Läkaren Jonatan Tollow har alltid gillat att baka, och i flera år fått höra av kollegor och andra att han borde söka till bakprogrammet han nu är med i. »’Jag söker för i helvete’, tänkte jag till slut«, säger han. Foto: TV4

Jonatan Tollow är en av deltagarna i tv-programmet »Hela Sverige bakar«. Där fick han uppleva en annan typ av stress än den han är van vid från jobbet som urolog vid Sundsvalls sjukhus.

Hur var det att vara med i »Hela Sverige bakar«?

– Roligt och väldigt utvecklande. Bakat har jag alltid gjort, men inte tävlat mot andra. 

Var det lika stressigt som det ser ut?

– Absolut. Jag är van att hantera stress från mitt jobb, men inte på det här sättet; det var så där att man slängde på florsocker i sista sekunden. Man fick utnyttja tiden på bästa sätt. Det var helt galet!

Hur kom det sig att du sökte?

– Jag har alltid kollat på programmet och alla har tjatat och tjatat på mig att söka. Men jag har ju en profession och ville inte göra bort mig – jag var lite nervös att det kanske inte skulle se så snyggt ut att ställa upp, att det skulle kunna påverka min profession på något sätt. Men när jag blev färdig specialist och inte hade några kurser kvar så kunde detta bli en ny utmaning, och jag tänkte att »Vem bryr sig om jag misslyckas med någon kaka?« Så jag sökte och kom med på första försöket!

Fick du vara ledig för inspelningen?

– Ja, jag fick ledigt på obestämd tid. Eftersom kollegorna hade tjatat länge på mig om att vara med så kan man säga att det var ett klinikbeslut att jag skulle vara borta från jobbet.

Hade du övat mycket inför inspelningarna?

– Ja, otroligt mycket. Jag läste in mig på recept och övade på olika bakverk och specifika saker, som till exempel hur mycket gelatin det ska vara i en mousse. Så jag har tränat så mycket som jag har haft tid med, jag har mer än en heltidstjänst på sjukhuset. 

Hur många gånger har du hört skämtet »har du bak-jour«?

– Haha, tusen gånger! Men jag har gjort det till en grej, jag bakar alltid på min bakjour, något enkelt, som att testa en botten eller en crème, inget avancerat som inte går att lämna om jag måste åka in på operation.

Brukar du ha med dig fika till jobbet?

– Ja, men mindre ofta än jag tror att kollegorna skulle vilja. Jag har ju fler ställen jag är på – avdelningen, mottagningen, operation – och alla vill ha sin del av kakan, de blir avundsjuka om några andra får mer! När första avsnittet visades hade vi klinikträff, vi sågs och tittade på programmet och fikade. Det blev förstås jag som bakade till det också.

Det låter som om ni har en bra stämning på jobbet.

– Ja, absolut. Vi har det trevligt och träffas också en del utanför jobbet.

Vad är tjusningen med att baka?

– Jag har bakat sedan jag var barn och jag tycker bara det är så himla gott att äta, och så kul att kunna bjuda på. Det jag bakar helst är allt med choklad, och framför allt praliner. Jag har gjort pralinkalendrar till jul som kollegorna fått köpa. Det har varit mycket uppskattat. Jag håller också på att bygga ett pralinkök i källaren där jag har tänkt att ha kurser.

Du har också stickning som hobby?

– Ja, det är egentligen min främsta hobby. Just nu tar bakningen mer plats då jag håller på att skapa en receptbank och en hemsida, men jag designar också stickmönster som jag säljer till människor både i Sverige och i andra delar av världen. Mina följare på Instagram är 50 procent från Sverige och 50 procent från andra länder, och där lägger jag upp både choklad och stickning. 

Hur har du tid med allt detta?

– Det undrar egentligen både jag och alla runt omkring mig. Jag försöker anpassa mitt liv för att hinna med allt som jag tycker är roligt. Ibland blir det lite mycket, men då får någon hobby ta en paus. Men även jag kan ligga och skrolla på telefonen.

 

Jonatan Tollow

Yrke: Specialist i urologi vid Sundsvalls sjukhus.

Ålder: 35 år.

Familj: Maken Christian och sonen Tocayo, 7 år.

Bor: På Alnö utanför Sundsvall.

Aktuell: Medverkar i årets säsong av tv-programmet »Hela Sverige bakar«.