Det är med stor sorg och saknad vi berättar att Knut Espen Aagaard, med dr, överläkare och kär kollega och vän har somnat in den 13 november 2023 efter en kort tids sjukdom, endast 49 år ung.

Knut växte upp på norska Flisa med föräldrarna Kirsti och Erik samt bröderna Lars och Finn. Studierna tog honom till Marburg i Tyskland och kärleken tog honom till Helsingborg i Sverige, där Knut nu efterlämnat makan Malin och barnen Agnes och Harald.

Som ortopedisk kirurg var Knut och hans kompetens, lugn och entusiasm mycket uppskattade av patienter och kollegor. Han delade generöst sina insikter med andra, och involverade många professioner i sitt outtröttliga arbete för att utveckla axelkirurgin, först som en av regissörerna bakom projektet för akut axelkirurgi, där vi tog fram en systematisk och snabb process för akuta senskador, och sedan som ansvarig för axelsektionen i Helsingborg/Ängelholm.

Så sent som förra året hade vi stoltheten att se Knut med bravur försvara sin avhandling på samma ämne. Avhandlingen »Trauma related rotatorcuff tears – From the outside to the inside« utsågs till årets bästa avhandling av Svensk ortopedisk förening, en utmärkelse vi är glada att Knut hann hinna uppleva.

På jobbet flög Knut fram i sina gyllene tofflor, men även privat gick mycket i hög fart. Knut avverkade flera maratonlopp; det vi på kliniken minns bäst var när han sprang hela sträckan på Helsingborg Marathon snabbare än det stafettlag kliniken ställde upp med. Att Knut var tidsoptimist kommer säkert inte som en överraskning.

Familjen, vännerna och ortopedin har alltför tidigt förlorat sin klart lysande stjärna, men vi finner tröst i att vi är många som tillsammans kan minnas Knut och föra hans gärning vidare.