Janina Kaarre flyttar nu till Pittsburgh i minst fem år för att där göra sin specialisttjänstgöring inom ortopedi. »Jag är väldigt tacksam för tjänsten«, säger hon. Foto: Privat

I juni flyttar doktoranden Janina Kaarre till Pittsburgh, där hon som en av få icke-amerikaner har fått en ST-tjänst inom ortopedi. Men staden är inte helt ny för henne: sedan två år tillbaka har hon gjort en del av sin forskarutbildning vid University of Pittsburgh Medical Center.

– Ja, jag har åkt fram och tillbaka mellan Göteborg och Pittsburgh ett tag nu! Min forskargrupp i Göteborg jobbar tätt tillsammans med forskare i Pittsburgh, och jag har gjort en del av projekten där.

Vad handlar forskningen om?

– Den är inriktad på ortopedisk idrottsmedicin och främre korsbandsskador. Vi har tittat på utfall vid olika typer av operationer efter olika skador, hur patienterna mår, vilka faktorer som påverkat om patienterna mår bra eller inte och hur vi ska kunna hjälpa dem att komma tillbaka till aktiviteterna de vill göra. Patienterna är ofta unga och vill komma tillbaka till sina idrotter. Det har varit kul att vara i Pittsburgh, de har ett lite annorlunda sätt att jobba och andra patienter. I Sverige spelar många av patienterna fotboll, hockey och handboll, där är det mer amerikansk fotboll. 

– Jag håller på att skriva min avhandling nu, alla projekt är klara så jag kommer att doktorera nästa år om det är möjligt. 

ST i ortopedi i USA, det är inte lätt att få?

– Nej, det är inte så enkelt. Förra året fick bara fyra som inte var utbildade i USA en ST i ortopedi i USA, så jag var inte säker på om det skulle vara möjligt för mig. Men jag tror att de var nöjda med mig eftersom jag jobbade väldigt hårt och försökte att hjälpa andra och vara tillgänglig. Jag är född i Finland och har upplevt olika länder och behövt lära mig olika språk, det tror jag att de gillade också. 

Vad tror du att du kommer att inrikta dig på?

– Jag har inte bestämt inriktning än, det finns många intressanta områden inom ortopedin och jag ska gå in i det här med ett »open mindset«. Det blir kul att prova olika saker och sedan bestämma.

Du har också ganska nyligen tagit din läkarexamen vid Göteborgs universitet. Visste du att det var ortoped du ville bli?

– Jag visste under läkarprogrammet att jag ville prova en kirurgisk specialitet, men sedan tyckte jag att ortopedi var häftigt och intressant. Man kan snabbt göra stor skillnad för patienterna i deras liv. Sedan kom jag i kontakt med min handledare Kristian Samuelsson och fick en fin möjlighet till att forska. Jag har fått stort stöd av honom, det betyder jättemycket med bra handledare. Så jag blev doktorand under läkarprogrammet och kände att jag ville söka ST i ortopedi.

Hur kom det sig att du läste till läkare i Sverige?

– Jag ville se något nytt, och jag kunde ju redan svenska eftersom vi måste läsa det i skolan i Finland, så då sökte jag och fick plats i Göteborg och har haft en fantastisk tid här.

Hur trivs du i Pittsburgh?

– Jag trivs bra! Det är väldigt trevligt folk som är hjälpsamma. Det är en internationell stad och ett internationellt universitet med människor från olika länder och bakgrund. Jag har fått fina vänner och mentorer här. Jag ser väldigt mycket fram emot flytten och min ST, det blir en häftig upplevelse. I och med att jag redan har vänner där så blir det inte som att flytta till en helt ny stad.

Vad är roligast, forskningen eller kliniskt arbete?

– Jag tycker att det är väldigt roligt att forska och hur hela den världen funkar med konferenser och ny evidens. Men jag ser fram emot att jobba kliniskt också. Jag tänker att jag kommer att jobba med båda och vill inte stänga några dörrar. Jag är väldigt taggad på att se vart livet tar vägen.

 

Janina Kaarre

Yrke: Doktorand.

Ålder: 27 år.

Familj: Föräldrar och syskon i Finland. 

Bor: Göteborg, ursprungligen från Finland, flyttar till Pittsburgh i juni. 

Aktuell: Har nyligen fått en
ST-tjänst vid UPMC, University of Pittsburgh Medical Center. 

USA:s motsvarighet till ST kallas »residency«, där det första året, »internship«, liknar AT.