Björn Tengroth föddes 1931 på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm där hans pappa Sten då tjänstgjorde som underläkare på ögonkliniken.

Nalle (alla kallade honom så) föddes med ett exceptionellt gott minne. I kombination med begåvning och stor social kompetens gjorde detta att han växte till något av en modern renässansmänniska.

Nalle var urgöteborgaren som var född i Stockholm, verksam som professor och chef på Karolinska, skaparen av S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm samt Medicinska föreningen i Stockholms inspektor 1981–91. Men det räckte med att höra hans röst på telefonen så var det Bohuslän som talade. Där hade hans föräldrar skapat ett sommarhem på Gåsö, huset som Ingemar Johansson sedan köpte. En av de gamla Gåsöborna förstod hur mycket Nalle älskade sitt Gåsö, och när han sålde bestämde han att bara Nalle fick köpa. Där på Gåsö finns också familjens gravplats. Nalle kände alla vatten däromkring och kunde guida till vrak med gott om torsk, kunskaper som gjorde att han kunde lösa mysteriet kring »Gåsömordet«.

Nalle hade ett stort internationellt kontaktnät. På Moorfields ögonsjukhus i London var han med när de första laseroperationerna på ögon utfördes. Samtidigt havererade Fermenta och skapade förluster som gick att utnyttja till något gott. Joakim Santesson (Albert Bonnier Jr:s son och docent i anestesiologi) skapade Klara Ögon, där Nalle inledde den moderna laserbehandlingen i Sverige.

Hans engagemang mot laservapen som kan orsaka blindhet ledde till den första världskongressen om laservapen i Stockholm.

Nalle tackade aldrig nej när vi kallade till fågeljakt. En gång när vi jagat på Charlton i Skottland blev han bjuden på »afternoon tea« hos en lady, och efteråt berättade hon storögt: »Han kunde ju hela adelskalendern utantill!«. En annan gång när förmågan börjat avta något siktade han ivrigt allt högre på himlen för att till slut falla baklänges i Gunillas armar.

Hans föredrag var lysande föreställningar; han hade en enastående berättartalang. En gång när han höll sitt föredrag »Ögat i konsten«, som handlade om hur kända konstnärers ögonsjukdomar kunde spåras i deras verk, gick projektorlampan sönder, men Nalles målande beskrivningar räckte – ingen saknade projektorn.

En vänfast pappa till så mycket roligt har lämnat oss. Han är så saknad.

Efter sig lämnar han också ett manuskript under peer review hos Lancet – kanske kommer historien att minnas honom också som den som löste glaukomsjukdomens gåta?