Läkaren Carolina Wikström ska springa maraton i OS i Paris i sommar. För några veckor sedan kom hon på fjärde plats i Stockholm Marathon. Foto: Luca Mara

Läkaren Carolina Wikström är just nu en av Sveriges snabbaste kvinnliga långdistanslöpare. 30-åringen från Uppsala är så snabb att hon kvalat in till maratontävlingen i OS i Paris i sommar med det nya personliga rekordet 2.24:30, och i Stockholm Marathon den 1 juni slutade hon på en fjärde plats. Hennes förhoppning på OS är att nå topp 15 – och att det inte blir för varmt.

Du deltog i OS i Japan 2021, då det var 26 grader varmt och hög luftfuktighet. Hur var det?

– Jag har aldrig tyckt om att springa i värme. Det är inte kul, om man ska vara helt ärlig. Det är tufft både mentalt och fysiskt, eftersom man efter ett tag i princip springer med feber. Det handlar mycket om att anpassa farten och hitta kylstrategier. Jag hade till exempel en keps med krossad is som jag bytte flera gånger under loppet. De delade ut is­påsar vid vätskestationer som jag stoppade i sportbehån, la i munnen och strök över handlederna. 

Är du orolig för att det ska bli lika varmt under OS i Paris den 11 augusti, då maratontävlingen avgörs?

– Jag tror tyvärr att det kommer vara liknande temperaturer då. Det blir väl ungefär samma taktik.

Berätta – hur blev du intresserad av löpning?

– Jag har alltid varit bättre på att springa än att utöva andra sporter. Som tonåring hängde jag på min löparintresserade mamma, som ofta sprang lopp. När jag skulle springa mitt första maraton 2018 följde jag ett färdigt träningsprogram online och märkte att det gav bra resultat. Det väckte en nyfikenhet om hur snabb jag kunde bli. Jag började satsa ordentligt på löpningen i slutet av läkarprogrammet 2018 genom klubben
Upsala IF. De första två åren gick utvecklingen snabbt framåt, och sedan har jag faktiskt tagit ytterligare ett kliv det senaste året.

Vad beror förbättringen på?

– Jag tror delvis att det har att göra med att jag blev klar med AT:n och nu gör ST på Ekerö vårdcentral, där jag jobbar 60 procent. Tack vare att jag gått ner i tid och inte jobbar jour har jag haft en bra kontinuitet i min träning. Att det blev allmänmedicin för mig beror delvis på att jag vill kunna jobba deltid och kontorstider för att få tid till träning. Jag hoppas kunna tävla länge till, många som är uppåt 45 år presterar fortfarande bra.

Hur tränar du under en vecka?

– Jag kör oftast två pass per dag, vilket blir ungefär 17 mil i veckan. Det är i princip bara löpning, ibland lite styrka och då mestadels bara med kroppsvikten. 

Hela veckan, utan vilodag?

– Ja, min »vilodag« består av två lugna löppass till och från jobbet, vilket blir totalt 22 kilo­meter. 

Vad säger dina kollegor om det – vågar de någonsin träna med dig?

– Vi brukar ju anmäla oss till Blodomloppet i alla fall – men vi tävlar inte mot varandra, haha.

Skönt för dem, antar jag. Vad har du för förhoppningar inför OS?

– Under förra OS hamnade jag på 22:a plats – det vore häftigt att slå det och nå topp 15.

Hur gör du för att klara det?

– De sista två veckorna trappar jag ner träningen och laddar med extra energi i kroppen genom att äta och sova bra. Veckorna före ska träningen också likna förhållandena på tävlingen. Blir det varmt kanske det blir is i både keps och sportbehå igen … 

 

Carolina Wikström

Yrke: ST-läkare i allmänmedi­cin på Ekerö vårdcentral utanför Stockholm. Arbetar 60 procent, tränar och tävlar resten av tiden.

Ålder: 30 år.

Familj: Sambo, två bonusbarn.

Bor: Ekerö utanför Stockholm.

Aktuell: Ska springa maraton under OS i Paris.

Intressen: Löpning och vandring.