Johann växte upp i Linköping och Norrköping i en familj där pappa Eberhard arbetade som läkare. Kanske var det där Johanns intresse för medicin och att hjälpa andra människor grundlades. Han studerade på läkarlinjen i Uppsala där han tog examen 1995 och flyttade sedan tillbaka till Östergötland. Han träffade sin fru, Jenny, på lasarettet i Motala där han gjorde sin AT-tjänstgöring och sedan även påbörjade sin karriär inom ortopedin. Paret flyttade sedan till Norrköping där Johann började på ortopedkliniken på Vrinnevisjukhuset och blev specialist i ortopedi 2003.

Fallenheten för yrkesinriktningen som ortoped var uppenbar och den allmänna kunskapen imponerade. Praktiska moment inom ortopedin var aldrig svåra, utan sågs som roliga och utmanande. Behövde man bolla lösningar på kluriga fall kunde man vara säker på att få kloka svar och bra tips, därtill med en god portion humor – Johann hade aldrig långt till skratt och var uppskattad av personalen både på avdelning, mottagning och operation.

Som färdig specialist riktade han först in sig mot axelkirurgi, förutom att vara schemaläggare och senare klinikens studierektor för ST-läkare. Hans kirurgiska kompetens och intresse förde sedermera in honom mot höftprotesrevisioner och ett ansvar för den så kallade »Benbanken«, något som krävde struktur och administrativ ordning, vilket Johann bemästrade till fullo.

Vid sidan av familj och arbete uppskattade Johann resor, film, teknik och musik. Ett uppskattat resmål var Sydafrika. Han spelade genom åren i flera olika bandkonstellationer och lyssnade gärna på såväl klassisk musik som Kraftwerk. Intressena delades också i den nära kamratgrupp från studie- och AT-tiden som årligen träffades för fiskehelger och middagar.

Johann var definitionen av en »plus-person«, någon som skötte sitt jobb på ett utmärkt sätt, ställde upp för andra och bidrog till god stämning på kliniken. Saknaden av honom på ortopeden i Norrköping är stor. Vi minns honom med värme och tacksamhet.