Parallellt med läkarstudierna producerar Sina Charbaf »beats« som han laddar upp och säljer på nätet. Nu finns han med på Stims lista över de snabbast växande låtskrivarna i Sverige.
Hur är det att finnas med på den listan?
– Det är väldigt kul, det bekräftar en som låtskrivare och det blir ett kvitto på att andra uppskattar det jag gör. Man har ju alltid lite funderingar över »kan jag verkligen det här?«
Hur länge har du skrivit musik?
– Jag började 2016–2017 och lekte runt hemma i ett program, sedan visade jag några vänner och något år senare laddade jag upp musik på nätet. Egentligen hade jag inte hållit på med musik så mycket, förutom att ha spelat gitarr, men jag är inte från någon musikerfamilj eller så.
Hur kom det sig att du började göra just »beats«?
– När jag var yngre lyssnade jag mycket på hiphop; den kulturen påverkade mig, och jag blev också inspirerad av att se producenter få till stora låtar genom sina verk. Att göra »beats« på nätet då var ingen speciell eller särskilt unik idé, och jag tänkte att »det här vill jag också testa«. Nu lyssnar jag också på elektronisk musik och pop, och läser faktiskt en kurs i musikteori på Göteborgs universitet där vi får lära oss om satslära och stämmor, så det händer att jag även lyssnar på klassisk musik och jazz. Men jag går kursen för att bli en bättre musiker.
Hur kommer det sig att du började läsa till läkare?
– Det var flera faktorer: medicin och människokroppen är ett roligt och intressant ämne, det är kul att jobba med människor i ett gott syfte – att man kan göra något bra. Och så är det ett stabilt yrke.
Kan du finansiera läkarstudierna med din musik?
– Ja, det kan jag.
Hur hinner du med både studier och musiken?
– Det är något jag brottas med, men jag har strukturerat mina dagar. I och med att jag mest sitter hemma och jobbar digitalt och inte är beroende av någon studio så kan jag disponera tiden på ett rimligt sätt.
Vad är roligast – medicin eller musik?
– Det är roligt på så olika sätt. Att göra praktik har varit spännande, att träffa mycket folk. Musiken är mer att leka runt och testa olika saker. Det är två så skilda världar, men ja, musiken är väl egentligen roligast!
Hur skapar du dina »beats«?
– Jag skapar olika element i ett dataprogram, men hur jag skapar kan skilja sig åt jättemycket. Jag spelar in ljud från till exempel en gitarr, lägger på trummor och arrangerar. Det är lite som ett pussel. Jag får inspiration från min dagliga värld, men mycket handlar det om att sitta framför datorn och testa.
Hur vet du om det du har skapat är bra?
– Det är ibland svårt att veta, men när jag får en idé snabbt tycker jag ofta att det blir väldigt bra. Då kan grundidén gå på en kvart att göra, men sedan ska du bygga runt och skapa detaljer som tar längre tid.
Är du nöjd med hur dina »beats« används av andra?
– Ja, vissa låtar är bra, men en del håller inte en så hög nivå. Det finns en japansk grupp som har en låt med mitt »beat«. Den har ett häftigt sound, och så är det coolt att det är en japansk artist.
Vad händer i framtiden?
– Jag vill försöka kombinera musiken med läkaryrket. Vad gäller specialitet vet jag inte, men jag har gjort ett examensarbete inom neurologi, så kanske något sådant. Det var kul!
– Med musiken skulle det vara kul att jobba med andra, det kan bli lite ensamt att sitta hemma och göra »beats« själv. Jag har ju gått en okonventionell väg att skapa musik, men att få jobba med artister på ett musikförlag, att göra hela produktionen till ett album, är ett mål. Dit ska jag försöka ta mig.
Sina Charbaf
Yrke: Musikproducent under artistnamnet »Sinato« och läkarstudent.
Ålder: 25 år.
Familj: Mamma, pappa och syster.
Bor: Uppsala.
Aktuell: Finns med på Stims (Sveriges tonsättares internationella musikbyrå) +100!-lista som en av Sveriges snabbast växande låtskrivare, det vill säga en av dem som ökat sina utbetalningar från Stim med minst 100 procent det senaste året. Sina Charbaf har bland annat gjort beatet till den japanska gruppen Bloom Vases låt »Bluma to lunch«, som har över 70 miljoner strömningar.