, säger Anne, som har hästar, får, hundar, katter och höns på sin gård i Tidaholm.

– Man behövde komma in i bokens värld och ha historien i huvudet. Världen utanför försvann, men det var roliga helger, tillägger Jon. Vi har skrivit på boken sedan hösten 2018, men i och med corona blev ämnet aktuellt, så då kände vi att nu måste vi få den färdig.

Har ni planer på fler böcker?

– Vi har lite lösa planer på att skriva en uppföljare till hösten, men vi vet inte om det då ska handla om smittspridning eller inte. Det beror också lite på intresset för den här boken. Det är trist att lägga ner så mycket tid om ingen vill läsa sedan, säger Jon, och Anne fortsätter:

– Vi skriver mest för att det är kul. Karaktärerna måste leva vidare, vissa är så roliga att skriva om.

Men har ni kunnat hålla sams hela tiden?

– Ja, haha, det har vi, svarar båda två samtidigt.

– Vi har samma humor!

 

Jon Edman Wallér

Yrke: Doktorand, ST-läkare.

Ålder: 37 år.

Familj: Fru, två barn.

Bor: Mölndal.

Anne Filipsson

Yrke: Ortoped.

Ålder: 65 år.

Familj: Man, fyra barn, tre bonusbarn samt barnbarn.

Bor: Tidaholm och Stockholm.