»Jag har alltid tyckt att fysisk aktivitet på recept är en fantastisk metod som gör stor nytta för mina patienter, men jag vill göra det enklare för patienter med begränsningar att träna«, säger Jesper Aasa. Foto: Istiak Bhuiyan

Träning är, och har alltid varit, en viktig del i Jesper Aasas liv. Nu i sommar lanserar han en träningsapp för patienter med sjukdomsrelaterade eller funktionella begränsningar.

Kan du berätta mer om appen?

– Den är utvecklad för indi­vidanpassad träning där användaren fyller i ett hälsoformulär första gången den används, därefter finns möjligheten att vid varje användning ange sitt mående för stunden. Appen genererar sedan träningspass som inte bara tar hänsyn till sjukdomsbild och/eller begränsningar, utan även användarens dagsform. Tjänsten kan användas av läkare som skriver ut träning på recept, men även av privatpersoner.

Varför behövs den här appen?

– Problemet för de människor som har någon form av begränsning är ofta att komma igång med träning, att tröskeln är hög. Många kan känna att det inte finns något för dem på ett vanligt gym, och de vet inte hur de ska träna. Det här är ett sätt att enkelt komma igång. Träning ska finnas lättillgänglig för alla, oavsett var man bor. Dagens friskvård är ofta platsberoende, vilket förutsätter att patienterna befinner sig där just det slags fysisk aktivitet de behöver erbjuds. Det gör det svårt för vården att ordinera den individanpassade träning som kan vara avgörande för patientens tillfrisknande och livskvalitet.

– Jag tror att vi är först i världen, jag har i alla fall inte funnit någon annan med samma koncept.

Ser du dig själv som läkare eller entreprenör i första hand?

– Jag ser mig själv som läkare, men i jobbet ser jag att det finns så mycket som man kan göra och utveckla. Jag har alltid tänkt kreativt och sett lösningar på problem. Men även om jag ser mig själv som läkare har jag alltid varit en entreprenör, jag har till exempel ett patent på en träningsprodukt i USA som jag kom på när jag tränade på gym.

Har du fler innovationer på gång?

– Ja, jag har många idéer, men innan man ger sig in på något måste man se till att det är värt tiden, det krävs jättemycket research för att ta reda på om något är värt att satsa på – hur många som kan ha nytta av produkten.

Du gör AT i Norrtälje nu. Vad blir det för specialitet sedan?

– Jag håller alla dörrar öppna. Jag vill fortsätta att satsa på företaget, men jag älskar att jobba med patienter. Jag lär mig mycket av dem och det stärker min roll att utveckla träningsappen. På samma sätt tycker jag att jag blir en bättre läkare i och med entreprenörskapet. Det blir svårt att välja specialitet, eftersom många områden intresserar mig, men det jag brinner för mest är hur vi med rätt träning kan hjälpa patienter att öka deras livskvalitet.

Hur ser din egen träning ut?

– Jag tränar så varierat som möjligt och gärna utomhus.

– När jag var yngre spelade jag hockey, först i Björklöven, och sedan i high school-laget och även i ryska juniorligan. Efter en tackling drog jag på mig en knäskada och fick kämpa för att återfå benstyrka och balans, och fick anpassa träningen efter mina svagheter. Jag tog med mig erfarenheten när jag började studera medi­cin och i stället för att ställa frågan »Hur blir jag snabbare på skridskorna?« ställde jag mig frågor som »Hur ska en patient med hjärtsvikt träna för att må bättre?« och »Hur ska en patient med både hjärtsvikt och cancer träna för att förbättra sin hälsa?«.

– Jag jobbade ett tag på akuten i Närpes i Finland – där är de för övrigt väldigt hälsosamma – och där hade jag en kollega som sa en bra sak: »Det är inte bara tabletter som ska doseras rätt, utan även fysisk aktivitet.«

 

Jesper Aasa

Yrke: AT-läkare och entreprenör.

Ålder: 29 år.

Familj: Frun (»vi är inte gifta än, vi skulle göra det men vi fick skjuta på det eftersom vi ville ha en stor fest«) Stefanja Angeleska från Nordmakedonien (»så jag pluggar också makedoniska«), döttrarna Freja, snart 2 år, och Filina, 2 månader, samt katten Totti.

Bor: Norrtälje.

Aktuell med: Lanserar i sommar träningsappen Vitala.