Efter att ha varit engagerad i den globala läkarstudentföreningen IFMSA sedan första terminen på läkarprogrammet blev John Häll nyligen utsedd till »regional director« för den europeiska sektionen.
Vad innebär det?
– Jag kommer att leda IFMSA:s Europateam på 14 personer, där vi stöttar och representerar våra 49 medlemsorganisationer, och jag kommer också att sitta i den internationella styrelsen. Min roll blir också att hålla ihop, stötta och se till att våra olika arbetsgrupper har bra förutsättningar. Det blir en del möten, till exempel med WHO, och så kommer jag att ha huvudansvaret för ett Europamöte i vår.
Vad gör IFMSA?
– Dels jobbar vi med utbytesprogram för läkarstudenter i hela världen, både kliniska utbyten och forskningsutbyten, dels har vi ett antal arbetsgrupper som jobbar med olika frågor: folkhälsa, medicinsk utbildning, mänskliga rättigheter och fred samt sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.
Hur kom det sig att du gick med i föreningen från början?
– När jag började läsa medicin i Örebro höll lokalgruppen där, som är väldigt aktiv, en presentation av sig själva och jag tyckte att det lät spännande med utbytesprogrammen. Så jag gick med och blev fadder för utbytesstudenter – vi visade runt och ordnade ett socialt program för de läkarstudenter som kom till Örebro.
Sedan gjorde du själv ett utbyte i Rwanda. Vad gav det dig?
– Ja, jag var där i en månad och gjorde praktik på en internmedicinsk klinik. Det gav mycket både personligt och medicinskt. Det var lärorikt att se ett annat sjukdomspanorama, och att uppleva ett annat sjukvårds- och finansieringssystem gör att man kan se med andra ögon på vad vi gör bra och vad vi inte gör bra i Sverige.
Är du intresserad av att jobba utomlands som färdig läkare?
– Det är nog spännande, men jag vill först ha en stark klinisk bas som grund, och den tror jag att jag får bäst i Sverige.
Hur kom det sig att du ville bli läkare?
– Det kom gradvis under gymnasiet. Jag jobbade i hemtjänsten under somrarna och tyckte att det skulle vara spännande att jobba med människokroppen.
Hinner du med studierna i och med ditt nya uppdrag?
– Det kommer att ta en del tid, så det blir lite pusslande med resor och möten, både fysiskt och online. Men jag ska skriva uppsats i höst, så då går det nog bra. Under våren får vi se.
Vad har arbetet i IFMSA gett dig?
– Framför allt har det gett nyttiga perspektiv på svensk sjukvård och att vara svensk läkarstudent – ja, och att vara svensk! Jag har lärt mig saker som komplement till den vanliga utbildningen. Här pratar vi om bredare frågor, till exempel hur klimatet påverkar folkhälsan – vi jobbar mycket med sådant som saknas i många läroplaner. Och så har jag träffat många häftiga människor.
Vad är ert viktigaste arbete?
– Det är att knyta ihop läkarstudenter från olika länder och att lära av varandra. Att få en internationell utblick och förståelse för varandra tror jag vi alla gynnas av.
International Federation of Medical Students’ Associations (IFMSA) bildades 1951 av medicinstudenter i Europa och består nu av föreningar från 130 länder. Föreningen är indelad i fem regioner, varav Europa är en, och vidare i nationella föreningar. Den svenska, IFMSA-Sweden, hette fram till år 2000 Swe-MSIC. Lokala föreningar finns i Sverige på de orter där läkarprogrammet finns.
John Häll
Yrke: Läkarstudent T10, Örebro universitet.
Ålder: 25 år.
Bor: Örebro.
Aktuell: Nyligen utsedd till »regional director« för den europeiska sektionen av International Federation of Medical Students’ Associations (IFMSA).
Hinner också med: Gillar att gå i skog och mark och »försöker hålla i gång något slags socialt liv«.