Peje Åstrand, överläkare och sektionschef vid avdelning 75/Ima på medicinkliniken vid Danderyds sjukhus, hade först tänkt bli specialist i psykiatri, men han ändrade sig då han insåg att han skulle sakna att arbeta med svårt sjuka patienter. På en intermediäravdelning är medicinskt svårt sjuka patienter ständigt i fokus, men arbetssituationen på Ima vid Danderyds sjukhus förändrades både snabbt och dramatiskt när coronapandemin slog till.
– Vår Ima tar normalt emot ganska många patienter som på många andra sjukhus skulle vårdas på Iva. När pandemin slog till i början av mars 2020 blev det ett tag riktigt kaotiskt, då en stor del av de patienter som normalt hamnar på Iva fick tas in på den avdelning jag ansvarar för. Det var stundtals överväldigande, och personalen fick slita hårt.
Mitt under det initiala coronakaoset hörde Peje Åstrand talas om att sjukhusledningen ville dokumentera arbetet med fotografier.
– Fotografier togs, men framför allt på Iva, och det kändes inte bra. Personalen som slet på Ima, där normalt 7 vårdplatser utökats till 16, behövde också bli sedd och uppmärksammad. Jag tänkte därför att »om de inte dokumenterar det vi gör så gör jag det«.
Peje Åstrand, som alltid haft ett starkt fotointesse, tog med sig kameran till avdelningen vid några tillfällen. Det resulterade i en stor mängd bilder som visade såväl skratt som djupaste plågsamt allvar.
– Det fanns något på samma gång både vackert och hemskt i synen av personalen som gick in med stridsmask 90 på avdelningen där äldre, sköra och ofta förvirrade patienter vårdades. De bilderna ville jag visa. Jag bestämde mig för att fotografera i svart–vitt, för det var verkligen inte färgglatt. Jag har »suddat« ut händer, fötter och ansikten så att ingen ska kunna känna igen någon av personerna på bilderna. Jag borde så klart frågat om lov att fotografera, men det gjorde jag inte. Det beslutet tar jag på mitt ansvar.
Originalbilderna har han slängt, och på alla bilder som sparats har detaljer som kan kännas igen gjorts »blurriga«. Resultatet av fotograferandet presenterade Peje Åstrand i en fotobok, beställd i ett enda exemplar, som lades ut i personalrummet på Ima.
– Syftet med boken var främst att jag ville att kollegorna som slet så hårt skulle få minnen av situationen. Det är bara bilder i boken, ingen text. Det behövdes inte. Bilderna visar tydligt situationen vi befann oss i.
I en debattartikel i Läkartidningen 2019 uppmanade du alla kollegor i vården att välja att hålla ihop i stället för att träta. Har du sett någon förbättring under coronapandemin?
– Absolut. Det som faktiskt varit bra under pandemin är att samarbetet mellan alla vårdprofessioner har varit helt makalöst. Samarbetet med kollegorna på Iva, och även Hia, har gått mycket lättare och ökat betydligt, men nu börjar det att halta lite. Folk är för trötta. Mitt motto har alltid varit att om vi tillsammans gör det bra för patienterna, glömmer organisationen och hur vi själva ska ha det blir vi stolta över vårt jobb, vilket är bra för organisationen och bra för patienterna. En uppföljning av arbetet under pandemin skulle visa oss hur bra det går att samarbeta, hur alla på sjukhuset ansträngt sig och velat göra väl i en extremt svår situation.
Peje Åstrand
Yrke: Specialist i internmedicin.
Bor: Region Stockholm.
Ålder: 58 år.
Familj: Fru och två barn, 15 år (tvillingar).
Aktuell: Har gjort en egen fotobok som dokumenterar arbetet på IMA vid Danderyds sjukhus.
(uppdaterad 2021-08-13)