Sara Dahlén har alltid varit intresserad av idrott. »Det är roligt att kunna kombinera det med yrket.« Foto: Privat

Sara Dahlén är förbundsläkare för Svenska parasportförbundet och Sveriges paralympiska kommitté och åker i augusti till Tokyo för de paralympiska spelen.

Hur kommer det sig att du har de här uppdragen?

– Jag anställdes 2018 för att förbereda inför Tokyo. I och med att jag är både neurolog, rehabmedicinare och har en vidareutbildning inom idrottsvetenskap så är jag van vid helhetssynen och att titta brett. Jag antar väl att jag hade en lämplig bakgrund.

Hur ser förberedelserna ut?

– Nu är det väldigt mycket planering av läkemedel – vilka man får ta in i Japan till exempel, kontakt med idrottare samt organisering av covid-19-vaccinationerna – vem är vaccinerad och vem behöver vaccineras? I och med covid har det blivit extra arbete, och det ställs många krav på varje land med provtagning och att se till att följa de hårda restriktionerna.

Vilka är utmaningarna?

– Det är en utmaning att överhuvudtaget ta sig dit, att ingen testar positivt före avresa eller vid ankomst. Personligen har jag inget att förhålla mig till i och med att det är mitt första spel, men jag tror att det kommer att bli en utmaning för dem som varit med tidigare eftersom det nu blir så annorlunda. Vi kommer att vara i vår egen bubbla och inte få röra oss fritt och träffa and­ra: Tokyo kommer vi inte att se mycket av! Värmen och fuktigheten kommer också att bli en utmaning, särskilt för dem som tävlar utomhus.

Tycker du ändå att det är klokt att genomföra spelen?

– För ett år sedan, när man sköt fram spelen, undrade jag om det verkligen var tillräckligt att skjuta på dem i ett år, och jag ser fortfarande att det finns risker, men när jag ser vilka åtgärder som vidtagits så ska det nog gå bra – om man håller sig till de uppsatta reglerna.

– Det finns också en tävlings­ovana hos idrottarna. Ska den första stora tävlingen på 1,5 år vara Paralympics? I Sverige har man nog ändå kunnat träna mer än i många andra länder, som periodvis har varit helt nedstängda. Det beror lite på sport också, lagidrottarna och de som sysslar med kontakt­sporter, judo till exempel, har ju haft det svårare att träna.

Hur stor är truppen?

– Truppen är vanligtvis på ungefär 60 idrottare, men i år kommer ungefär 30 att åka, och det beror på att inga lag har kvalat in i år. Vi kommer att vara två läkare på plats – det känns skönt att ha någon att bolla med.

Du jobbar också med antidopning. Hur då?

– Jag sitter med som suppleant i Svensk antidopings dispenskommitté, vilken tar ställning till dispensansökningar. Vissa parasportare behöver läkemedel som andra vanligtvis inte har, till exempel smärtlindrande läkemedel, men de flesta står inte på någon medicin.

Vad är speciellt med att jobba med parasport?

– Det kan finnas underliggande sjukdomar hos idrottarna som kan ha varit orsak till funktionsnedsättningen. För dem som är amputerade kan det bli en del krångel med proteser, och speciellt vid värme då kroppen blir varm och svullen. De som sitter i rullstol får ofta problem med axlar och skuldror. Frekvensen av skador är något högre vid Paralympics än vid OS, och vissa har alltså speciell problematik och kan vara skörare, men de skador som uppkommer av själva idrotten är rätt lika de som andra idrottare får. Det finns skillnader –men likheterna är större!

Blev du förvånad över det när du började som parasportläkare?

– Ja, lite överraskad. Jag hade nog trott att det skulle vara mer skador, men de här personerna, till skillnad från många andra patienter som jag träffar som är nyskadade, har kommit så långt och är vana idrottare.

– Det är fascinerande och motiverande att se, även för mig i jobbet, vad man kan göra och hur långt man kan komma om man har drivet och motivationen.

Sara Dahlén

Yrke: Specialist i neurologi och rehabiliteringsmedicin. Master från GIH i idrottsvetenskap med inriktning idrottsmedicin. Arbetar till vardags på neurologkliniken på Danderyds sjukhus.

Ålder: 45 år.

Bor: Stockholm.

Aktuell: Åker till Tokyo den 18 augusti som »chief medical officer« för den svenska truppen i de paralympiska spelen den 24 augusti till den 5 september.