Louise Geller från Bath i England är ST-läkare på Universitetssjukhuset Örebro. Vid »sidan om« är hon även operasångerska och skådespelare, som nyligen har varit med i »Talang« på TV4. Foto: Malin Landegren

Louise Geller är operasopran, skådespelerska och ST-läkare i ÖNH-medicin. Hon har rötterna i Bath i sydvästra England, men rotade sig i augusti 2020 på landet utanför Pålsboda i Hallsbergs kommun. Sin läkar­gärning har hon på Universitetssjukhuset Örebro, och i den här säsongens »Talang« i TV4 gav hon ett smakprov från sin show »The comedy of operas«. Fyra »ja« från juryn räckte dock inte till semifinal.

Vad eller vem lockade dig till Sverige?

– Det var min sambo. Han är svensk och kommer från Örebro. Vi tröttnade på att ha ett långdistansförhållande, och till slut bestämde jag mig för att flytta till Sverige. Det första året studerade jag jättehårt för att lära mig svenska och kunna arbeta som läkare i Sverige. Det var under covidtiden, så det gick bra att lägga mycket tid på språkstudierna.

Operasopran, skådespelerska och läkare – hur går den ekvationen ihop?

– Sedan oktober 2022 är jag först och främst ST-läkare i ÖNH-medicin. Jag har drygt 4 år kvar, men eftersom jag kommer från Storbritannien måste jag nog göra BT. Målet är att kunna koppla ihop röst och medicin, och därför vill jag gärna satsa på en framtid inom foniatrin. Jag hoppas kunna genomföra mitt forskningsprojekt inom foniatri under ST.

Har du någon nytta av musiken och skådespeleriet i din läkarroll?

– Ja, det tror jag faktiskt. Både när man jobbar som läkare och när man verkar inom teatern är man en del av ett team. Att sätta upp en stor show tillsammans liknar mycket att jobba tillsammans med andra läkare och yrkesgrupper på sjukhuset. På operan måste jag kunna samarbeta med dem som jobbar med kostym, ljus, ljud och scenuppsättningar för att det ska bli en bra show. Det påminner mig om att på sjukhus behöver vi läkare kunna samarbeta med sjuksköterskor och andra professioner för att patienten ska få bästa möjliga vård. För mig är det lika roligt, vad det än gäller.

2020 gick du ut med högsta betyg från Royal Welsh College of Music and Dramas 2-åriga masterutbildning »advanced opera performance« och har fått strålande recensioner efter uppträdanden. Vad gör du om operakarriären tar fart?

– Jag är först och främst läkare. Det är mitt yrke, men jag vill gärna fortsätta att jobba och utvecklas inom både medi­cinen och musiken så mycket jag kan. Efter min medverkan i »Talang« här i Sverige är det möjligt att jag kan få komma ut och sjunga lite mer. Det verkar också som om musik och medicin har en speciell koppling hos oss doktorer, och jag känner faktiskt till flera öron-, näs- och halsläkare som satsat på medicinen efter en karriär inom musiken. Jag tycker det är kul att andra läkare också visar att man kan ha ett dubbelliv.

Hur mycket tid lägger du på att hålla i gång och utveckla din röst?

– Jag har haft tur med min röst, den har hållit bra och det kan nog hjälpa att ha kunskap om fonetik. Jag vet hur jag ska ta hand om rösten, vilket är viktigt eftersom man måste sjunga lite varje dag, och inför föreställningar flera timmar om dagen. Man måste också träna på sin teknik med en sånglärare för att inte utveckla dåliga vanor. Jag letar efter en ny sånglärare i Sverige, och även en pianist. Det tar lite tid att komma i gång med saker när man kommer till ett nytt land.

»The comedy of operas« – vad är det?

– Jag fick idén till showen för ett par år sedan. Det är ett slags komedisketch med sång som ger mig en möjlighet att visa den roliga sidan av operan. Jag tycker det är ganska kul med kontrasten mellan det man faktiskt sjunger om och de komiska inslagen jag lägger in.

 

Louise Geller

Yrke: ST-läkare, ÖNH-medicin, Universitetssjukhuset Örebro.

Ålder: 30 år.

Familj: Sambo+valp. Paret planerar bröllop till sommaren.

Bor: På landet nära Pålsboda.

Aktuell: Ställde upp i tv4:s »Talang« 2023 med ett operaframträdande med komisk »twist«. Planerar framträdanden i Örebro (31 mars) och Stockholm (1 april) med sin egen operashow »The comedy of operas«. Se och hör henne på www.louisegeller.co.uk eller www.facebook.com/thecomedyofoperas.