Tillsammans gör Marta Laskowski och Lykke Barck »Hudläkarpodden«, som efter bara 5 avsnitt har seglat upp på topplistan över mest lyssnade poddar i Sverige.
Varför startade ni podden?
– Vi har covid att tacka för det. Vi undervisar båda på läkarprogrammets hudkurs, och när vi tvingades kasta om undervisningen från katedral till digital så tyckte vi att vi tappade en dimension. Så efter glada tillrop från studenterna startade vi podden, säger Marta, och Lykke tillägger:
– Båda hade tidigare funderat på att starta en podd eftersom vi såg ett behov av att sprida faktabaserad kunskap inom ämnet dermatologi och venereologi. Det florerar så mycket myter på sociala medier så vi tänkte att vi ville slå hål på dem, till exempel att man kan dricka sig till en bra hud eller att man först måste bränna sig för att bli brun. Men om inte studenterna hade peppat oss hade vi nog inte vågat.
Vad har ni fått för respons?
– Vi har sett att det finns ett enormt intresse för huden och en kunskapstörst och nyfikenhet både från vårdpersonal och allmänhet, till och med hudläkarkollegor har sagt att de lärt sig nya saker, säger Lykke.
– Vi gjorde en enkätundersökning bland läkarstudenterna efter tre avsnitt, och det var överraskande positiva resultat. 94 procent svarade »ja« på frågan om de fann innehållet i podden värdefullt, och 83 procent tyckte att en podd kan vara ett bra komplement till läkarutbildningen, berättar Marta.
– Det är kul att få den återkopplingen från studenterna, som också ger oss tips om vad de vill höra. Det är jättekul att folk vill lyssna. Vi vill att det vi säger i podden ska vara vettigt och seriöst, men lite roligt också.
Hur tycker ni att ni kompletterar varandra?
– Vi är alldeles lagom lika och olika, säger Marta, och Lykke tillägger:
– Vi trivs bra ihop. Marta är mer vetenskaplig och korrekt – det kommer ut fler grodor ur min mun, vi får klippa mer av mig i efterhand.
Använder ni podden som kursmaterial på läkarprogrammet?
– Det är inte en officiell del av kursen, men den kan med fördel användas som komplement av studenterna, något att lyssna på när de är ute och går, säger Marta.
– Vi tar upp många frågor som ligger utanför läkarutbildningen, men som allmänheten tycker är intressant, frågor man kan få från patienter och som är bra att kunna bemöta, till exempel om mjukgörare och kostens eventuella påverkan på huden. Det är viktigt att allt vi säger är baserat på vetenskapligt belagda fakta – vi vill vara ett tillförlitligt alternativ till det som florerar på sociala medier. Inför varje avsnitt kollar vi upp den senaste forskningen bakom det aktuella ämnet, säger Lykke.
Vilka ämnen tar ni upp?
– Förutom hud och hår ska vi även prata om könssjukdomar, där är det viktigt att nå ut med bra info till ungdomar. Vi ska också prata om naglar, det intresserar många, och solskydd. Vi försöker hålla ämnena säsongsaktuella och kommer också att bjuda in gäster. Det är inte svårt att komma på ämnen, hud är ju det roligaste som finns! säger Marta.
– Det finns en kunskapslucka att fylla inom de här områdena, till exempel när man ska söka hjälp för hudförändringar. Vissa kanske inte vet var de ska söka och att man ska söka i tid, till exempel vid akne, som många väntar för länge med att söka för. Men det finns också saker man kan göra själv – så på så sätt hoppas vi till viss del kunna avlasta vårdcentraler, säger Lykke.
Hur länge kommer ni att hålla på?
– Planen är att hålla på ett tag, det är väldigt roligt och lärorikt! Så länge folk fortsätter att lyssna och vi kan bidra med kunskap så vill vi fortsätta. Men det tar mycket tid, mycket mer än någon av oss hade kunnat föreställa sig, säger Marta.
Marta Laskowski
Yrke: ST-läkare.
Ålder: Precis fyllt 30 år.
Familj: Sambo.
Bor: Göteborg.
Lykke Barck
Yrke: Specialistläkare.
Ålder: 47 år.
Familj: Sambo och 3 söner.
Bor: Göteborg.
(uppdaterad 2021-05-26)