»Jag vill väcka ett intresse och en medvetenhet om kroppen. Det är många som har hört av sig och själva vill bli läkare, och det är väl bra att fler hittar till medicinen!«, säger Tracy Ghattas.

Under namnet dr.tracy gör ST-läkaren Tracy Ghattas videor på Tiktok om ämnen som eksem, mjäll, aterom, akne, mensvärk, migrän och IBD, för att nämna några. Sedan hon startade kontot för ett år sedan har hon fått över 80 000 följare.

Hur kommer det sig att du startade ett Tiktok-konto?

– Det var en vän till mig som sa »vi behöver en läkare på Tiktok«, och han tyckte att det skulle vara något för mig. Det finns andra läkare på Tiktok, men han tyckte att jag skulle passa eftersom jag har en utåtriktad personlighet, och det uppskattas ofta på sociala medier. »Folk kommer att lyssna på dig«, sa han. Det gick inte så bra i början men jag fortsatte eftersom det var kul! 

Vilka är dina följare?

– Det jag kan se är att det är 75 procent tjejer. Jag kan inte se ålder, men på min Instagram är följarna mellan 18 och 35, och jag tror att de kan vara ännu yngre på Tiktok. Idén är ju att man skrollar i flödet och ser tydligt vad inslagen handlar om. Många kommenterar »det visste jag inte«, till exempel efter att jag visade hur man ska palpera brösten. Det finns ju bra information på andra ställen, men för många är det lättare och mer bekvämt på Tiktok.

Vilka ämnen väcker mest uppmärksamhet?

– Det som går igenom mest är »det som alla har«. Jag gjorde en video om färgen på snor och en annan om färgen på avföring. De inslagen gillade folk – alla har ju snor och avföring. För oss läkare säger ju färgen jättemycket, men många människor vet inte alls att färgen på avföring har betydelse. 

Hur väljer du ämnen?

– Vissa kommer från frågor eller önskemål från följare. Jag tar också med mig frågor som jag får på vårdcentralen eller från någon kurs. Jag lärde mig en sak på en kurs på BVC om retinoblastom hos barn som jag tyckte att alla skulle få veta: att om man fotar ett barn med blixt och ett öga blir rött och det andra vitt så kan det vara tecken på detta. 

Vad tycker dina kollegor på vårdcentralen?

– De tycker att det är jättekul och har bara varit stöttande, många äldre kollegor har barn som tittar. 

Ser du någon risk med din trovärdighet som läkare?

– Nej, egentligen inte. Jag är påläst och pratar inte om något som jag inte är säker på.

Du har en agent; varför då?

– Han kontaktade mig då han såg mycket potential från min Tiktok-sida. Det var han som lyckades få in mig på tv också. Vi har börjat prata lite på skoj om hur jag ska bli nya »soldoktorn« [Mikael Sandström, läkare i TV4:s Nyhetsmorgon bland annat, reds anm]. Jag jobbar ju heltid på vårdcentralen, och han ser till att jag kan jobba där utan att känna mig stressad då han sköter det mesta administrativa. Möjligheterna han gett mig har ökat min motivation att försöka hjälpa fler, att nå ut till fler, speciellt i den yngre generationen som kanske inte hittar till andra värdefulla sidor som 1177, utan är mer på plattformar som just Tiktok.

Blir du sponsrad av något företag?

– Inget medicinskt. När det kommer till mediciner pratar jag alltid generellt, till exempel »paracetamol« och inte »Alvedon«. Om jag skulle ta emot sponsring så kommer det att vara för något som till exempel IQ.se eller Hiv-Sverige. Jag har gjort ett samarbete med en hudvårdsprodukt, men i det inslaget säger jag också att man inte behöver använda just den produkten, och förklarar vad innehållet gör så att det blir mer av information än reklam. 

Vad får du själv ut av att Tiktoka?

– Jag lär mig jättemycket. Det är därför jag fortsatte när det inte gick så bra i början. Som allmänläkare på vård­central ska man kunna mycket om jättemycket, och nu får jag chans att »recapa« lite. 

– Jag får också meddelanden på mina filmer. Ett som jag blev riktigt glad över var en mamma som hade sett ett inslag som gjorde att hon gick till läkaren med sin son. Det visade sig vara en UVI på grund av reflux, och sonen opererades tidigare än vad som annars hade kunnat vara fallet. Så om jag kan sprida lite kunskap är jag jätteglad. 

Tracy Ghattas

Yrke: ST-läkare på Kungsängens vårdcentral.

Ålder: 26 år.

Familj: Mamma och två bröder.

Bor: Stockholm.

Aktuell: Med Tiktok-kontot dr.tracy som ständigt får nya följare.