Vidar Johanssons huvudgren är 3 000 meter hinder med en träningsmängd på ungefär 11 pass i veckan. Samtidigt läser han till läkare. »Det är nästan två olika liv, som jag försöker hålla åtskilda, ett dubbelliv. Men jag trivs med det«. Bild från EM i München 2022. Foto: Thomas Windestam/DECA Text&Bild

Vidar Johansson delar sin tid mellan läkarstudier i Göteborg och en elitsatsning som löpare med huvudgrenen 3 000 meter hinder. Nu har han fått Elit­idrottsstipendiet, som ges till idrottare som satsar både på idrott och studier.

Vad betyder stipendiet för dig?

– Det betyder jättemycket, det blir en extra »boost« för motivationen att folk tycker att det man gör är bra. Förutom ett tacksamt ekonomiskt tillskott får man hjälp med idrottspsykologi och kostrådgivning – man får ett väldigt kunnigt team runt sig. Jag fick stipendiet förra året också och har dragit nytta av kostrådgivningen, där det för mig handlar om att få i mig tillräckligt. Nu tänkte jag komma igång med idrottspsykologin också – det spelar ingen roll hur mycket man lägger ner på den fysiska biten om inte den mentala biten fungerar.

Hur går det att kombinera fri­idrotten med studierna?

– Båda är väldigt tidskrävande, men det ena ger energi åt det andra. Jag trivs väldigt bra med båda, men det är klart att det kan bli stressigt och intensivt i perioder – man måste vara fokuserad. Hittills har studierna varit mest prekliniska, så det har inte varit många obligatoriska moment, man har sina böcker som ska läsas. Löpning är också en tidseffektiv sport, jag kan sticka ut direkt från dörren och köra ett pass. Det har faktiskt gått bättre med löpningen sedan jag började på läkarlinjen, men varför har jag svårt att säga. Jag trivs med vardagen, det passar mig!

Om du måste prioritera, hur blir det då?

– Det är ju så att majoriteten av säsongen är mellan början av juni till slutet av augusti så tävlingsmässigt krockar det inte mycket. Men det händer, och eftersom jag behöver vara 100 procent koncentrerad vid tävling måste jag ibland missa saker i skolan. Det var lite ovant i början att behöva flytta på moment och halka efter, men det är inget som jag inte har kunnat ta igen. Det som jag har behövt avstå ifrån är träningsresor.

Vad säger dina kursare?

– De tycker att det är jättekul. Jag har uppmuntrande bra kursare som kommer och tittar på mina tävlingar. De hjälper mig också och delar med sig av anteckningar om jag har missat något – en stor eloge till dem!

Varför blev 3000 meter hinder din gren?

– Jag har alltid haft Mustafa Mohamed som en stor löpar­idol, så när jag började med löpning blev han min förebild. Förutom det så har det väl bara blivit så att man märker vad som passar, och det här har passat mig, jag gillar rytmen i att springa 3 000 meter hinder.

Funderar du på skaderisken på ett annat sätt när du nu läser till läkare?

– Det är klart man tänker på det, speciellt efter den stora fysiologikursen när man fick en större inblick i varför kroppen ibland svarar som den gör. Det är många som är skadade. Men jag är fast besluten att bli en så bra löpare som jag kan. Jag har faktiskt blivit mindre skadad sedan jag började på läkarprogrammet, men det tror jag mer har att göra med att jag har mognat som människa och är mer noga med vila och att lyssna på kroppen. Man lär sig vad som funkar för just ens egen kropp. 

Vad tänker du dig för specialitet i framtiden?

– Idrottsortopedi hade varit intressant, någonting där jag kan dra nytta av träningskunskaperna. Men varje sak som vi läser är intressant, så vi får se! 

Vad händer framöver?

– Snart börjar vi med infektionskursen, som är den första kliniska kursen; det ska bli kul att träna på att ställa diagnoser. Vad gäller träningen så är säsongen slut, så nu gäller grund- och mängdträning. Nästa stora stora mål är så klart OS 2024, men innan dess ett VM där jag hoppas på en topp tio-placering. Men OS är den stora motivationen, jag var ju med på OS i Tokyo förra året och det var det roligaste jag gjort.

 

Vidar Johansson

Yrke: Läkarstudent, termin 5 på Sahlgrenska akademin, och friidrottare på elitnivå. Huvudgrenen är 3 000 meter hinder men han springer även 10 000 meter. Han är den fjärde snabbaste hinderlöparen genom tiderna i Sverige.

Ålder: 26 år.

Familj: Mamma, pappa, tre yngre bröder.

Bor: Göteborg.

Aktuell: En av 50 idrottare som får årets Elitidrottsstipendium från Riksidrottsförbundet och Svenska spel.