Jan Anders Hansson föddes i Ållebråta i Östergötland. Efter medicinstudier i Lund på 1960-talet tjänstgjorde Jan Anders vid kirurgkliniken i Växjö och blev specialist i kirurgi. I slutet av 1970-talet tillträdde han en tjänst som biträdande överläkare och blev senare överläkare vid Höglandssjukhuset i Eksjö.

1990 flyttade Jan Anders till Karlshamn och en tjänst som överläkare vid kirurgklinken på Blekingesjukhuset. Jan Anders hade kolorektal kirurgi som ett av sina fokusområden, och var den som införde den nya operationstekniken total mesorektal excision (TME) vid kliniken i Karlshamn. Som ung kirurg på den tiden inspirerades jag av Jan Anders noggranna och metodiska sätt att operera, och även hans intresse för nya vetenskapliga rön och nya tekniker.

Jan Anders var en stor seglingsentusiast och var ofta ute med segelbåten i Karlshamnsskärgården och deltog i kappseglingar av olika slag. Andra intressen var litteratur samt natur- och klimatfrågor, och engagemanget i dessa frågor fortsatte även efter pensioneringen och flytten till Ängelholm.

Vi som hade förmånen att lära känna Jan Anders och samarbeta med honom minns honom med stor glädje och tacksamhet.