»Det är viktigt att vi noga tänker på vad vi gör inom sjukvården, vi har inte oändligt mycket jordklot«, säger Charlotte Höög. Foto: Privat

Gastroenterologen Charlotte Höög ville minska klimatpåverkan från de tre gastrointestinala endoskopienheterna på Karolinska universitetssjukhuset och initierade därför ett miljöarbete. Nu tilldelas hon Läkaresällskapets hållbarhetspris.

Vad är det ni har gjort i ert miljöarbete?

– Gastrointestinal endoskopi är den tredje mest klimat- och miljöbelastande specialiteten. Vi använder mycket engångsmaterial och apparater som tar mycket energi. Jag och många med mig tyckte att »det här måste man kunna göra bättre«. Vissa saker gör vi till och med i onödan, till exempel undersökningar som inte behövs på grund av oro och ängslighet att göra fel, eller för att vara patienten till lags. Industrin driver också på i användningen av material. Så vi har tittat på olika delar i verksamheten, försökt minska avfallet genom att använda mer flergångsmaterial och gjort det lättare att sortera.

Hur började det hela?

– Jag började med att sätta i gång en miljö- och klimatgrupp och såg till att få med alla i personalen. Vi gjorde ett handlingsprogram som vi gick med till våra närmaste chefer, och de var positiva, så implementeringen gick bra. Jag tror att det är lättare om man involverar alla från början. 

Var det svårt att få med sig medarbetarna?

– Det har varit förvånansvärt lätt. Människan har en oro för klimatfrågan, och jag tror att folk vill det här. Det finns kans­ke en och annan som suckat bakom min rygg, men de flesta har visat förståelse och entu­siasm. De som har varit svårast att engagera är sjukhusledningen, trots att Karolinska har sparbeting och klimatarbetet ofta innebär mindre inköp av material.

Från prisutdelningen. Foto: Samuel Unéus

Men ska läkare behöva tänka på miljöfrågan i sin arbetsvardag?

– Jag tycker det, vi måste tänka inte bara på patienten framför oss utan också patienten i framtiden och patientens barn! 

– Jag tänker mycket att vi som läkare inte ska orsaka skada, och vi ska inte utföra vård som inte leder någon vart. Ju mer vi förstör och belastar vår miljö, desto mer blir människor sjuka: det blir en ond cirkel. Om vi bidrar till ett bättre klimat bidrar vi även till bättre hälsa i framtiden. Där måste vi läkare ta plats i frontlinjen.

Har du alltid haft ett intresse för miljön?

– Ja, det har alltid funnits där lite grann. Och när tankar som »tänk om det jag gör i dag inte bara är bra« kom, då gick det inte att sluta tänka på det.

Har du tips till andra som vill komma i gång med miljöarbete?

– Titta igenom verksamheten och se om det går att byta engångsmaterial till flergångsmaterial. Finns några förbrukningsvaror som går att avstå? Titta igenom hygienrutiner: måste det vara sterilt? Räcker det med rent? Måste handskar användas? Och tänk igenom vilka undersökningar som måste göras och vilka som görs bara för säkerhets skull – en onödig undersökning är det värsta. Man måste orka se helheten.

Pratar ni mycket miljö på jobbet?

– Jag pratar mycket i alla fall, haha. Jo, men det gör vi, varje vecka på läkarmötena går vi till exempel igenom olika riktlinjer för att inte börja glida i indikationerna.

Vad händer framöver?

– Vi tar ett andra tag med verksamheten – vi har kommit en bit på vägen, men det finns mer att göra. Vi kan bli bättre på att tänka rent i stället för sterilt, och vi kan också bli bättre på att inte köpa in stora skrymmande förpackningar med mycket emballage. Jag har också fått en del föreläsningsuppdrag som jag har tackat ja till – jag hoppas att vi kan fun­gera som inspiration för andra.

Vad säger du om priset?

– Jätteroligt, det känns stort. Det är fler som gjort bra miljö­arbete inom vården, så det är inte säkert att det är jag som gjort mest, men man ska ha lite tur också och bli nominerad. Läkaresällskapet delar ju ut många priser, men det känns som om jag fick det finaste!

 

Charlotte Höög

Yrke: Med dr, överläkare på gastrointestinala endoskopienheten, Karolinska universitetssjukhuset, specialist även i internmedicin. Är också engagerad i Läkare för miljön, där hon är webbredaktör. »Det skrattar mina barn åt: ’kan du webb?’, säger de.«

Ålder: 54 år.

Familj: Gift, två vuxna barn.

Bor: Stockholm.

Aktuell: Fick nyligen Läkaresällskapets »Hållbarhetspris«, som sedan 2020 tilldelas någon som »främjar och arbetar med hälso- och sjukvårdens hållbarhet och därigenom blivit en förebild för kollegor, medarbetare och studenter«.